Ford Focus Wagon 1.6 TI-VCT 125pk First Edition (2011)

Ford Focus Wagon 1.6 TI-VCT 125pk First Edition (2011)

UitvoeringFocus Wagon 1.6 TI-VCT 125pk First Edition
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011

fijne ford

• 48 km

Mijn oud karretje..

Na 10 jaar Ford focus wagon Cool edition te hebben gereden, werd het na 10 jaar tijd voor een nieuwe auto. We hebben veel plezier gehad aan deze auto. Nooit een onverwachte reparatie gehad, nooit pech onderweg. Enig punt van kritiek was het verwijderen van de hoofdsteunen om zo een platte laadvloer te krijgen. Daar had je 3 handen voor nodig…Het model en vooral het dashboard was toen vrij futuristisch en nu nog misstaat het model niet.

De keuze voor een nieuwe auto.

Omdat ik vrij veel tuinier en klus gaat mijn voorkeur uit naar een auto met laadruimte. Ik had bewust gewacht op het nieuwe model van de focus. Het vorige model beviel me absoluut niet.
Toch ook nog een tijd lang naar alternatieven gekeken. Proef gereden met de Mondeo, maar deze vond ik voor de stad te groot. De citroen 5 vond ik ook aardig, maar ook veel te groot.
Lange tijd wilde ik gaan voor de Mazda 6. Deze oogt iets kleiner, terwijl dit model veel beenruimte achterin heeft. Maar het stuurwiel en de zit beviel me niet zo. De Astra is best mooi, maar in mijn kennissenkring hebben te veel mensen problemen met een Opel.
Verder nog proef gereden met een Peugeot 3008. Deze reed comfortabel maar je hebt toch het gevoel van overhellen bij het nemen van rotondes. Dan was er nog de Kia Sportage. Van de buitenkant een mooi model en goede recencenties. Maar het interieur trok me niet aan. Tot slot wilde ik eigenlijk nog even wachten op de Hyundai 140, een mooi model. Maar daarvan heb ik het idee dat hij veel sneller afschrijft dan een Ford.
En dus zou het wederom een Ford focus wagon worden. Met de overweging van wel of geen ecoboost en de First Edition of een Titanium.

De proefrit

Bij de dealer heb ik met een opgetuigde 1.6 ecoboost 150 pk met veiligheidspakket proef gereden. Wow! Het verschil met mijn wagon van 2001 was erg groot. Hij trekt behoorlijk goed door en nodigt uit tot hard rijden. Hoe zou dat wel niet zijn met een 180 pk versie? Maar snelheid is aan mij niet zo besteedt. Ik ga liever voor zuinig ruiden. De ecoboost was voorzien van de lane assistent. 3 korte trillingen in het stuur geven aan dat je van de weg afwijkt. Niet nadrukkelijk, zodat ik me kan me voorstellen dat je er aan went. En dan is het waarschuwingseffect weg. Ook de blind spot in de linker spiegel geeft een klein waarschuwingssignaal maar bij een inhaalmanoeuvre zag ik dit bijna te laat. Het inparkeren heb ik niet uitgeprobeerd, maar ik vertrouw op mijn eigen rijvaardigheid.
Vanwege de combinatie met de (te) vele menu-instelmogelijkheden en omdat ik wat slechter zonder leesbril zie, is dit een reden om niet voor deze nieuwe opties te kiezen.
Daarbij is het dashboard wat drukker dan de 1.6 125 pk.
Een deel van de waarschuwingselektronica zit achter een kunststof bakje achter de spiegel. Tijdens de proefrit rammelde het dekseltje nogal.
Het verbruik is continue te volgen maar de tekst op de display is wat klein.
De elektrische verstelbare bestuurdersstoel zit goed en is iets breder dan in de versie van 2001. Er is ook een onderrugondersteuning. De combinatie van leer en stof oogt goed en de materialen lijken degelijk. Helaas zit er geen stelgeheugen op. Als volwassenen achterin zit je me je benen wat krap.

De startknop is een functie dat even moet wennen. Niet zo zeer het indrukken, maar meer dat je telkens moet checken of je je sleutel op zak hebt. Voor het geval de elektronica het af laat weten zit er een metalen sleutel in de sleutel zelf. Grappig.
Tijdens het rijden blijkt het kleine stuur ontzettend lekker in de hand te liggen. Bij de ecoboost heb je het idee in een sportwagen te rijden. Het stuur zou volgens Topgear-test minder beleving opleveren. Het stuurt lichter dan de oude Focus, maar ik herken het probleem niet.
Als vanouds zijn rotondes goed te nemen dus Het schakelen gaat prima. De ecoboost was redelijk stil in zijn 6e versnelling.
Ik vind het altijd fijn de armen ondersteund te hebben. Links is het raamportier iets te hoog en de portiersteun iets te laag. Jammer.
De elektrische buitenspiegels bestaan uit 2 delen. Ik zie liever een geheel. De knipperlichten in de spiegel maken de auto wat chiquer.
De auto remt zo goed, dat het even wennen is. De vering achter bij het nemen van drempels is vrij stug. De handrem vind ik wat minder geslaagd. Je trekt hem rechtstandig omhoog en dat oogt wat oubollig. Bij een Peugeot 3008 is dit elektrisch en gebeurd automatisch bij stilstand. Ideaal!
De voor 2 personen gescheiden klimaat beheersing werkt snel en goed. Temperatuur instellen, druk op automatisch en klaar! Gaat het blazen iets te hard dan stel je dat handmatig hij er wel iets langer over doet, maar het minder lawaai oplevert.

Het uiterlijk vind ik best sportief. Volgens mij is deze auto lager dan de oudere versies. De rail ligt direct plat op het dak. De achterruit is wat kleiner, wat mooier oogt, maar je ziet er iets minder door, zeker als de hoofdsteunen achter omhoog staan.

Mijn nieuwe station First edition 125 pk

Het Exterieur

Nog even overwogen om een Titanium te nemen. Dan is er meer kleurkeuze en zou ik andere velgen krijgen. Niet dat de velgen lelijk zijn. Maar volgens mij lastig schoon te houden.
Na 10 jaar in het besmettelijke zwart gereden te hebben, heb ik nu gekozen voor de kleur Lunar Sky. Had dat willen combineren met privacy glas, maar dat is alleen een titaniumoptie.
In de showroom leek dit grijs, maar tot mijn verbazing neemt het ook een blauwe en beigeachtige kleur aan. En waar ik eerst twijfelde met grijs is het een prachtige chique kleur in de buitenlucht. De kleur is nog meer dan het model gespreksstof.
De voorkant oogt mooi. Wat mij opvalt, is dat het chroom niet het ouderwetse chroom om metaal is. Kunststof dus, waarvan ik me afvraag op dat op de lange termijn goed blijft.
De achterlichten hadden van mij iets minder ver aan de zijkant door mogen lopen. Er zit led verlichting in, dat in het donker een mooie horizontale lichtstreep geeft.
De dakrail zit laag op het dak, dat oogt ook sjiek.
De motorkap loopt schuiner af dan het oude model. Een voordeel dat de kat er minder snel op zal springen.
De ruitenwisser schuiven in elkaar en de regensensor is goed afgesteld.
Wat ik ook jammer vind is dat je bij de station geen open dak kunt bestellen.

Het interieur

Het ziet er allemaal degelijk uit. Een stukje leer dubbelgestikt leer in het deurportier. En het kunststof op het dashboard voelt zacht aan. Heel wat beter dan zijn voorganger!
De bestuurdersstoel links is elektrisch bedienbaar, maar rechts niet. Je zit perfect.
Wat opvalt is dat veel automatisch kan werken. De regensensor, de klimaatbeheersing. De koplampverlichting en de radio gaan automatisch uit als je de deuren afsluit. Handig! De radio doet het prima, mijn zoon vindt de bastonen geweldig.
Het dashboard zou druk zijn, maar bij deze versie valt het mee. Na 1 dag rijden ben je er aan gewend. Als de verlichting savonds aan is, dan zie je wel erg veel knopjes. Men had voor de 2 displays beter een identieke kleur blauw kunnen nemen. De combinatie met rode gloedverlichting onder het dashboard had voor mij niet gehoeven
Alleen het uitschakelen van de maximumsnelheid had in niet direct door. Verder wijst zich alles vanzelf. Alleen de menustructuur duurt even voordat je weet waar alles te vinden is. Maar standaard is alles prima ingesteld.
Er schijnt bandenspanningcontrole op te zitten. Ben benieuwd wanneer er een signaal komt.
In deze First edition heb je niet veel te wensen over. Het glas is van zichzelf al wat donker wat mooi combineert met de kleur Lunar sky.
De dorpels hebben een metalen stootstrip.

Het rijden

Jammer dat dit model geen 6 bak heeft en een start-stop systeem. Dat zou hem een stuk zuiniger maken. Met de toenemende hybrides en hogere benzineprijzen noem ik dit een misser van Ford.
Natuurlijk is deze auto minder dynamisch dan de ecoboost, maar hij schakelt goed, trekt vlot genoeg door en is stil. Je hoort wel wat bandengeruis. Het remmen gaat vrij abrupt, dat is wennen. De koppeling gaat niet te zwaar en met de indicator die continue het benzineverbruik aangeeft ben je geneigd zuinig te gaan rijden.
Ik wil hem binnenkort in Duitsland eens uittesten op de maximum snelheid.

Tot zover de eerste honderd km.
groet Henry

rijden:
tot nu toe prima. De auto voldoet geheel aan mijn verwachting.Na 2 tankbeurten en zuinig rijden blijkt hij ongeveer 1op 14 te rijden. De wegligging is als vanouds goed. De 125 pk motor heeft voldoende trekkracht op de nederlandse wegen. Een keer opgetrokken naar 180 km/uur en dat gaat voldoende vlot. Het koppel is voldoende, echter als ik een caravan zou trekken of vaak in het heuvelachtige buitenland zou rijden, dan zou ik voor de ecoboost kiezen.
Aan de verbeterde geluidsisolatie wen je snel. Bij 120km/uur zit je op een toerental van plm 3100 en dan heb ik toch wel de neiging om door de schakelen naar een 6e versnelling (die er dus niet is).
De wegligging, bochtenwerk en het optrekken is erg goed. Als dat door de de TVC komt, dan niets dan lof hierover.
De auto stuurt prima en ondanks de electrische bediening hou je communicatie met de weg. Het stuurt niet te licht en niet te zwaar.
Het schakelen gaat ook licht en soepel.
De vering over drempels lijkt minder gevoelig dan ecoboost, maar daar kan ik me in vergissen.
Omdat me al 2x gevraagd is naar het start/stopsysteem, nogmaals bij de dealer geinformeerd: nee,het zit er niet op.

Exterieur:
Opvallende opmerkingen door anderen zijn: sjieke auto, mooie kleur, mooi afgewerkt, is dat de nieuwe mondeo?
De achterledverlichting oogt mooi.
De kleur neemt weinig vuil aan. Opvallend is dat de bumper geintergreerd is in de auto.Vraag me af of dat voldoende bescherming geeft bij een kleine botsing.
De deuren voelen erg solide aan.

Interieur:
Op langere afstanden zit de stoel uitstekend.De onder in de rug is ook nog een instelmogelijkheid. De kwaliteitsafwerking wordt direct door iedereen herkend. Ik had wat problemen met de radioinstelling. Uit het instructieboekje werd ik niet wijs. Het blijkt toch gemakkelijker te gaan dan ik dacht; 2 seconde de zender ingedrukt houden, thats it!
Met de regensensor ben ik er nog niet zo uit. In het begin werkte deze prima. Volgens de dealer is de sensor in te stellen, maar hij doet het nog steeds niet optimaal.
De display voor het stuur is op meerdere menus in te stellen. Grappig is op bepaalde indicatoren (anticiperen, tijdig schakelen, snelheid), er een mededeling volgt wat voor een soort rijder je bent.
De richtingaanwijzer wil ook nog wel eens iets te lang aanstaan. Bij het oude model was dit beter afgesteld.
De automatische gescheiden klimaatregeling werkt perfect en simpel. Wat een luxe ervaring! Dit was vroeger toch voorbehouden aan de duurdere klasse.
Wat ook goed werkt is de antiverblinding in de spiegel.
De verlichting en de goedwerkende radio gaan automisch uit,dit kun je qua tijd instellen. Erg handig.
De wat onogelijke handrem blijkt soms een rustpunt te zijn voor je hand omdat deze direct zijdelings van je been zit.
Klein minpuntje: het rubber van de achterruit hing er los bij. Dit is zelf wel goed te herstellen, maar het oogt niet zo solide.
Ook de vakjes in de kofferruimte hebben nog steeds dezelfde simpele sluiting. Bij mijn vorige ford gingen deze na verloop van tijd stuk.

De service van mijn dealer is perfect. Men is tweemaal bij me aan deur geweest om aanvullende zaken af te leveren.
Ik had een rubbermat besteld en de kan ingedeeld worden in vakjes. De dealer waarchuwde ervoor dat het rubber gladder dan stof, maar het valt uiteindelijk wel mee.

Pluspunten tot nu toe:
+ goede wegligging
+ uitstekende kwaliteit
+ veel comfort en voorzieningen first ed.
+ goede stoelen
+ klimaatbeheersing
+ geluidsisolatie

Minpunten
- gemis van 6e versnelling en start/stop
- rubberbesvestiging van achterdeurstijl

Samenvattend,tot nu toe erg tevreden!

update 5000 km

Op 2 gestelde vragen: nee er zit geen standaard navigatie in. En ja, je kunt de achterruiterwisser apart instellen via een heel klein knopje aan het eind van de wisserhandel.

Tot nu toe bevalt de auto prima. Er doen zich weinig onverwachte zaken voor en ik ken geen mankementen.
Interieur:
De start-stop knop oogt wel innovatief maar heeft geen meerwaarde. Ben vaker de sleutels kwijt dan bij de conventionele methode. Eenmaal kon ik de sleutel echt niet vinden maar kon de auto toch starten. Tja, dan ligt deze dus ergens in de auto.
Ook is me een keer overkomen dat ik per ongeluk op de gelijk ogende climateknop drukte. Omdat de stationair de moter nauwelijks te horen is, stapte ik auto en sloeg de auto naar voren in de 1e versnelling. Bij een hoger toerental is de auto minder geluidsarm of misschien ben ik er al wel aan gewend.
Mijn vriendin die een stuk kleiner is zet de stoel verder naar voren. Dan valt op dat er een flinke dode hoek is als je de linker snelweg op wilt. 2x ging het bijna mis.
De stoelen blijven goed zit, en persoonlijk vind ik de verandering van instelling van de lende erg prettig op lange ritten.
De rolbeugel van de afdekhoes is wat lastig in en uithalen. Jammer is dat de achterbank niet geheel plat gelegd kan worden.
De airco deed het prima deze zomer.
De automatische lichtdimmer werkt ook prettig.

Het exterieur
Ik (en anderen) blijf lyrisch over de kleur. Vuil zie je nauwelijks op terug.
Een signaal van te lege banden heb ik nog niet gehad.

Het rijden.
Hierover niets dan goeds.
Met het optrekken is de auto volgens mij wat zuinig afgesteld. Soms wil je snel weg en dan heeft ie even nodig. Uiteindelijk heeft de auto de trekkracht wel.
Op de snelweg in een rustig tempo en op de cruise kan deze wel 1 op 16 a 17 lopen. Ben er inmiddels achter dat de cruisecontrol per km op of af te schakelen is. Handig op achter te hangen die net niet jouw snelheid hebben.
De auto kan goed mee op de snelweg, hoewel je wel kunt merken dat de heuvels in het buitenland wat langzaam genomen worden. Rijders met volle auto, aanhanger of caravan zou ik de ecoboost adviseren.
Sturen werkt prettig, remmen en koppeling werken goed. De hill assistent bij file rijden op een heuvel is ronduit een overbodig ding, nee het werkt zelfs onnatuurlijk met het moment dat je weer gas geeft.
Het soepel schakelen vind ik wel wat tegenvallen. Heb een fiat stilo gehad een daar voelde je absoluut geen weerstand. Daar kan Ford nog iets van leren.

Storingen ofmankementen heb ik niet gehad.
Bij het plotseling afslaan van de motor deed de radio het niet meer. Maar na een 2e herstart wel. Blijk reset zich deze vanzelf.
Resumerend, ik zie de komende kilometer met vetrouwen tegemoet