Cupra Born 58kWh Performance (2021)
Uitvoering | Born 58kWh Performance |
Bouwjaar | 2021 |
Jaar van aanschaf | 2021 |
Eerste kilometers zitten erop
Ik heb vandaag de Cupra een week in bezit en dat leek mij een goed moment om alles even op een rijtje te zetten.
Bij een nieuwe baan hoort een nieuwe auto. Aangezien ik in September ben begonnen en een proeftijd had van 2 maanden kon ik officieel pas vanaf 20 November een auto bestellen. Gezien onze benzine en diesel hatende regering volgend jaar gek genoeg de bijtelling weer omhoog zal gooien naar 16% tot 35K en 22% over de rest was enige spoed geboden.
De Cupra Born was een auto die ik vanaf de eerste aankondiging ben gaan volgen en na een proefzit (geen rit) wist ik het eigenlijk wel. Dit ging hem worden. Tijdens een kort en spontaan bezoek aan de Cupra experience in Leusden gesproken met 1 van de daar aanwezige specialisten. Deze specialist wist mij te vertellen dat de Business, Adrenaline en Copper waren uitverkocht voor dit jaar maar dat ik nog wel een Performance kon gaan rijden met de gunstige bijtelling.
De Cupra is uiteindelijk op 19-11-2021 auto besteld bij de leasemaatschappij en kort daarna kreeg ik te horen dat ik de Born op 14 December kon ophalen. Inmiddels op verschillende fora gelezen dat er (veel) bestellingen werden gewijzigd of zelfs werden uitgesteld tot 2022 met de daarbij horende onzekerheid over de bijtelling. Dit scheelt toch tussen de 50 en 75 euro netto in de maand. Als je de auto 4/5 jaar moet rijden is dat toch een aanzienlijk bedrag,
Op 14 December heb ik na een korte presentatie en introductie de eerste kilometers gemaakt in de Cupra Performance One. Aangezien ik al aardig wat kilometers heb mogen maken in verschillende elektrische auto’s was de alertheid van de elektromotor mij wel bekend. Ook in de Cupra viel dit niet tegen en zorgde samen het toch wel goede weggedrag voor een prettige rijervaring naar huis. Tijdens de verschillende korte en lange bochten werd ik goed vastgehouden door de sportstoelen. De uitschuifbare zitting van de stoel voorkomt kramp, dit is helaas met een lengte van 1,97cm onoverkomelijk in de meeste auto’s.
Helaas ben ik minder te spreken over het infotainment en met name het geluid. Dit is erg gericht op veel laag waardoor dit klinkt als 1 grote brei van bass. Het geluid komt ook erg van voren door het ontbreken van de achterspeakers. Dit is een gemiste kans van Cupra, zeker gezien de marktpositionering boven de ID3.
Eenmaal thuis de app proberen te installeren, helaas was dit geen gesneden koek zoals bij bijvoorbeeld Tesla en was in het geval van Cupra wat meer werk vereist. De app meerder keren moeten resetten en zelfs opnieuw moeten installeren tot dat deze na ruim een dag pielen en prutsen werkte. De app is verder erg kaal en biedt eigenlijk op het zien van de laadstatus vrij weinig functionaliteit.
Al met al prima tevreden over de auto, ik loop met een glimlach weg van de auto en stap met een glimlach in.
Ik zal deze review zo veel mogelijk updaten met nieuwe ervaringen.
PRIVATE LEASE Cupra Born

Cupra Born Business 62 kWh | CAMERA | STOELVERWARMING | ADAPTIEF CRUISECONTROL | NAVIGATIE | PARKEERSENSOREN |
- 2022

Cupra Born Copper Edition 62 kWh 204PK Panoramadak, Elektr. Verstelbare Stoel, Achteruitrijcamera, Keyless, Head-Up Display, Navi, Trekhaak, 19" LM Velgen
- 2022

Cupra Born Business One 62 kWh 204pk | Naviagtie | Camera achter | Adaptief cruise contol | App connect | Parkeersensoren v+a | Led koplampen | 18"LMV
- 2021