Ford Focus Wagon 1.6 TDCi 115pk Titanium (2013)
| Uitvoering | Focus Wagon 1.6 TDCi 115pk Titanium |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2013 |
| Jaar van aanschaf | 2013 |
| KM-stand laatst | 30.000 km |
olie
Vandaag voor het eerst de olie ververst(Marly full-synthetisch 10W30 en oliefilter).
Bij de moderne motoren is het een heel karwei om een oliefilter en olie vlot te wisselen door allerlei platen die je eerst moet verwijderen. Toch nog erg meegevallen.
Sinds de aanschaf toch enkele problemen gehad die overigens vlot zijn verholpen; bij aflevering werkte de re buitenspiegel niet en de centrale vergrendeling,na montage van een nieuwe module geen probleem meer, een kunststof bak in de koffer was kapot bij montage in de fabriek. Verder werkte de centrale vergrendeling af en toe niet meer op beide sleutels, herprogrammatie was de blijvende oplossing.
Ook komt er water in het linker achterlicht waarvoor nog een nieuw licht moet komen. Intussen begin ik vertrouwd te worden met het dieselrijden, mijn vorige wagens waren allemaal op LPG, van Fiesta, Capri, Sierra tot Probe en nu heb ik nog enkel een Mondeo en Probe op LPG, 3 Probe 24V op benzine, een Fiesta op diesel en een Peugeot 206 op benzine.
Waar ik wel aan heb moeten wennen is de automatische noodstop (active city stop), de eerste keer stak er plots een fietser over en het systeem kwam onmiddellijk in werking zonder aanrijding! Verder, in donker weer en regen al veel plezier gehad van het automatisch parkeersysteem, werkt echt erg praktisch. Ook van de ingebouwde navigatie ben ik, na het zoeken van de juiste instellingen erg tevreden evenals de hands-free telefoonkoppeling en de stembesturing. Vraagt wel een gewenningsperiode.
Het comfort valt mee, maar is toch minder dan bij mijn Mondeo, de handling daarentegen is prima. De gebruikskosten van een dieselversie liggen iets hoger dan op LPG maar op een benzineversie vervalt de fabrieksgarantie vandaar de dieselkeuze.
Testbank
Na de eerste review op 18.000km leek het mij leuk de auto eens te onderwerpen aan een vermogensmeting na een ruime inrijperiode.
De standaard fabriekswaarden zijn 115 pk en 270 Nm, op de testbank kwamen daar maar liefst 128pk en 289Nm uit. Ik rij deze auto vooral op de koppelkromme en dit loont zeker de moeite qua verbruik dat nog steeds iets zakt. Nu, met dit erg hete weer en airco haal ik toch gemiddeld 4l/100km. Verder bevalt de wagen erg goed, een echte bochtenkampioen en gooi en smijt autootje.
Het enige wat soms stoort is het redelijk groot vlak van de voorruit dat, wegens de ingebouwde radar van het automatisch remsysteem, een deel zicht wegneemt waardoor je soms moeite hebt met rechts geplaatste stoplichten en je echt tot de stopstreep moet rijden om het stoplicht te zien, of er verder vandaan blijven.
Verder is er niets negatiefs te melden behalve een lekke band, maar gelukkig bij aanschaf gekozen voor een thuiskomertje.
winterbanden
Eigenlijk valt er niet veel te melden. Achterlicht is onder garantie vervangen, de auto doet voorbeeldig zijn werk en er is geen enkel probleem opgetreden de laatste 10.000 km. Net nieuwe winterbanden eronder gezet, kwestie van veilig de komende winterperiode tegemoet te gaan. Oh ja wel een wens, de wagen heeft 6 versnellingen met handbak, deze versie met 1.6 diesel is jammer genoeg niet verkrijgbaar met een automaat, zou volgens mij een ideale combinatie zijn. Verder is het irritant dat voorliggers vaak een veel slechtere bochtenhandling hebben, zeker in lange bochten en op rotondes, maar daar moeten we mee leren leven. Een klein ervaringspuntje, als ik kon zou ik de volgende auto weer voorzien van een veel soepelere benzinemotor, ik moet nog altijd aan een diesel wennen maar denk dat het nooit gaat lukken.