Ford Focus Wagon 1.6 TDCi 105pk ECOnetic Lease Titanium (2013)
| Uitvoering | Focus Wagon 1.6 TDCi 105pk ECOnetic Lease Titanium |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2013 |
| Jaar van aanschaf | 2013 |
| KM-stand laatst | 230.000 km |
Eerste ervaringen
Dit review betreft een Ford Focus Wagon 1.6 TDCi 105 PK ECOnetic Lease Titanium, afgeleverd op 5 december 2013 door Garage van Berkel in den Bosch. Kleur: Candy Red.
Reden om de auto aan te schaffen was de 14% bijtelling, en ik vond de Ford nu eenmaal mooier dan de Renault Megane of de Skoda Octavia.
De auto heeft de volgende opties:
Driver Assistant Pack
Light Upgrade Pack
Dakrails
Privacy Glass plus Keyless entry
Automatische airco
Navigatie
Trekhaak
De eerste 6000 km zitten er op, tijd om een review te schrijven. Tenslotte valt er na 6000 km al wat meer te noteren dan de eerste indrukken.
De eerste ervaringen waren niet best. Het kostte veel moeite om een prettige zitpositie te vinden. Dat komt wellicht door de zitpositie in mijn vorige auto, een Citroen C4 Grand Picasso. Daar was alles gericht op comfort, en in de Focus veel minder. Nu, na 6000 km, is dat al veel meer gewend, maar dat heeft wel een paar weken geduurd. En nog kan ik mijn benen niet goed kwijt. Het lijkt of de pedalen te dichtbij zitten, of dat het stuur niet voldoende naar de bestuurder toe kan. Gevolg is dat je benen wat omhoog staan, en dus nauwelijks ondersteund worden bij de dijen. Daarnaast komt je rechteronderbeen tegen de midden-console aan. Voor een uurtje niet zo'n punt, maar het gaat irriteren en zelfs een beetje pijn doen op lange stukken. Maar de rugleuning is wel weer heerlijk. Geeft veel steun. Dus een voldoende op comfort, maar ook niet meer.
Voor de rest is de auto prima. Met voldoende pit boven de 1500 toeren (daaronder veel minder), en tamelijk stil. De auto rijdt zeer zuinig, 1 op 23 is goed haalbaar bij een zuinige rijstijl. Wat ook komt door een erg lange zesde versnelling, en dus een heel laag toerental op de snelweg.
De opties dan:
- Het light upgrade pakket is top. De Xenon verlichting geeft echt veel licht en is mooi verdeeld op de weg. Je ziet zo echt veel meer. Ook de bochtverlichting is makkelijk. Daarom een aanrader dit pakket.
- De Keyless entry en het Privacy glass (zit in 1 pakket). Dat is prettig, veel prettiger dan ik had verwacht. Aanrader.
- Navigatie: het werkt, en wijst de weg goed aan. Maar is duidelijk minder dan in de Citroen. De begeleidende stem is duidelijk Belgisch (Vlaams), maar dat is niet iritant.
- Driver Assistant pack. Dit valt wat tegen. Lane-keeping is mooi voor als je vaak op je smartphone zit te kijken. Maar dat doe ik niet, en feitelijk heb je er dan niet veel aan. De parkeersensoren voor zijn irritant, ze gaan namelijk ook af als je vlakbij iets geparkeerd staat en weer wegrijdt. Dus achteruit rijdt. Zinloos, en je weet niet of ze gaan vanwege het object voor de auto, of dat er misschien toch iets achter de auto is. En de verkeersbord herkenning is handig, maar ook niet meer dan dat.
- Blind Spot detectie: top, werkt echt heel goed, en makkelijk in gebruik.
- Start-Stop systeem: even wennen, maar werkt uitstekend en snel.
En verder werken alle standaard aanwezige zaken goed. De airco is prima, de voorruit verwarming is top (jammer dat de winter zo zacht is). De kachel werkt prima en de fiets van mijn dochter past moeiteloos achterin. De radio is goed, de Bluetooth ook, de USB aansluiting is ook prima.
Overall valt de auto zeker niet tegen, alleen jammer van de bestuurdersstoel.
Over enige tijd weer een review.
Tevreden
Inmiddels 37000 km gereden, de auto is bijna een jaar oud.
Mijn tevredenheid over de auto is alleen maar toegenomen. Geen enkel probleem ervaren, de auto rijdt lekker, heeft voldoende pit en zelfs het zitcomfort ervaar ik nu als behoorlijk. Terwijl ik daar in het begin heel kritisch op was.
Nog niets is stuk gegaan, en ook de electronica is foutloos. En wil mijn dochter naar school gebracht worden dan gaat de fiets met gemak achterin. Overall ben ik dan ook heel tevreden.
Is de auto dan echt perfect? Net niet. Een paar kleine puntjes:
- het rechterbeen zit tegen de middenconsole aan, wat op termijn vervelend is.
- De balk van de afdekking van de bagageruimte is soms lastig te verwijderen.
- Ik heb de automatische ver-licht instelling aangepast. Dat werkte nogal verblindend op tegenliggers. Nu gaat het niet meer automatisch.
- Onder de 1500 toeren niet veel pit.
- Middenarmsteun zit te ver naar achteren om echt nuttig te zijn.
- Het stuur zou wat meer naar je toe moeten kunnen, nu is de armpositie voor mij net niet optimaal.
Maar:
- Bliss (Bind Spot indicator, oftewel: zit er een auto schuin achter je) werkt feilloos en is erg prettig.
- De XENON verlichting is echt top.
- Het automatisch van het slot af gaan van de deuren als de sleutel in je zak zit is zeer prettig.
- En 1 op 25 is haalbaar met een rustige rijstijl. Dus zeer zuinig.
Al met al ben ik zeer tevreden.
Volgende review bij de 60.000
Nog steeds
Het is inmiddels acht jaar na mijn laatste review. Ik rij de Ford Focus nog steeds. Nu als eigen auto, destijds als leaseauto.
De auto bevalt nog steeds erg goed, eigenlijk steeds beter. Het verbruik schommelt rond de 4,2 liter per 100 km bij een rustige rijstijl. De auto heeft geen enkele keer langs de weg stilgestaan en ik heb, naast de normale servicebeurten, slechts twee keer voor een tussentijdse reparatie naar de garage gehoeven. Dat waren geen grote zaken. Ik ervaar de auto dan ook als zeer betrouwbaar.
Het interieur en de stoelen zijn nog uitstekend en zien er nog goed uit. Alles functioneert goed. Toch zijn er wel een paar kleine punten:
- De tijd stelt niet automatisch in bij wintertijd/zomertijd. Ook al staat dit wel zo ingesteld. Maar met de hand lukt ook prima die twee keer per jaar.
- Het automatisch grootlicht schakelt soms niet snel genoeg uit. Je verblindt dus tegenliggers daarmee. Ik heb die functie daarom uitgeschakeld.
- Als ik muziek afspeel vanaf de telefoon (Apple I-Phone SE, Spotify app) via Bluetooth dan is soms de eerste minuten de kwaliteit erg slecht. En ontkoppelt spontaan ook de telefoon. Vaak is het na opnieuw aankoppelen van de telefoon opgelost, soms ook niet. Er valt verder geen patroon in te herkennen. Irritant is dat wel.
- De ruimte op de achterbank blijft krap voor volwassenen. Dat wist ik natuurlijk toen ik de auto kocht. Maar waarom veel fabrikanten steeds weer een achterbank leveren waar volwassenen niet goed op kunnen zitten is me een raadsel.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Ford Focus 1.0 EcoBoost Titanium|Nap|Cruise|Led|Climatronic
- 2013

Ford Focus Wagon 1.6 TDCI ECOnetic Lease Titanium Airco (automatisch | Keyles | Audio | Parkeer sensors
- 2013

Ford Focus 1.6 TI-VCT Titanium Airco (automatisch) | Lmv | Cv op Afstand | Audio
- 2012