Fiat Barchetta 1.8 16v (1999)

Uitvoering | Barchetta 1.8 16v |
Bouwjaar | 1999 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
Sinds 1-1-2008 geen privekilometers meer in de Lease-Alfa dus dat was wel even wennen. met name als de ander weg is met de prive-auto (Fiat Stilo) en er dus geen auto beschikbvaar is. Het duurde dan ook niet lang voordat het plan werd opgevat om de bespaarde bijtelling dan maar weer stuk te slaan aan een auto. Nummer drie om precies te zijn!
Eerst werd de afweging gemaakt om iets kleins te kopen gezien de ruimte in de garage. Een Smart was een optie maar al snel werd het plan opgevat om iets leuks te zoeken. Een kleine cabrio!!! MG F en Fiat Barchetta waren budgetair opties. Duidelijk was dat het geen cabrio moest worden van een reguliere middenklasser (Megane, Golf) maar een echte tweezitter. Bij het lezen van revieuws over de MG zakte me al snel de moed in de schoenen dus toch maar naar een italiaan op zoek! Wel zo vertrouwd immers.
En dan kom je tot de ontdekking hoeveel meuk er te koop is! Qua prijzen is er ook geen touw aan vast te knopen want het is blijkbaar maar net wat de gek ervoor geeft. Wat een klus om een goeie Barchetta te vinden. Opvallend ook hoeveel geimporteerde auto’s er te koop staan (niet dat daar wat mis mee is). Heel wat weekenden werden besteed aan proefritjes en zoeken op internet. Haast was niet geboden want hij moest gewoon goed zijn. Twee maal ging een fraaie Brachetta aan onze neus voorbij maar de derde maal was scheepsrecht.
Een zwart exemplaar van 1999, nieuw leer en nieuwe stoffen kap. Nokkenasversteller vervangen evenals distributieriem kortgeleden. Jammer van zwart is welliswaar dat de kleur in het interieur niet opvalt maar verder is ze een plaatje. Tot nu toe nog maar 1 keer open gereden maar et is ook nog vroeg in het jaar.
Sinds ze bij ons woont is ze mijn troetelkindje. Mooie aluminium treeplankjes geplaatst, Barchetta-logo, aluminium tellerringen en nieuwe hoes om de handrem. Verder geen wensen op dit moment. Welliswaar is de auto niet voorzien van originele lichtmetalen Barchetta-velgen maar dat maakt haar voor mij niet minder mooi. Wie weet wat er nog komt.
29-09-2008
Afgelopen weekend weer lekker getoerd. Wat is het toch verbazingwekkend dat je ook met koud weer prima open kunt rijden. De windvanger en de kachel doen goed hun best dus ik verwacht nog tot lang in het najaar te genieten.
De originele velgen zijn voorzien van winterbanden en die zagen er nogal gehavend uit. Vorige week maar eens nieuw in de lak gezet en het resultaat mag er zijn. Binnenkort gaan we dus voor de wissel want ook voor langere stukken is de auto prima geschikt. Verbruik is ondanks open rijden keurig, 1 op 13 is prima te doen.
De auto gaat per vandaag in de verkoop voor 6750,= omdat er mogelijk een nieuw troetelkind wordt aangeschaft. De Barchetta is af en toe net wat te krap voor twee mensen van 1.93m, vooral met het dak erop. Een vierde auto is een beetje te ruig en bovendien hebben we daar echt geen plek meer voor dus wordt ze eerst verkocht voordat er wordt overgegaan tot een nieuwe aanschaf. Dus wie een mooie Barchetta zoekt mag zich melden, ze is een goede metgezel!
De auto werd gekocht met halfvolle tank maar bij een afgetankte auto bleek zich een enorme benzinestank te ontwikkelen. Naar later bleek is het afdichtrubber van de tankvlotter poreus dus deze wordt vervangen. ook de Radiateur blijkt aan vervanging toe te zijn dus dat doen we ook voor de zomer. Extra sleutel bij laten maken want we hadden er maar 1.
Bovenstaande problemen zijn keurig gerepareerd en sindsdien alleen maar lol met het dak eraf.
De Lente is begonnen!!
Eerste open rit van dit jaar al op 1 Maart gereden. Wat toch ene genot! Kan mensen dan ook niet begrijpen die bij de eerste zonnestralen hun kapje niet open gooien. Vandaag was een supermooie dag maar toch diverse cabrio's gezien met gesloten dak!!!
Boven verwachting heeft ze zich goed gehouden tijdens de winter. Ook na een aantal weken stilstaan was het starten en rijden. Geen enkele keer ene lege accu of enig gesputter om haar uit de winterslaap te wekken. Petje af!! Wie zei er ook alweer dat Italiaanse auto's zo onbetrouwbaar zijn??? Die repuatie heeft ons zonnekind zeker niet bevestigd, gelukkig!
Binnenkort krijgt ze haar APK en een beurtje om de zomer door te komen. Volgende week gaan de zomerbanden erweer op. Dat stuurt vast een stuk beter want ik heb wel verschil gemerkt met winterbanden.
Af en toe kijk ik nog even rond op internet naar andere Barchettas Een rood leren interieur vind ik nog mooier dan ons zwarte maar dat gaat niet lukken want mijn partner vindt dat rode helemaal niks (kan hij ook niet helpen dat hij gene smaak heeft toch?). Wat ik wel heel mooi vindt aan die van ons is dat hij een echte linnen kap heeft en niet 1 van kunststof, dat doet toch wel veel met de auto. Een bekende van mij heeft ene rood exemplaar en laatst de remklauwen rood gespoten. Zag er ook heel stoer uit. Verder moet je niet teveel willen veranderen aan de basis, ze is mooi zoals ze is.
Misschien gaan we met de Barchetta naar Zuid-Europa. Mochten er nog mensen zijn met tips voor een dergelijke reis dan hoor ik dat graag. Wat zijn mooie routes en wat moet ik zeker doen aan de Barchetta voordat ze wat langer en intensiever gebruikt wordt.
"Het blijft een feestje"
Het is bijna September en het blijft een feest om te rijden met onze kleine schoonheid. Ze heeft haar APK en beurt weer achter de rug waarbij de buisjes van de koelvloeistof zijn vervangen. Het was ook nodig, ze brokkelden nog net niet uit elkaar van de roest. Verder geen noemenswaardige problemen dit cabrioseizoen. Alleen een klapperend hitteschild van de uitlaat maar die zat zo weer vast.
Op dit moment wordt de Barchetta wat intensiever gebruikt maar daar wordt een auto niet minder van. Morgen gaat ze voor een flinke poets- en polijstbeurt naar de poetsgoeroe dus ik verwacht straks weer een stralende auto te treffen die naar de winter toe tegen een stootje kan. Volgens hem is dan alleen wassen met water voldoende om haar mooi te houden.
De zomer bood veel open rijplezier dit jaar en ik hoop ook dat het najaar nog veel goeds brengt. Een Barchetta is gelukkig ook bij kouder weer prima open te rijden en dat is top!
- Betrouwbaarheid4
- Prestaties4