Ford Focus Wagon 1.6 TDCi 105pk ECOnetic Lease Titanium (2013)

| Uitvoering | Focus Wagon 1.6 TDCi 105pk ECOnetic Lease Titanium |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2013 |
| Jaar van aanschaf | 2013 |
| KM-stand laatst | 11.800 km |
Ford Focus 1.6 Tdci 105pk Wagon
Ik heb mijn Ford Focus op 1 februari in ontvangst mogen nemen, hij lost hiermee mijn Golf 5 Bluemotion na 4,5 jaar af. Zoals te lezen in de myreviews zijn veel Golf rijders overgestapt naar de Focus waaronder ik.
Waarom de Focus?
De overstap van Volkswagen naar Ford is allereerst ingegeven door de gunstige bijtelling, verder was ik ontevreden over de lokale dealer-organisatie en wilde ik gewoon is een keer iets anders. Van huis uit altijd VAG gereden en altijd tevreden geweest, de vele positieve verhalen over met name het onderstel van de Ford hebben me doen besluiten de Focus te nemen boven bijvoorbeeld de Renault Megane. Ook zag ik het niet zo zitten om over te stappen naar een Frans merk.
Inmiddels staat er 11.800Km op de teller en de auto rijdt al een stuk soepeler dan in het begin. Ik vind het design van de Ford erg mooi en de kleur Luna Grey verspringt prachtig in de zon van groen naar paars naar dolfijngrijs. Op het kentekenbewijs staat overigens bruin als kleur, maar dat klopt niet.
Opties
Wat betreft opties heb ik gekozen voor de Titanium uitvoering met Xenon met dagrijverlichting, zilverkleurige dakrails, inklapbare trekhaak en 16 inch lm velgen.
Pluspunten
Positief vind ik de agiliteit van de auto, je hebt het gevoel dat de auto erg compact en snel kan reageren dit geeft een uitermate veilig gevoel. Ondanks de vele negatieve verhalen over de bediening van de instrumenten en het drukke dashboard vind ik het juist erg aangenaam. Niet meer het saaie van de Golf, gewoon lekker veel knopjes ik vind het persoonlijk heerlijk!
Een andere mooie feature is het flexifuel systeem. Geen losse tankdop die bungelt aan een koordje of die je laat liggen bij het tankstation. Het is wel even wennen om niet te druppelen als je het pistool uit de vulopening haalt, maar oefening baart kunst.
Het motorvermogen van 105pk en 240Nm is meer dan prima. De golf had 10nM meer maar had maar 5 versnellingen dit ontloopt elkaar op papier maar minimaal en in de praktijk is het niet anders. Ondanks dat de golf in de 25% klasse viel qua bijtelling is de Focus nauwelijks zuiniger, maar nog steeds nette cijfers tussen 4,7 en 5,5 per 100km. zeg maar rond de 1 op 20 dus volgens de computer. Ik ben zelf best tevreden over het verbruik en ik denk dat het in de zomer best naar 4,5 op 100 km kan.
Het automatisch inparkeren is een leuke gadget en vraagt wat gewenning van het systeem. Het werk feilloos maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Het is geen pretje als er auto's achter je staan te wachten. Zelf inparkeren is toch een stuk sneller.
De regelbare interieurverlichting is leuk, maar bij lange ritten zet ik het uit omdat het dan nogal storend is. Vooral leuk dus voor de show.
Minpunten
Helaas zijn er ook wat minder fraaie dingen te melden. Het begon al bij de aflevering waarbij de Titanium niet was afgeleverd met de LED achterlichten die toch echt op de Titanium horen. Ook was de linkerachterdeur voorzien van Lederen inleg terwijl de auto stoffen bekleding heeft. Zeer wonderlijk! Nog nooit gezien volgens de dealer Gelukkig is dit door de dealer keurig opgelost.
Ondanks dat het onderstel goed is, is het zeker niet beter dan van de Golf. Nu zullen er wat mensen vreemd opkijken omdat de Golf niet bekend staat om zijn onderstel… Mijn Bluemotion was voorzien van een sportonderstel en die kon ik heel erg hard een bocht in jagen. De Focus glijdt toch weg over de voorbanden. Ik vermoed dat de 16inch eco banden hier geen positief effect op hebben, ik verwacht met 17inch wel een verbetering. In basis is het onderstel prima van de Ford.
De afwerking van de buitenkant. De Chromen buitenstrip sluit gewoon niet lekker aan en lijkt wat te verspringen van achter- naar voordeur. Ook aan de binnenkant lijkt het dashboard er scheef in te hangen. Kortom het sluit niet gelijk aan bij de A-stijlen.
Waar ik echt van baal is de niet werkende automatisch inklapbare trekhaak. Met een druk in kofferruimte komt de trekhaak onder de bumper vandaan. Ik gebruik de trekhaak bijna elk weekend omdat ik graag fiets. Vanaf de aflevering heeft het systeem 1x gewerkt en de focus is daarna 4x naar de garage geweest om dit te herstellen. 3 maanden later werkt het nog steeds niet en moet ik de 5e afspraak nog maken.
Zoals te lezen in een andere MyReview is het standaard audiosyteem (dus niet van Sony) van matige kwaliteit. Ik zit in de HiFi en weet hoe het zou moeten klinken en het is echt een stap minder dan bij VW. Ook speelt de autoradio niet gapless bij CD's, niet echt fijn bij het luisteren van DJ sets of Klassieke uitvoeringen.
Upgrades
Ik heb geen privacy glass en daarom ga ik er zeker nog sonniboys inzetten. Ook zullen op termijn de velgen worden vervangen door 17 inch 2DYL5 velgen.
Gezien mijn ervaringen en de haast probleemloze Golf is het niet direct echte liefde. Toch ga ik er vanuit dat het e.e.a. nog wel opgelost gaat worden, waardoor alles hopelijk goed komt.
Update 16-5-2013 (16498Km)
De trekhaak is gerepareerd en lijkt weer goed te werken. Volgens de dealer is de module aangepast t.o.v. het vorige model. Ook aangegeven of de Chromen strips in lijn konden werden gehangen met de rest van strip aan de achterzijde en voorzijde. Met name de strip thv het achterportier ligt wat hoger. Helaas konden ze er niets aan doen, wordt vervolgd..
Met de auto naar de UK en Duitsland geweest. De auto lijkt wat meer los te komen en de motor heeft meer souplesse. Het verbruik gaat door het betere weer ook wat omlaag richting de 1 op 21 bij een aangepast rijstijl.
Update 50.000 Km
Ik heb de auto nu een jaar in bezit en ben vandaag 23-1-2014 de 50K gepasseerd. De Focus is een betrouwbare reisauto die me tot op heden nog niet in de steek heeft gelaten.
Het weggedrag is echt fenomenaal op afritten en opritten ben je echt iedereen de baas. Dat blijft echt genieten.
Het viel me laatste op dat de naden in het dashboard steeds groter werden aan 1 de passagierszijde van het middenpaneel. Voor iemand die VW voorheen heeft gereden blijft dit een vreemd fenomeen.
Dat gezegd hebben ben ik blij met de Focus!
Update 60K (20-4-14)
De Focus weggebracht bij de lokale dealer, geen bijzonderheden behalve de zilverkleurige raamstijl die hoger ligt dan aan de bestuurderszijde. Een Focus kwaaltje, want de meeste hebben ongelijke raamlijsten die niet goed aansluiten op het voorportier. Overigens wordt de lijst keurig vervangen onder garantie.
Alleen de remblokken voor zijn vervangen, olieverversing en nieuwe filters bij elkaar tegen de 600 euro. De auto is van de werkgever en zal waarschijnlijk de volgende keer naar de universele dealer gaan.
Ik begin me wel te storen aan het beperkte vermogen bij inhalen, natuurlijk is dat de prijs die je betaalt voor 14% bijtelling.
juli 2017: Met 225.000 km op de teller is de Focus ingeruild voor de nieuwe Kuga. In zijn leven heeft de Focus nauwelijks voor verrassingen gezorgd. Een auto die ik blind aan iedereen zou aanraden.