Citroën Xsara Picasso 1.6 HDI 110pk Image (2005)
Uitvoering | Xsara Picasso 1.6 HDI 110pk Image |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
Eerste indrukken
Mijn eerste indrukken van de Citroën Xsara Picasso. Ik schrijf deze indrukken bewust op, omdat het mijn ervaring is, dat in het begin zaken opvallen. Later raak je er aan gewend, maar iemand die op zoek is naar een nieuwe auto heeft er wel wat aan.
Op het moment dat ik dit schrijf heb ik de Picasso twee weken in bezit. De eerste tweeduizend kilometer heb ik er inmiddels op zitten. Genoeg voor een eerste indruk die ik later nog aan zal vullen.
*Ergonomie*
De versnellingspook zit midden op het dashboard en is van daar uit goed te bereiken. Hij schakelt lekker soepel.
De radio is eenvoudig, maar hij volstaat. Beneden alle peil zijn de volstrekt onduidelijke pictogrammetjes op het apparaat zelf. Ik vrees dat het nog even gaat duren voordat ik begrijp wat ze allemaal te betekenen hebben. De audiobediening is niet zo inituïtief te bedienen, maar alle belangrijke functies zitten er op.
De klimaatregeling werkt heel prettig. Alle opties kun je met de hand instellen, maar ook automatisch doet deze zijn werk heel goed. De ontwasemknop zorgt er voor dat je beslagen auto in een mum van tijd ontwasemd is.
Centraal onder de voorruit is het dasboard. Deze bestaat uit een grote display met de snelheidsmeter, de meter van de motortemperatuur, de brandstofmeter en de controlelampjes aan de linkerkang. De informatie van de boordcomputer bevindt zich aan de rechterkant. Hier lees je de buitentemperatuur af, de instellingen van het audiosysteem, uitgebreide informatie over het verbruik. Een toerenteller ontbreekt. Ik was heel snel gewend aan de plaatsing van de display op deze plek.
Het eerste wat opvalt is de beenruimte in de auto. Zowel voor als achter is ruim voldoende ruimte om te zitten. De stoelen voor zitten zeer comfortabel en geven op een prettige manier steun aan de rug. Heel prettig is dat er geen middenconsole is. Hierdoor is het voor mij mogelijk om via de doorgang bij de voorstoelen een kind vast te zetten. Dit komt vooral van pas als je krap ingeparkeerd staat en heel weinig ruimte hebt om de deuren open te doen. Ook kun je staand voor de achterbank kinderstoeltjes installeren.
*Rijden*
De zit is hoog, wat zorgt voor een goed overzicht, gezeten als een vorst in de comfortabele zetel. Het voelt alsof je in een busje rijdt. Dit merk je echter niet bij manoeuvreren met de auto. Je hebt steeds goed overzicht rondom de auto, ook achter de auto. Waar je wel aan moet wennen is de grote draaicirkel. Je moet flink de ruimte nemen om je auto achteruit in te parkeren. Fileparkeren is geen enkel probleem. Ook niet zonder parkeersensoren. Een flink minpunt vind ik de A-stijl. Deze A-stijl aan de kant van de bestuurder zorgt er voor dat je slecht zicht hebt bij het naderen van rotondes. Met name de dikke stijl tussen zij- en voorruit is een sta in de weg.
De auto reageert erg soepel op het gaspedaal. Snel optrekken bij het stoplicht is geen enkel probleem. Hij schakelt soepel en de toerenteller heb ik eigenlijk ook nog niet echt gemist. Iets wat ik vooraf wel verwacht had. Een minpunt in het weggedrag is wel de windgevoeligheid. Bij windkracht vier voel ik op bepaalde momenten de windvlagen duidelijk. Windgeruis daarentegen hoor ik niet.
Op een klaverblad rijd ik wel voorzichtig in verband met overhellen, maar de medeinzittenden verzekeren mij dat ze niets merken van overhellen. Dus mogelijk zegt dit meer over mijn lef dan het gedrag van de Picasso.
Ook heb ik inmiddels twee keer fietsen in de auto vervoerd. Hiervoor heb ik de drie achterstoelen voorover gekanteld. Dit gaat vlot. Ik heb nauwelijks in het instructieboekje hoeven te kijken hoe dat functioneert. Er ontstaat dan aardig wat bagageruimte. Genoeg voor een fiets met 26 inch wielen in ieder geval. Ook het terugbouwen gaat heel snel. Even aan het goede hendeltje trekken en de zaak staat al weer terug in oude staat.
*Verbruik*
Over het verbruik kan ik op dit moment niets zinnigs schrijven. Dit zal ik op een later moment goed maken.
*conclusie*
Ik vind het een heerlijke auto om in te rijden. Door zijn comfort en de rijke uitrusting is het een auto waar je je gezin op prettige wijze in kunt vervoeren. Het is een echte lange-afstandsbuffel. Ik kan haast niet wachten op onze zomervakantie richting Zuid-Frankrijk.
- Betrouwbaarheid4
- Prestaties4
- Comfort4
- Kosten4
Uitgelicht aanbod

Citroën Xsara Picasso 1.8i-16V Image 116 PK. Clima,Cruise,Trekhaak,CPV,Elektr.ramen,Radio-CD,Enz....... Goed rijdende inruilauto met nieuwe APK !!!
- 2004

Citroën Xsara Picasso 1.6i-16V Image | Trekhaak | NAP |
- 2010

Citroën Xsara Picasso 1.6i-16V Image Zeer netjes * Boekjes compleet
- 2010

Klokje Rond: Citroën Xsara Picasso 1.6i 16V (2006) - 360.689 km

Test: Citroën Xsara Picasso - Dacia Logan MCV - Renault Kangoo Family

Citroen Xsara Picasso 1.6 HDI Exclusive (2004)

Citroën Ami 8 (1975) - In het Wild

Praktijkervaring Citroën C5 Aircross: dit vinden eigenaren van hun auto