Ford Mondeo 1.5 TDCi Titanium (2016)
Uitvoering | Mondeo 1.5 TDCi Titanium |
Bouwjaar | 2016 |
Jaar van aanschaf | 2016 |
Fijne reisauto
Sinds juli ben ik in het bezit van een nieuwe Mondeo 1.5 tdci. Na 5 jaar een Peugeot 1.6 thp aut. te hebben gereden. De Peugeot is altijd erg bevallen behoudens de technische problemen met de motor. Na vervanging van diverse onderdelen en schoonmaken van de motor reed hij weer goed. Gelukkig was dit een lease-auto waardoor ik er geen kosten aan heb gehad. Na 5 jaar moest er weer een nieuwe auto uitgezocht worden. De keuze voor Peugeot viel af omdat ik wel weer eens iets anders wilde. Ik heb lang getwijfeld tussen de Passat limousine 1.6 tdi connected en de mondeo 1.5 tdci. De pakketten op de Passat zijn erg goed. Uiteindelijk was een Passat in bijtelling € 390/mnd en de mondeo € 320/mnd. Bij twijfel geeft dit dan de doorslag. Daar komt nog bij dat de Volkswagen dealer nu niet de meest enthousiaste dealers zijn. Ik weet niet waar dit aan ligt, dat is echt een verbeterpunt bij die jongens. Ik haak dan snel af. Door een vreemde bepaling in onze leasevoorwaarden mag je maar 15% van de cataloguswaarde aan opties bestellen. Hierdoor was de mondeo wel minder aantrekkelijk omdat je, door de lagere aanschafwaarde en het bij moeten plussen van extra's als snel qua budget klem komt te zitten. Vandaar helaas geen budget meer voor grotere velgen. Grappig is dat je de meeste mondeo's met 16 inch ziet rijden. Belangrijker vond ik ook een leder interieur (achteraf door Alba in gebouwd in beige met zwarte piping). Rest van opties zijn: metallic, navigatie, winterpakket, achterbankverwarming (voor mijn dochters :-)), getinte ramen. Al met als zo'n € 4300 en toen zat de 15% al weer vol.
Het was weer even wennen van benzine naar diesel maar ik moet zeggen dat de 1.6 thp vergelijkbaar is met de 1.5 tdci. De motor is naar mijn mening voldoende. Ook voor in het buitenland. Afgelopen zomer ben ik op vakantie naar Italie geweest en heb de nodige bergpassen genomen. En ja, je moet zorgen dat hij in de juiste versnelling staat maar dan trekt hij gewoon overal de berg op. Het overschakelen van automaat (van de Peugeot) naar de schakelbak ging eigenlijk zonder problemen.
Wat ik heel jammer vond tijdens het bestellen is dat ik de LED-verlichting niet meer kon bestellen, vanwege de 15% regeling in onze leaseregeling. Gelukkig is mijn auto uitgevoerd met led dagrijverlichting (zie foto). Daar kwam ik bij levering achter. Dit vind ik echt stukken mooier dan die ronde mistlamp dagverlichting. Uiteindelijk mis ik de LED verlichting niet. Op de Peugeot had ik meedraaiende Xenonverlichting. Dit is echt ideaal in de bergen. Op vakantie was de LED dus wel erg handig geweets 's avonds maar in Nederland zal je het niet echt snel missen. Het staat natuurlijk wel vet, dat is waar.
Tot op heden rijdt de auto erg lekken. Strak in de bochten, veel strakker dan de Peugeot. En daardoor ook iets oncomfortabeler op slechte wegen. De motor vind ik erg fijn en zo niet snel voor de 150 pk kiezen. Ik zou mijn geld wel ergens anders aan uitgeven. Het verbruik over 11.000 km is 1:20. Lijkt mij erg netjes.
Enige problem dat ik heb is dat ik soms op de snelweg bij gasgeven vanaf 100 km/h een kleine hik voel. Ik hoop dat dit niet erger wordt. Het grappige is dat ik nooit veel aandacht heb besteed aan de mondeo's. Ik vond ze maar saai. Nu na enkele maanden begrijp ik dat vele mondeo rijders al jaren met veel plezier in hun auto rijden. Daarnaast is de nieuw mondeo in hatchback versie toch wel de best gelukte mondeo tot nu toe. Hopelijk nog vele km met deze auto.