Genesis GV60 (2024)

Gebruikersreview

Genesis GV60 (2024)

Bouwjaar2024
Jaar van aanschaf2026

Vertrouwde techniek in een designer jasje

Wat ik ook rij na een paar jaar begint het toch weer te kriebelen: zin in een andere auto.
In dat licht bezien was de bijna 6 jaar in de Alfa Romeo Stelvio voor mijn doen een eeuwigheid. En zoals gebruikelijk was ik ook helemaal niet van plan om mijn auto in te ruilen. Gewoon eens even kijken bij het voor Nederland nieuwe merk Genesis. Jaja, dat ken ik van jou, zei mijn vrouw en ze had zoals gewoonlijk weer gelijk.

In de kleine smaakvolle showroom in Almere stonden de 3 leverbare modellen opgesteld.
Met als blikvanger de GV60. Een sportief uitziende hatchback achtige wagen. Hatchback totdat je instapt, want de zithoogte is toch net wat hoger, zeg maar crossover niveau. Lekker!
Ook lekker, het interieur. Mooie materialen, prachtig afgewerkt, hier en daar op het randje van kitsch maar sprankelend. Ook fijn, volop knoppen in plaats van alles op het scherm. De verkoper bood meteen een proefrit aan en daar zeiden we geen nee tegen.
Even wennen aan wat verplichte pingels, maar die konden we gemakkelijk elimineren.
Bij terugkomst moesten we allebei toegeven dat we de wagen geweldig vonden.
De verkoper maakte een offerte die eindigde met een bedrag waarvoor deze pensionado ooit een huis kon kopen. Dat werd me toch even te gek.

Thuis eens op Mobile.de gekeken. De GV60 is daar al wat langer te koop dan in Nederland. Een auto van een paar jaar oud met de kop eraf leek ons wel wat. En al snel vonden we een exemplaar naar onze smaak bij een Genesisdealer. Helaas wel helemaal in Berlijn en we moesten ook onze Stelvio nog kwijt.
Ik hield de Berliner een paar weken in de gaten en op een gegeven moment was hij verdwenen. Ik vertelde bij de Nederlandse Genesisdealer dat ik wel interesse had in een jong gebruikt exemplaar en of ze er eentje konden importeren. Lang verhaal kort: zij bleken de GV60, die ik had gezien, te hebben gekocht van hun Duitse collega!
We spraken af dat ze me zouden bellen zodra de Duitse GV60 rwd uit 2024 met ruim 20.000km op de teller binnen was.

Een paar weken later het telefoontje en op naar Almere. De auto zag eruit als nieuw en reed ook zo. Na een nachtje slapen de knoop maar doorgehakt. Wel met een beetje knoop in mijn maag, want de Stelvio was een probleemloze en mooie wagen.
Tot zover het aankoop verhaal.

Sinds half juni is de GV60 bij ons en hebben we zo'n 7000km afgelegd waarvan de helft een flinke roadtrip via Duitsland door Zwitserland naar Italië en terug door Frankrijk, Luxemburg, België weer naar Nederland.
Of dat is bevallen? 100% ja!

De wagen heeft een prettige ietwat rubberachtige vering maar wel iets moeite om korte richels comfortabel te verwerken.
De besturing is wat minder direct dan die van de Alfa en daardoor ook wat minder nerveus. Wij vinden het prettig.
Minder prettig is de erg grote draaicirkel. Dat moet beter kunnen heren ingenieurs in Korea.

Aanvankelijk was ik wat bezorgd of mijn gevoelige rug de stoelen net zo zou kunnen waarderen als het Alfa Romeo meubilair. Die zorg blijkt ongegrond. Onze GV60 is uitgerust met het comfort pakket. Dit pakket verwent je met stoelventilatie, maar ook wordt elk uur je onderrug gemasseerd. En die massage is van het betere soort, echt fijn.

De bediening van alles gaat met solide aanvoelende knoppen
Fraai is de verlichte wereldbol die na het indrukken van de startknop omdraait om plaats te maken voor de bediening van een draaischijf waarmee je vooruit, achteruit plus neutraal kunt inschakelen.

Van een elektrische auto mag je verwachten dat hij stil is, nou deze Genesis is fluisterstil.
Wij hebben de optionele B&O audio en die schijnt een soort anti-geluid te produceren om de wagen nog stiller te maken. Geen idee of dat veel invloed heeft. De muziek klinkt in ieder geval fantastisch.

Deze GV60 heeft de lichtste motor met alleen achterwielaandrijving en zou iets minder snel van 0 tot 100km moeten sprinten dan de Stelvio, maar voor mijn gevoel is hij sneller. Vooral de tussensprints.
Je kunt diverse standen instellen, comfort, sport en eco. Wij rijden eigenlijk altijd in comfort. In eco wordt de auto wat slomer in sport wat nerveus. In die laatse stand kun je ook nog een motorgeluid aanzetten wat een v8 moet imiteren of zelfs een futuritisch gezoem. Gimmicks die ik laat voor wat ze zijn.

Mensen zijn vaak huiverig voor vakantiereizen met een elektrische auto. Nou die is bij ons wel over. Langs alle snelwegen volop snelladers.
En een snellader is het zeker deze Genesis. Vooral als je maar tot 80% laadt dan is hij sneller vol dan mijn koffie leeg.
Met 80% zegt de wagen dat hij ongeveer 340km ver komt en met 100% een kleine 100km meer.
Wij halen die afstand buiten Nederland meestal niet want we houden van lekker doorrijden en doen dat ook gewoon. Dus na een krappe 3 uur sturen wordt het tijd voor een verse portie stroom en dat komt mooi overeen met onze zin in koffie en eventueel een sanitaire stop. Geen verschil met benzine, zelfs iets gemakkelijker. Stekker erin, Electroverse kaartje er tegenaan, klaar. Geen slang die je moet vasthouden en daarna nog afrekenen. Wij zitten dan al aan de koffie en de GV60 slurpt ook lekker.

Onderhoudskosten en betrouwbaarheid kan ik nog weinig over zeggen.
Waar de dealer nog aan moet werken dat zijn de OTA updates. Blijkbaar is mijn auto op dat gebied half Duits, half Nederlands en dat werkt niet samen. Maar binnenkort wordt dat hopelijk opgelost.

Is deze auto premium? Jazeker net zoals Lexus en Audi. Vertrouwd spul in een mooie verpakking alleen veel exclusiever. Zo exclusief dat de enige (Zwitserse) GV60 die we tot nu toe onderweg in Duitsland tegenkwamen even zijn alarmlichten aanzette toen hij ons passeerde.

Het is een heel verhaal geworden, maar omdat er verder nog geen reviews zijn over deze heerlijke auto ben ik maar zo vrij geweest.

10,0