Ford Focus Wagon 1.6 TDCi 95pk Trend (2012)

| Uitvoering | Focus Wagon 1.6 TDCi 95pk Trend |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2012 |
| Jaar van aanschaf | 2012 |
| KM-stand bij aanschaf | 6.000 km |
| KM-stand laatst | 35.860 km |
Prima wagen, motorisch zwak
Achteraf toch een review, niet aan toegekomen. Maar de auto is het mijn inziens wel waard:
Mijn Fiesta liep uit de kilometers (175.000), dus moest ik deze inleveren, en kreeg ik tijdelijk een huurauto mee. Dat is een blauwe Ford Focus Station geworden. Blij mee, aangezien deze ook op mijn shortlist stond voor de opvolger.
De 95pk diesel die deze uitvoering had, houdt niet over, maar dat is ook een kwestie van wennen. Zeker vergeleken met de Fiesta (zelfde blok, iets minder vermogen (maar lichter)) even slikken. Maar je krijgt er een hoop ruimte voor terug. Als pakezel ideaal. Met mijn 2.06 was snel een goede stuurpositie gevonden, al vond ik deze stoelen slechter dan in de Fiesta. Na 3 uur rijden (vakantie) begon mijn rug wel wat te protesteren, dat had ik in de Fiesta namelijk nooit. De titanium stoelen zijn beter (proefrit mee gehad). Sturen doet hij als een Ford. Minder gevoel in het stuur (ook minder het kart gevoel als in de Fiesta, dankzij de elek. stuurbekrachting), maar ondertussen constateer je dat je de Focus harder door een klaverblad lus kan jagen voor hij op de grens komt dan met de Fiesta kon. Erg knap gedaan. Bediening multimedia soortgelijk aan Fiesta, weinig verrassingen als je het gewend bent dus. Kleine schermpje is wel vervelend bij navigeren (kaart), maar aanwijzigingen tussen de tellers is weer prima helder. Vakantie naar Kroatie, heerlijke reiswagen, op de autobahn natuurlijk het beperkte vermogen als kritiekpuntje, maar de 105pk die nu voor 14% in de lijst staat schijnt een stuk beter te zijn. Wel was combinatie heuvelop vlot wegrijden, vol bepakt en airco aan in Kroatie geen succes, dan heeft hij te weinig power. Kom je 1x achter, en daarna kun je er rekening mee houden. In NL zou je daar geen problemen mee krijgen (daar in Kroatie was het invoegen op de drukke kustweg vanuit een zijstraat).
Opvolger was de 14% 105pk Focus Station voor in de race, full options (deels via dealer (bv exterieur pakket)), maar deze heeft het toch moeten afleggen tegen de V40. Minder ruim, maar zoveel meer kwaliteit. Wel een fors hoger prijskaartje (toen nog 20%), maar dat was het mij waard. En nog scherper sturend ook (wat ik niet verwacht had). Desondanks, als station in deze klasse denk ik nog altijd de beste keus (alhoewel, de nieuwe Golf?). De Megane vond ik zelf niet fijn rijden en zitten (GT-line), maar die doet andere dingen (rust interieur) wel weer goed. Als Ford het Sync My Touch systeem nou eens sneller naar Europa haalt (in de VS al ruim een jaar leverbaar, op Cebit in 2011 al een demo gezien in een Focus daar) zou men daar weer wat klanten mee kunnen winnen. Krijg je een hoop rust voor terug.
Onderhoud
1x een lampje gehad, verder geen spannende dingen.
Ervaringen met Fiesta en Focus (en de dealer) zijn dermate goed dat ik bij een volgende auto zeker weer naar Ford ga kijken. Hopelijk is de nieuwe Mondeo er dan, die vond ik veel belovend. In oktober deze Focus achtergelaten, en mijn Volvo V40 gekregen.