Fiat 500L TwinAir Turbo 105 Eco Lounge (2014)

Fiat 500L
Fiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500LFiat 500L

Uitvoering500L TwinAir Turbo 105 Eco Lounge
Bouwjaar2014
Jaar van aanschaf2014

Bijna een jaar...

Wij vonden de 500L altijd al een leuke auto, maar hij lag qua prijs boven ons budget. Vorige zomer liep ik echter tegen een aantal interessant geprijsde voorraadauto's aan en toen ging de kogel door de kerk. Bij Auto Lennaerts in Venlo kregen we een net aanbod. Enkel de kleur was een concessie, de keus was uit zilvergrijs en zwart. Wij kozen voor de zwarte, maar hadden liever een wat sprekender kleur gehad. Maar voor 7000 euro voordeel konden we daar wel mee leven. We hebben dak en spiegels wit laten wrappen, een setje originele witte velgen bijgekocht en belettering van de zaak aangebracht, de auto is nu echt een eye-catcher.
Laten we beginnen met de praktische kanten van de 500L. Het is nl. een ongekend ruime auto. Omdat je in een handomdraai de achterbank kunt neerklappen en ook de voorstoel kunt klappen kun je lange pakketten zonder problemen meenemen. Wij willen nog wel eens iets halen bij Ikea, en dat is geen enkel probleem. Voor de neefjes en nichtjes moet er regelmatig een kinderzitje geplaatst worden, dat gaat ook gemakkelijk omdat je gewoon ruimte in overvloed hebt. Handig bleek op vakantie ook de verstelbare bodem van de kofferbak. Onderin kun je heel veel kwijt (onze opblaaskano, 2 tuintstoelen en nog wat kleiner spul) en dan heb je ook nog eens een kofferruimte daarboven waar je tassen, koffers, koelbox etc. kwijt kunt. Daarbij kan de achterbank verschoven worden zodat je nog meer plaats krijgt en nog steeds riant zit. Top!
Over de Twin-air motor is al het een en ander geschreven. Je moet er even aan wennen, dat is waar. Het geluid lijkt af en toe wat op een brommobiel en dat is wat minder complimenteus. Op de snelweg echter is de motor juist heel stil. Je moet de neiging weerstaan om flink in toeren door te trekken, dat is niet nodig namelijk. En dan merk je het ook gelijk in het verbruik. Wij verbruikten op onze vakantie naar Noorwegen (4 personen, bagage, dakkoffer en fietsen achterop) gemiddeld 1:13, en normaal is 1:15,5. Heel acceptabel vind ik.
Zelf ben ik dermate slechtziend dat ik niet meer kan autorijden, mijn vrouw rijdt dus doorgaans in de auto. Zij is erg te spreken over de wegligging en het rijgedrag.

Kortom, je moet even aan de auto wennen, maar dan is het ook een hele fijne auto voor dagelijks gebruik. Over de kwaliteit kan ik nog weinig zeggen, wij hebben nog geen enkel probleem ervaren.