Citroën C5 2.0 HDiF Exclusive (2009)

Citroën C5
Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5Citroën C5

UitvoeringC5 2.0 HDiF Exclusive
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2010

Eerste 5500 km

Na wat problemen met de picasso beginnen rondkijken voor een opvolger.
Diverse wagens van wat nader gaan bekijken. De wagens waar ik het meeste aandacht aan gegeven heb waren:
- Audi A3
- Citroën C4
- Citroën C5
- Renault Laguna
- Toyota Prius
- VW golf 6
- Peugeot 3008

Uiteindelijk bleven vooral de 3008 en de prius over.
De prius was en is een sublieme wagen op vlak van aandrijving en de manier waarop hij is opgebouwd.
De 3008 is ook een erg aangename wagen om in te zitten en zeker geen verkeerd rijdende wagen.

Uiteindelijk toch de C5 gekozen voor het grotere comfort, betere geluiddemping en algemeen gezien (ook door de dealer) de interessantste aankoop.

Nu na 5500km kan ik er toch wat meer over zeggen, dus hier per topic wat meer informatie.

COMFORT
--------

Erg goed, de stoelen de geluiddemping, de ophanging,... alles staat in teken van rust en comfort.
Vooral op de snelweg is de HP-vering subliem. Er zijn zeker nog auto's die een iets beter comfort bieden, maar die moet je enkele klassen hoger gaan zoeken aan een heel andere prijs.

RIJGEDRAG
---------

De HP vering rijdt als een dwijl hoor je wel eens, wel ik kan me hier niet in terugvinden.
De stabiliteit is erg goed, ook bij sterke zijwind is de wagen vele malen stabieler dan een picasso, maar ook auto's zoals een S80 of MB E rijden minder stabiel. Soms mis je wel wat gevoel, zeker in de comfortstand. Vaak is dit op te lossen met de sportstand waardoor de wagen toch merkbaar directer en stabieler door een bocht gaat, en dit met erg hoge snelheden indien nodig.
Dus ook hier niet veel slecht te melden.

AANDRIJVING
-----------
De motor is stil en zacht, de handbak begint ook stilaan soepeler te schakelen, het verbruik is laag als je niet teveel moet stoppen en vertrekken of sportief rijdt. Bij snelwegritten rond de 130km/H zakt het onder de 6L/100km als het eenmaal boven 0 komt. Dus ook niet veel slecht te vertellen.
De koppeling is wel vrij zwaar vergeleken met sommige andere auto's dus dit mocht voor mij zachter, en de 5e en 6e mss iets minder naar rechts liggen in de bak. Maar dan spreken we over details.

KOST
----

Ook erg goed, laag verbruik, uit ervaring weet ik lage onderhoudskosten, lage verzekeringspremie van citroen, goede overname en goede korting. Dus opnieuw goede punten voor de C5.

VOOR EN NADELEN
---------------

Voor:
- comfort
- stilte
- algemene rust

Tegen:
- zware koppeling
- binnenspiegel ontneemt veel zicht
- in vergelijking met de picasso mis ik het licht en het ruimtegevoel

9,5