Ford Focus 1.5 EcoBoost 182pk ST Line Business (2019) #4
autoreview
Signalement
Uitvoering | Focus 1.5 EcoBoost 182pk ST Line Business |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2019 |
Jaar van aanschaf | 2019 |
KM-stand bij aanschaf | 3 km |
KM-stand laatst | 19.095 km |
Ford Focus ST-line 1,5 Ecoboost
- 12.300 km
Vooraf:
Diegenen die het inleidende verhaal oninteressant vinden, verwijs ik graag door naar het erop volgende gedeelte ‘De auto en ervaringen tot nu toe’, zodat ze direct de bevindingen van de Focus 4 kunnen lezen.
Ook wordt zo nu en dan gerefereerd aan de Focus 3/3,5 FE (First Edition) of Titanium in het verhaal voor vergelijkingen, indien lezers daar wel ervaringen mee hebben en zodoende de indrukken van de FF4 beter kunnen plaatsen.
Inleiding: Het was weer zover….
Net als bij de overstap van Focus FE naar Focus Titanium, was ik eigenlijk nog niet – althans, technisch gezien – heel erg toe aan een nieuwe auto. De Focus Titanium reed nog verder uitstekend, had nog net geen 45K gelopen, de 1.5 Ecoboost is na de remap ongelooflijk soepel en dat wil je niet zomaar kwijt.
Ik was nooit van de automaten (in elk geval niet van Ford’s powershift), maar omdat deze de laatste jaren enorm verbeterd waren, was ik eigenlijk weleens benieuwd naar de nieuwe 8-traps automaat die bij de nieuwe Focus werd geïntroduceerd. Dus dit was een mooi ‘argument’ om eens kennis te maken met de nieuwe Focus.
Samen met een vriend een proefrit gepland met een ST-line 1.5 automaat. Echter, de geplande demo werd verkocht en de klant eiste dat de auto per direct gestopt werd, wat ik heel goed begrijp. Het werd uiteindelijk een Vignale wagon 1.5 automaat.
De volgehangen Vignale was meer op comfort gericht en het sturen voelde een tikje minder direct dan de Titanium 3 van mijzelf. Daarnaast was het een wagon, dus logisch.
De automaat schakelde voor een conventionele met koppelomvormer soepel en zonder schokken. De flippers waren een genoegen om handmatig mee te schakelen en de draaiknop is een ruimte-maker op de middentunnel.
Toch voelde het qua schakelen en reactie op je gas nog net niet vlot genoeg.
Dus kort erna nog een keer met de handbak gereden en dit keer wel in de ST-line 5d (1.0 overigens).
Deze auto was een stuk agieler, directer en de handbak was toch nog steeds wel verrekte leuk, ook al zullen we in de toekomst toch echt automaat rijden.
De deal:
Na wat vijven en zessen toch maar (wellicht voor een laatste keer) voor de handbak gekozen. Ik wilde alleen de 1.5, echter was deze met handbak alleen gekoppeld aan de 134 kW/182 pk versie ipv 110 kW/150 pk. Nou ja, dan maar wat meer vermogen….wat een straf…
Men (Wensink Emmeloord) bleef behoorlijk veel interesse tonen voor mijn Titanium (jong gebruikt) die uitstekend onderhouden is. Zij kennen die auto dus immers.
Kort verhaal: we kwamen er wederom uit.
Omdat de ST-line in de basis een Trend is en ik toch een Titanium uitrusting wilde hebben, kwamen er nog wat pakketten bij. Bij Ford vragen ze (gelukkig) nog niet je hoofd hiervoor.
Model: Focus ST-Line Business 1.5 Ecoboost 5d 134 kW.
Aanvullende opties/pakketten:
- Chrome Blue metaallak.
- Technology Pack:
Adaptief CC, verkeersborden herkenning; Evasive steering ass.; Grootlicht ass.; automatisch niveauregeling lichten; Active braking; vermoeidheidssensor.
- B&O audio + DAB+
- Head-Up display.
- Style Pack ST-line:
Oa: Grote achterspoiler; rode remklauwen; carbon accenten etc.
- Comfort Pack: Alles interieur geautomatiseerd.
- Family Pack:
Lendesteunen + hoogteverstelling passagiersstoel; Ski-luik in middenarmsteun achter.
- Winter Pack: Voorruitverwarming; stoelverwarming en stuurverwarming.
- Design Pack 2 ST-Line:
Privacy glass; LED verlichting rondom; 18” 5 spaaks Y-design lichtmetaal 235/40/ZR18 banden.
- Panaromadak.
- 3 jaar garantie ipv 2 jaar.
De mazzel was dat er toch nog een thuiskomer (ook deze is niet meer vanzelfsprekend tegenwoordig) in de kofferbak zat die niet meer extra besteld hoefde te worden.
Omdat de vorige rubberen anti-slipmat/bak in de kofferruimte niet meer paste, werd er een voor de nieuwe als cadeau mee gegeven.
De slotbouten van de vorige auto gingen weer mee en daarnaast werd ook de laatste bandenwissel niet meer gefactureerd.
De auto en ervaringen tot nu toe: (bij 12300 km)
De review komt nu pas door tijdgebrek (en ik had nu pas zin om wat te schrijven).
De auto werd eind april 2019 goed afgeleverd. Het werd wat laat op de dag, omdat de kentekenplaten maar niet afgeleverd werden. Er werd desondanks genoeg tijd (het werd een half uur na sluitingstijd) genomen om de elektronica zaken door te nemen.
Exterieur:
De nieuwe Focus is er qua uiterlijk in mijn ogen er behoorlijk op vooruit gegaan en heeft net als de Fiesta 8, de nieuwe design elementen gekregen. De zeshoekige grille heeft ook wat van Mazda weg. De achterportieren maken de bekende Hofmeister knik die je bij BMW ziet.
Dat betekent dat Ford als een van de laatste afstapt van het derde zijruitje bij de hatchbacks. Gevolg is dat er een spijl in de achterportierruit komt. Voordeel is wel dat de achter zijruit helemaal naar beneden kan. Goed, iedereen heeft er een mening over en dat mag (gelukkig), ik vind het model geslaagd.
Verder is de auto met name een stuk lager geworden en de ontwerpers hebben de A-stijl denkbeeldig in het voorwiel laten vallen. Dit geeft een mooier profiel in mijn ogen.
Wat wel beter had gekund is het kunststof dat wordt gebruikt voor de grille. Dat is nu van het ‘ruwe’ kunststof, waar het ‘gelakte piano-black’ kunststof beter had gestaan.
Jaja…het duurde even, de antenne is nu een vin geworden.
Op de vorige auto zat een full body kit. Dat was nu niet meer nodig, omdat Ford nu voor elke variant een ander uiterlijk heeft en de body kit er bij de ST-line er al min of meer op zit.
De lak Magnetic is nog steeds mooi, maar ik wil niet 2x dezelfde kleur achter elkaar hebben en omdat ik ook geen ‘introductiekleur’ wil, viel Desert Island Blue ook af, hoewel die ook erg mooi is. De kleur Chrome Blue vind ik van het palet de mooiste en bijkomstigheid is dat deze het meeste weg heeft van Performance Blue die op de echte ST zit.
Interieur en ergonomie:
De vorige versie had wat kritiek gehad op de ergonomie en materiaalgebruik. Als je zelf 8 jaar in het model hebt vertoeft, weet je niet beter, totdat je een nieuw model aantreft.
Het materiaalgebruik is wel meer verbeterd. Tot aan onder het dashboardkastje/ onderkant stuurkolom is het allemaal zacht en prettig materiaal. Eronder wordt het harder.
Tja dat dashboardkastje……ik zeg niets meer (zie review Titanium 3)
Ook de deurpanelen zijn zachter en bij de ‘vinger-flick test’ tegen het paneel, doet je nagel niet zeer.
Wie had dat gedacht…beklede portiervakken! In een Ford nog wel. Dat terwijl het merk uit Wolfsburg het bij de digitale revolutie van de Golf 8 het juist heeft afgeschaft….
Het instrumentencluster is naar hedendaagse maatstaven conservatief te noemen, zeker als je de nieuwe Golf ernaast zet. Maar ik zit zelf niet te wachten op allerlei touchscreens en slideknoppen. Wat wel lastig is, is dat je bij het opstarten van de auto allerlei bevestigingen op je display ziet: Parkeerrem gedeactiveerd, Gordel bestuurder om etc.
Een laatste onhebbelijkheid: Als je navigeert, komt de instructie niet alleen op het scherm op het middenconsole, maar ook op je eigen cluster. Nu is dit niet het probleem, het dekt echter de overige info af. Dit terwijl er links naast nog genoeg ruimte is om dit te tonen.
De ruitenwissers zijn weer parallel gemonteerd en ‘swipen’ weer samen in dezelfde richting.
De vorige veegden tegengesteld wat volgens mij een groter effectief oppervlak was.
Het middenconsole heeft in het midden weer een bergvak/ adaptieve bekerhouder met rolluik die verlicht is. Het gedeelte onder de klimaatregeling heeft genoeg bergvakken met optie voor inductieladen van je smartphone en USB-poort en 12V poort.
Ik ben erg blij dat Ford nog conservatieve ontwerpen qua klimaatregeling heeft. Er is in mijn ogen niets mis met fysieke draaiknoppen en snelknoppen van fatsoenlijke materialen. Geen gezoek in het menu van je flatscreen dus.
De ‘poep’(stoel)verwarming is ronduit heet te noemen. Ik gebruik uitsluitend stand 1. Stand 3 is de grill-stand wat ik niet wil weten. Mijn ouwelui rijden een Fiesta ST-Line 2018 en de 1e stand is veel minder warm. Wel wat decadent, maar stuurverwarming is wel erg lekker zeg….
De knoppen rondom de versnellingspook zijn de opties die je iets minder frequent bedient zoals auto start/stop; parkeersensoren; TCS; rijmodi en de Head-Up display.
Over de rijmodi: Er zijn er 3, normaal, eco en sport. Een onhandigheid is dat de auto de laatstgebruikte modus niet onthoudt. Je moet dus elke keer je voorkeursmodus instellen. Dat is raar, want de Fiesta ST-line onthoudt hem wel.
Verder is de ouderwetse handrem is verdwenen (jammer) maar een directe knop voor hill-hold is wel erg handig.
De verschuifbare midden-armsteun en het bergvak eronder is nu handiger (lees groter) en vierkant ingedeeld met een 2e USB port en ze hebben toch weer hun verstand terug, de 2e 12V poort zit weer achter de middentunnel voor de passagiers achter ipv in het bergvak.
Jammer is dat er achter geen ventilatieroosters zijn. Dat hoort tegenwoordig in deze klasse er gewoon te zijn.
Zitmeubilair is redelijk goed te noemen. Hoewel er sportstoelen in zitten, heb ik het gevoel dat de steun en wangen minder stevig zijn dan de Titanium 3. Materiaal kan ermee door. Ik vind de Active mooiere en betere bekleding hebben om eerlijk te zijn.
Je zit nu een stuk lager dan in de vorige Focus en dat is wel voor de rij-ervaring beter.
Ondanks dat de auto lager is heb je achterin genoeg ruimte.
Het dash is een stuk korter, je zit dus dichter op de voorruit en daardoor is de cabine ruimer geworden. Samen met de toegenomen wielbasis van 2,70 m hebben ook de langste mensen niet veel meer te klagen.
De bagageruimte is gemiddeld, maar de indeling is hoekiger en dus beter geworden.
Door het B&O systeem zit er bovenop de thuiskomer een sub waardoor de bodem wat omhoog komt. De tildrempel is hierdoor wat minder groot geworden.
Media en assistenten:
Info-tainment is er vele stappen op vooruit gegaan. Sync 3.0 is veel sneller en makkelijker dan de vorige versie. Het is niet de top van de markt, maar niemand zal zich er aan ergeren en het beeld heeft een resolutie die meer dan voldoende is. Verder zit alles erop en eraan.
Ook zit ie op een goede hoogte en hoef je niet ‘uit’ je stoel te komen om het te bedienen. Dat was wel een minpunt in de Titanium 3.
Mooi is dat er standaard een modem aan boord is en je een WiFi netwerk aan boord hebt. Je moet wel bij Vodafone een relatief dure bundel voor aanschaffen. Ik heb het maar gehouden bij de eerste 3 maanden gratis bundel. Maar…het kan allemaal…..
Het stuur is verder goed ontworpen met een plat onderkantje. Er zitten wel veel knoppen op…maar goed, je leert ze met de tijd kennen. De cc is even wennen met de toggle ipv drukknop. De cancel/resume functies zijn intuïtief te bedienen en alles is beter dan cc op zo’n apart mal stengeltje. De cc heeft 3 opties: normaal, adaptief en intelligent. Bij die laatste optie past hij zich aan de plaatselijke max snelheden aan, wat ik niet wil. Ik heb de adaptieve stand gebruikt en nooit gedacht dat ik het prettig zou vinden, maar het is prettig. Hij knijpt niet abrupt af als er iemand voor je komt en volgt prima via de ingestelde afstandswaarden. Het maakt het rijden een heel stuk ontspannender, met name op de snelwegen.
De pre-collision assist is soms paranoia. Als je over een rotonde met fietsers rijdt is er kans dat ie afgaat, terwijl er helemaal niet zoveel aan de hand is.
De radar kijkt alleen recht vooruit en ziet dus op een rotonde ineens een fietsert uit het niets verschijnen. Lane keeping assist heb ik standaard uit. Buitenspiegels zijn voor mij gevoel wat klein. Verder werkt de Ford app wel aardig. Het houdt globaal je brandstofkosten bij; je kan elk moment zien waar je auto uithangt en kan hem op afstand op slot en open maken, ook al ben je bij wijze van spreken aan de andere kant van de wereld.
Ik ben zelf niet zo happig op het vrijgeven van allerlei data, dus heb niet alles geactiveerd. Maar het verzamelen van data is helaas een feit in de huidige digitale maatschappij.
Op de vorige auto had ik Bi-Xenon met bochtverlichting. Ik dacht dat dat al hemels was, maar LED verlichting is nog een stap verder. Veel lichtopbrengst en voor de techniek makkelijker aan te sturen.
Het panoramadak is alleen al vanwege het licht een pre. Het glazen dak loopt tot de kruinen van de achterpassagiers en alleen een balk scheidt de lichtstraat van voor tot achter.
Dit is een ruime goedmakertje voor het ontbreken van de sfeerverlichting, die nu beperkt is tot de bekerhouders en aflegvak voor de versnellingspook.
De HUD (Head-Up-Display) is voor lange ritten en onbekende omgeving erg handig.
Alles wat je moet weten inclusief sat-nav komt op je HUD. Je hoeft inderdaad niet meer omlaag te kijken.
Een fantastische bijkomstigheid: Zeer, zeer dichte mist.
Met afgelopen oud en nieuw was het weer eens zover, net als in 2006-2007 was er zulke dichte mist in de provincie Utrecht, dat we langzaam over de provincialen moesten rijden. Sommigen stonden stil op de rechterrijbaan (levensgevaarlijk!).
Stilstaan is geen optie, daar gaat de mist niet van verdwijnen, dus er maar langs gereden op de linkerbaan. Met de HUD kon ik nu zien wanneer dat ene kruispunt of de verkeerslichten naderden qua afstand. Je hebt min of meer een radar omdat je praktisch blind bent. Alsof je op de radar vliegt tijdens een lijnvlucht. (je moet nog altijd uit je doppen kijken en langzaam rijden!) Giswerk hoeft dus niet meer.
Aandrijflijn:
De belangrijkste wijziging: De nieuwe aandrijflijn. De 1.5 Ecoboost met 3 potjes is weer wat beter dan zijn 4 cilinder voorganger. De handgeschakelde 6-bak weer ouderwets strak met redelijk korte slagen. De knop is voor een deel van aluminium en is in de winter best koud!
De output van deze versie: 134 kW/182 pk en een koppel van 240 Nm. De overboost behoort nu tot het verleden.
De motor moet iets meer op gang komen bij het wegrijden, wellicht door het grotere vliegwiel vanwege de 3-cilinder. Ook komt er weer een mooie brom onder de kap weg die hoger in de toeren alleen maar mooier wordt.
Helemaal onderin is ie net zo bij de les als de 1.0 en bouwt vrij rap de toeren op.
Merkbare veranderingen:
De 1.5 heeft een mid-range turbo. Het maximum koppel komt bij 1600 tpm vrij en heeft een lekkere ‘punch’. Het gevoel is hetzelfde als de 1.6 Ecoboost en de vorige 1.5 na remap. Dus dat is erg positief. Ik merk wel dat het koppel met een kleine 100 Nm terug is gegaan vergeleken met de 1.5 remap (335 Nm), maar nog altijd meer dan genoeg en lekker sterk.
Een van de elasticiteitsproeven die ik altijd uitvoer is het versnellen vanaf 80 km/h in 6e versnelling. Dit gaat zonder morren en in een goed tempo. Een korte bocht nemen in de 3e versnelling is ook geen enkel probleem. Ik ben fan van dit soort soepele motorgedragingen.
Zijn gangbare werkgebied ligt tussen 1500 en 4200 tpm. Het leuke van de 182 pk versie is dat ie na 4000 tpm er nog eens een keer extra voor gaat zitten en er een extra duw komt en doorpakt tot 6500 tpm. Hier komen die extra 32 paarden vandaan t.o.v. van de 150 pk versie.
En de 3-cilinder in die hoge toeren? Die maakt het allemaal niets uit. Het enige moment waarbij je merkt dat ie 3 potjes heeft is vlak na het starten en als het koud is. Daarna merk ik er helemaal niets van. In feite is dit blok de tamme en geknepen versie van de Fiesta ST motor.
Verbruik
De vorige Ecoboosts haalden respectievelijk 1 op 15 en 15,1 bij normaal gebruik over de totale afstand die ik met die auto’s gereden heb. Het verbruik over de totale afstand (12300 km op het moment van schrijven) met normale/rustige rijstijl is tot nu toe gemiddeld 6,3 L/100km, wat neerkomt op zo’n 1 op 15,9. Met de zomer schoenen 235/40/ZR18 is het 6,4 L/100km (1 op 15,6) op de wintersloffen 205/45/H16 is het 5,7 L/100km (1 op 17,5). Daarbij heb ik hem wel zo nu en dan op de eco stand en rijd normaal.
Met name op de winterbanden daalt het verbruik spectaculair.
Op 1 tank zou ik ongeveer 850 km ver moeten kunnen komen. (zomerbanden 770 km)
Wat opvalt is dat de 3-cilinder aanmerkelijk beter presteert qua verbruik tegen de wind in volgens de actuele verbruiksmeter. Ik weet niet of dit komt doordat er bij kruissnelheid 1 van de 3 potjes uitgeschakeld wordt.
Rij-eigenschappen en onderstel:
Tijdens het rijden merk ik dat de auto weer een stuk stiller is dan de vorige versie. Zo wordt het totaalpakket steeds weer een stukje beter. Deze versie heeft overigens wel de onafhankelijke multi-link ophanging achter (vanaf de 1.5 of wagon). De ST-line is 10 mm lager dan de overige versies en iets straffer geveerd. In mijn beleving is ie wel iets straffer dan de Titanium die ik eerst had. Op hele korte oneffenheden kan ie wel aardig stevig zijn en stoten. Maar de doemverhalen (test van Marco Gorter najaar 2018) over dat het vermoeiend zou zijn zijn wat overdreven. Maar goed, wie betaalt, die bepaalt in dit soort tests en Ford heeft niets betaald vermoed ik.
De besturing is nog altijd zeer scherp. Van links naar rechts zijn er ongeveer 2,5 omwentelingen nodig. Sturen betekent verplaatsen en gaat niet te licht, maar mag nog wel een tikje zwaarder. De lichtvoetigheid en scherpte zijn nog altijd ongeëvenaard.
De vorige Focus heeft het nemen van bochten voor voorwielaandrijvers destijds geherdefinieerd. Dat is met de nieuwe Focus niet veranderd. Het is nog steeds die bochtenvreter op rails waarbij onderstuur een onbekend fenomeen is. Gecombineerd met de smeuïge 1.5 is het gewoon ontzettend leuk speelgoed.
Aandachtspunten:
- Display logica instrumentencluster sat-nav kan logischer.
- Buitenspiegels mogen wel iets groter.
- De kunststoffen onder op de middentunnel zijn nog altijd wat aan de harde kant en trekken makkelijk stof aan.
- Voor de grille aan de voorkant, 'piano black'kunststof ipv ruwe 80-er jaren bumperkunststof.
- Zijwangen stoelen mogen nog iets harder.
- Geen ventilatieroosters achter.
- Is op zeer korte oneffenheden icm 18” wielen best straf.
- Pre-collision assistent is soms paranoia.
- Onthoudt de laatste rijmodus niet en moet dus steeds worden ingesteld.
- Af en toe komt er wel een kraakje boven de zonneklep bij het panoramadak weg. Wellicht dat door het panoramadak de stijfheid van het chassis wat afneemt.
Conclusie:
De nieuwe Focus is nog steeds een auto met zeer goede rij-eigenschappen die misschien wel al ruim 20 jaar de best sturende voorwielaandrijver is. Het onderstel kan ook nu veel meer hebben dan wat nu van haar gevraagd wordt. De 1.5 3-cilinder Ecoboost is een juweel van een motor die ook nog eens met mate kan drinken.
Het uiterlijk is er duidelijk op vooruit gegaan. En profil klopt de auto beter en met name de binnenruimte is er op vooruit gegaan, zonder dat de auto grotere buitenmaten heeft gekregen.
Winter/Sneeuwbanden
- 10.300 km
Eind november zijn er nieuwe winterbanden onder gekomen.
De vorige waren na 7 seizoenen op. Bovendien moest ik met de nieuwe Focus naar een iets andere maat 205/45/16 ipv 205/40/16.
Ook mooi: De oude wielen pasten gewoon, dus alleen maatje veranderen. (foto 7)
Hoewel ik tevreden was over de Vredesteins wilde ik toch eens wat anders proberen. Het ging tussen de Bridgestone Blizzac en de Goodyear Ultragrip 9+. Het werd de laatste.
Ze bevallen me tot nu toe goed. Ze zijn stil, presteren in de regen goed en een lager verbruik is een leuke bijkomstigheid.
Door deze hogere banden is het comfort verder omhoog gegaan en zijn nu zelfs de korte richels goed te pruimen.
Zomerbanden en de weinige km
- 19.095 km
Eind april zijn de zomerschoenen er weer onder gezet.
Dus comfort weer iets afgenomen, maar rijervaring/ plezier weer op een iets hoger plan. Wat ondertussen opgevallen is:
- Het gekraak wat zo nu en dan van het panodak komt, treedt alleen op bij de bredere zomerbanden. In de tijd van de winterwielen/banden (205/16) was het geluid afwezig. Advies voor de rijders die hier niet goed tegen kunnen: Neem 16" wielen met maatje 205/60 en geen 18".
- Adaptief CC: Het blijft geweldig ontspannen rijden. Het enige waar je op moet letten is dat je bij inhalen snelwegtempo - voor zover dat nog tempo genoemd kan worden - 'op tijd' de acc eraf haalt, normaal handmatig opzij gaat en dan de acc er weer op zetten. De acc houdt namelijk behoorlijk vroeg in op snelwegen.
Verder heb ik het idee dat acc 'zelflerend' is. Tijdens de beginperiode was de acc ietwat nerveus en kneep hij af als ik fietsers wilde inhalen op polderwegen. De fietsers werden al gauw als 'obstakels' gezien door de auto. na enkele maanden hield de acc niet meer in en kneep hij niet meer af bij het passeren van fietsers.
- Verbruik is ook met zomerbanden formidabel te noemen. Tot nu toe structureel onder de 6,0/100 km, dus boven de 1 op 16,5 km/L gebleven.
De vorige zomer haalde ik dit nog niet, maar toen was de auto nog nieuw en was het verbruik nog niet genormaliseerd.
Verbruik tijdens de winterperiode met smallere banden (205/60/16) is absurd goed te noemen: structureel rond de 1 op 17,5 km/L
Wel moet ik vermelden: 75% van ritten op ecostand en doe ik geen rare F1 simulaties, dus normaal rijden. Afgaande op de overige reviews waarin gebruikers niet tevreden zijn over het verbruik van deze motor, zal ik de allerlaatste zijn die klaagt en het kan dus wel, performance en matig drinken.
- Het blijft ietwat irritant om alle bevestigingen weg te drukken bij het starten: gordel, parkeerrem etc. Maar als ik zie dat de Golf 8 zelfs tijdens het rijden betuttelend gaat doen (vb: je nadert een kruising, ga van het gas af en weet ik veel wat nog meer), neem ik dit voor lief.
- Het soepele karakter - ondanks 3 cilinders - blijft voor mij indrukwekkend. Vanaf 60 km in de 6 heb ik 'virtueel' een automaat.
Ik ben blij dat ik de sterkste variant heb gekozen icm de handbak. De 134 kW versie is er nu uit en de 110kW 1.5 is alleen nog gecombineerd met de automaat. De keuzevrijheid is dus ingeperkt.
Ford zou niet alleen de 1.0 moeten combineren met de Mild-Hybrid, maar ook de 1.5 met Mild Hybrid moeten leveren. Dat zou de ideale tegenhanger van de 1.5 eTSi van de Wolfsburgers zijn. Ik heb het totaal niet op dat merk, maar die 1.5 eTSi van ze is een hele goede motor.
Door Covid19 wordt er minder gereden, vandaar dat de km stand niet hard toeneemt. We karren vrolijk verder met de Focus die meer dan ooit bevalt.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Ford Focus
Had je deze auto's al gezien?

Ford Focus 1.5 EcoBoost ST Line Business // NAVI // CAMERA // CLIMA // CRUISE // STOELVERWARMING //
- 2019
- 76.992 km

Ford Focus | ST Line | NAVI | CAMERA | ADAP CRUISE | 18 ICH LM | STOELV
- 2020
- 87.146 km

Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost Hybrid ST Line X Business Camera / Elektrische kofferklep / Parkeersensoren V+A
- 2022
- 89.732 km