Citroën C3 1.4 HDi Caractère (2006)
Uitvoering | C3 1.4 HDi Caractère |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
Na 3 jaar tevreden in een Citroen Saxo te hebben gereden, vond ik dat het tijd was voor iets nieuws. Na een lange zoektocht vond ik dan een Citroen C3 1.6 hdi VTR. Met zijn lichtmetalen velgen, en zijn sportief interieur is hij echt een lust voor het oog. Na zijn restyling in 2005 ziet de C3 er weer fris en dit zonder iets van zijn ludieke karakter te hebben verloren.
Voorin zit je erg ruim, en de rijhouding is haast perfect te noemen, een hele verbetering in vergelijking met de Saxo. De ruimte achterin is wat minder, maar hij heeft wel een ruime en gerieflijke koffer.
Aangezien dit een VTR uitvoering is, is de de wagen zeer volledig uitgerust (airco, 4 airbags, sportzetels, ...) Het interieur zit er zeer verzorgd uit, en het is er leuk vertoeven. In vergelijking met de Saxo voelt de C3 stukken degelijker aan, maar op echt slechte wegen valt er wel eens een rammeltje te bespeuren.
De 1.6 HDI motor is redelijk soepel en discreet maar heeft vooral veel trekkracht bij lage toeren. De boordcomputer geeft een gemiddeld verbruik aan van 5.6l per 100 km, wat zeker niet slecht is gezien het feit dat ik de wagen vooral in de stad gebruik.
Opvallend is dat deze wagen zeer comfortabel is op de autosnelweg, en kan dan ook probleemloos worden ingezet voor langere ritten.
De C3 heeft een gezonde en prettig aanvoelende wegligging, maar de voortrein heeft neiging tot pompen. Ik vermoed dat dit het gevolg is van de zware dieselmotor in het vooronder. Overigens een royaal veercomfort!
Na vele MyReviews van de C3 te hebben gelezen was ik erg sceptisch om mijn betrouwbare Saxo in te ruilen voor een C3, maar tot op heden heb ik er nog geen moment spijt van gehad. Dit heeft volgens mij veel te maken doordat het hier een model van 2006 betreft, en dat Citroën hem ontdaan heeft van zijn grootste gebreken.
Annoo 2006 kan ik de Citroën C3 dan ook van harte aan eenieder aanbevelen die op zoek is naar een comfortabele, zuinige en praktische wagen.
Update 03/01/2007
De teller staat inmiddels op 11.000 km, en ik ben nog steeds enthousiast over mijn C3. Vooral het comfort spreekt mij erg aan. Ik ben ook nog geen problemen tegen gekomen, behalve het herhaardelijk terugkomen van het kraken van de deurrubbers. Insmeren met siliconenspray helpt slechts tijdelijk. Overigens is het interieur tot nu toe redelijk vrij van kraakjes.
Het meest ben ik te spreken over de 1.6 HDI motor. Zijn kracht bij lage toeren is opmerkelijk, alsook zijn soepelheid. Momenteel haal ik een gemiddeld verbruik van 5,1l/100km, en dit met een normale rijstijl!
Update 21/07/07
De éérste 20.000km zijn inmiddels binnen, en dit zonder problemen. Technisch is er niets op de auto aan te merken, en ik heb ook geen last gehad van vervelende bugs, alles werkt zoals het hoort...
Alleen het rechterachterportier blijft af en toe kraken. De dealer heeft hier al 2x naar gekeken, de laatste keer met succes. Spijtig dat het maar enkele maanden heeft geduurd. Bij de volgende beurt nog eens laten nakijken. Ik denk dat het portier slecht is afgehangen.
Overigens is de rest van het interieur vrij stil. Ik heb de reserveband en de reparatiekit vastgelegd met isolerend materiaal. Geen rammeltje meer te bespeuren.
Verder niets dan lof over de auto, veel comfort, heel laag verbruik, en vlotte prestaties. En ik blijf het een mooie auto vinden vooral in deze potente VTR uitvoering.
Update 10/2007
De 30.000km zijn inmiddels gepasseerd, en de C3 heeft zich voorbeeldig gedragen.
Het blijft een comfortable wagen, waar ik weinig op aan te merken heb.
Het kraken van de achterdeuren is verholpen, de portieren bleken slecht afhangen... schoonheidsfoutje..
De C3 is ondertussen in Frankrijk en Schotland geweest, en doet het perfect op lange afstanden.
Update 12/2007
De 40.000km zijn net binnen, en heeft zijn grote beurt gehad. Geen problemen te melden.