Ford Focus Wagon 1.6 TDCi 105pk ECOnetic Lease Titanium (2012)
| Uitvoering | Focus Wagon 1.6 TDCi 105pk ECOnetic Lease Titanium |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2012 |
| Jaar van aanschaf | 2012 |
| KM-stand bij aanschaf | 9 km |
| KM-stand laatst | 5.600 km |
Een fantastische auto - en het wordt steeds beter
Hierbij een eerste review van mijn nieuwe Ford Focus Econetic Lease 14% bijtelling.
Reden van aanschaf was het omlaag brengen van de bijtellingskosten en aanschaf van een zuinigere auto. De auto moest ook niet te veel kleiner zijn dan de zeer ruime C5. Ook wilde ik niet aan comfort inboeten.
Van de C5 heb ik veel plezier gehad. Het was een redelijk comfortabele auto en ik kon er in Duitsland, waar ik regelmatig op pad ben ook goed mee uit de voeten. Maar de 2 ltr. motor en versnellingsbak waren niet ideaal, om over het gebruik van benzine maar niet te soreken.
Na 800 km in de Focus ben ik ZEER blij verrast. Er was natuurlijk al het eea bekend over deze auto. Maar ik begin er steeds meer plezier in te krijgen. Voor de duidelijkheid, ik heb de auto nu 4 dagen.
Het verbruik (incl. 200 van de 800 km op de snelweg met 140 - 150 km/h) ligt nu bij 5.4 l/100km.
Positief:
Comfort
Wegligging (veel beter dan de C5)
USB aansluiting in middenarmsteun
Achter- en zijuitkijk
Draaicirkel
OK:
Bagageruimte (voor 2 volwassenen + baby)
Zitcomfort stoelen
Aansluiten via de USB poort
Kwaliteit Audio systeem
opbergruimte
Ter verbetering:
Geluid bij 150 km/h is hoger dan verwacht maar dit kan aan de 17 inch banden liggen.
Ergonomie vd gebruikersinterface (navi, radio, CD, etc.) maar is toch niet zo slecht als overal beschreven.
Trekkracht in de 2, 3, 4, 5, 6. Wel begrijpelijk maar toch liggen deze versnellingen allemaal hoger dan ik uit het verleden van diesels met vergelijkbare motoren gewend ben. Bergop in de 3 of 4 gaat niet even gemakkelijk als in mijn 2001 VW Golf Tdi 115 pk.
UPDATE: ik heb er gewoon een trekhaak op besteld ook al mag de auto officieel niet meer dan 300kg trekken. Wel zo handig voor de fietsdrager en de incidentele ritjes met aanhanger.
Verbruik
Een aanvulling op mijn eerdere verslag.
Na 2300 km gereden kilometers (na vorige verslag merendeel op snelweg), staat het totale verbruik op 5.1 l/100km. Het lijkt moeilijk dit structureel verder omlaag te krijgen. Snelheden op de snelweg 120 - 13 kmh gecombineerd met "het zuinige rijden".
UPDATE: verbruik in woon-werk verkeer (20 km enkele reis met 5% woonwijk, 20% stadsring, 75% snelweg) ligt op 4.6 l/100km. Hierbij rijd ik niet harder dan 120 op de snelweg. NB! Dit is op 16inch 205 brede winterbanden.
Verbruik is OK maar zeker niet erg indrukwekkend gezien de homologatieresultaten (fabrieksopgave).
Verder nog zeer tevreden met de auto. Hij rijdt heerlijk rustig en heeft voldoende ruimte voor een gezin met 2 kinderen.
Nog geen problemen geconstateerd.
Super reisauto
Hierbij een update na een rondje Groningen - Århus - Erlangen - Groningen (2500 km in 2 dagen).
Hoofdzakelijk snelweg met grote stukken "freie Fahrt" in Duitsland.
De auto gedraagt zich super. Het is natuurlijk geen beest als het om acceleratie gaat, regelmatig een versnelling omlaag is dan nodig. Maar, hogere snelheden doet hij zonder problemen als je niet al te snel omhoog wilt. Grote stukken 190 km/h gereden en dat ging bijzonder comfortabel. Het geluidsnivo blijft zeer acceptabel, de wegligging is TOP en ook het stuurgedrag (al is het direct) is goed.
Wat mij verder erg goed is bevallen:
- Geluidskwaliteit vd audio
- Kwaliteit ruitenwissers bij hogere snelheden (ze springen niet over het raam zodat ze maar de helft vh regenwater wegvegen)
- Zitcomfort vd stoelen (geen enkel ongemak na deze 2500 km)
- Ontdooien voor- en achterruit na vorst (gaat zeer snel)
- Schakelkwaliteit vd handversnellingsbak (zeer soepel)
- Gemiddeld verbruik lag tijdens deze reis (met veel hoge snelheden) op 6.3 l/100km
- De auto is met winterbanden uitgerust, wat geen nadelige gevolgen op het rijgedrag leek te hebben
Enige naddel wat ik tot nu toe heb kunnen ontdekken is een vochtig interieur. Met meerdere personen, de AC niet aan en lage ventilatie, beslaan de ruiten meteen aan de binnenkant. Met 1 persoon in de auto is de voorruit altijd een beetje beslagen (direct na starten). Ik ga onderzoeken waar dit aan ligt. Zou te maken kunnen hebben met een vochtig interieurfilter (wat natuurlijk niet zou mogen gebeuren als dat zo is).
8235 km:
Nog steeds erg tevreden.
Vocht binnen in de auto (niet ongewoon in de winter bij een auto die altijd buiten staat) is het enige punt waarover ik echt niet tevreden ben.
Remschijven lijken een beetje "onrond". Laat ik bij de eerste beurt naar kijken.
Krijg af en toe de melding "No GPS" en heb dan geen navigatie. Weet niet waar dit aan ligt.
Verbruik met veelal snelweg en snelheden boven de 140 km/h (incl. Duitsland met boven de 160 km/h) 5.36 l/100km.
Wordt vervolgd.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Ford Focus 1.0 EcoBoost Titanium|Nap|Cruise|Led|Climatronic
- 2013

Ford Focus Wagon 1.6 TDCI ECOnetic Lease Titanium Airco (automatisch | Keyles | Audio | Parkeer sensors
- 2013

Ford Focus 1.6 TI-VCT Titanium Airco (automatisch) | Lmv | Cv op Afstand | Audio
- 2012