BMW X1 xDrive30e (2023) #2

BMW X1 xDrive30e (2023)
BMW X1 xDrive30e (2023)BMW X1 xDrive30e (2023)BMW X1 xDrive30e (2023)BMW X1 xDrive30e (2023)BMW X1 xDrive30e (2023)

UitvoeringX1 xDrive30e
Versnellingen7, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2023

Verslag 1e halfjaar met de BMW X1

Na 24 jaar in diverse Ford modellen te hebben gereden (w.o. Focus, C-Max, S-Max en Kuga) werd het medio 2023 tijd voor een nieuwe stap in mijn auto carrière. Gemiddeld genomen neem ik daar ruim de tijd voor, waar een stap omhoog naar een van de Premium merken mij zeer aantrok. Heb o.a. een Volvo XC40 en Audi Q3 overwogen waar langzaam aan ook de net vernieuwde BMW X1 in beeld kwam. Tevens besloten om over te stappen op plug-in hybride, mede door de zeer aantrekkelijke systeemvermogens voor de anno nu steeds zwaarder wordende auto’s.

Begin december 2023 spotte ik een nagenoeg full options X1 xDrive 30e bij BMW Dusseldorp Alkmaar, dus tijd voor een proefrit. Ik was meteen verkocht! Wat een heerlijk rijdende auto is dit. En wat een power! Na prima onderhandelingen de auto gekocht en nu ruim een half jaar in het bezit.

Over het rijden kan ik kort zijn: helemaal top! Zeker elektrisch (wat ik ong. 60% tot 70% van de kilometers doe) is de auto zeer comfortabel. De auto stuurt strak, is zeer vlot, je hebt goed overzicht en heeft fijne hulpsystemen w.o. veel camera’s die het leven makkelijker maken. De uitstraling met de matte lak (geen wrap zoals soms wordt gedacht) en 20 inch velgen is stoer. Het panoramadak dat ook open kan is zeer fijn, lekker veel licht in de auto. De elektrisch uitklapbare trekhaak handig voor het fietsenrek met onze racefietsen.

Als ik nadelen zou moeten benoemen is de lijst kort. Het adaptieve M-onderstel is soms wat rammelig op korte oneffenheden en de 150 pk driecilinder wat rauw. Maar in combi met de 177 pk elektromotor ben je dit nadeel zo vergeten.

Overall zeer tevreden met de overstap naar deze BMW X1. Premium blijkt vooralsnog ook echt een premium rijervaring te zijn.

Verbruik en actieradius

Het AC opladen van de auto met een effectieve batterij inhoud van +/- 14 Kwh duurt ongeveer 2.5 uur bij een laadsnelheid van maximaal 7.2 Kwh per uur. Thuis heb ik geen laadpaal waar ik dus afhankelijk ben van de beschikbare openbare laadpalen.

Met een volle batterij is de elektrische actieradius ongeveer 60 tot 70 km in de winter en tussen de 75 km en 90 km in de zomer, afhankelijk van de buitentemperatuur. In de efficiency stand regenereert de auto het sterkst, waar ik per ong. 1000 gereden kilometers 100 km aan stroom regenereer. Dit is wel erg afhankelijk van de rijstijl waar goed anticiperen en wat vroeger en langduriger remmen een positief effect heeft.

Vanaf dag één het verbruik gemonitord. In de eerste zes maanden en 6000 km verbruik ik gemiddeld 3.4 liter benzine en 9.7 Kwh stroom per 100 km. Hier zit ook een 800 km lange retour rit naar Duitsland bij, met behulp van een volle accu op zowel de heen als de terugreis. De auto verbruikt de beschikbare stroom dan relatief snel (dus verdeelt dit niet over de volledige route) en gaat daarna in hybride stand. In hybride stand kwam het verbruik uit op een zuinige 4.0 liter benzine en slechts 5.0 Kwh stroom per 100 km.

Overall liggen de verbruikskosten op ongeveer 11 cent per kilometer wat +/- 15% lager is dan met mijn vorige benzineauto. Hier heb ik de lagere wegenbelasting niet in meegerekend, mede omdat dit voordeel vanaf 2025 vervalt. Wel heb ik het 1e jaar een gratis BMW Charging abonnement, wat EUR 5,00 per maand aan vaste kosten scheelt.

Al met al zeer tevreden over de verbruikscijfers waar ik het een sport vind om zo zuinig mogelijk te rijden zonder bewust langzaam aan te doen. Ik hou mij ong. aan de maximale snelheden wat op de snelweg uiteraard wat makkelijker is dan in bijv. een 30 kilometerzone.

Het rijden

Wat ik reeds in mijn intro omschreef ervaar ik het rijden met de X1 xDrive 30e, mijn eerste automaat, als zeer goed. Uiteraard niet in de laatste plaats door ruim het dubbele aantal PK’s ten opzichte van mijn vorige auto. Bijzonder genoeg ben ik rustiger gaan rijden dan voorheen, puur door het comfort van en de stilte in de auto. Mijn eerste auto waar ik serieus rustig(er) van word!

Met een volle accu rij ik altijd in D in combi met de efficiency mode. Dit zorgt dat er uitsluitend elektrisch wordt gereden. De acceleratie is dan nog zeer acceptabel. Trap je het pedaal iets steviger in, dan komt de benzinemotor erbij. Wel na even te moeten ‘nadenken’ en met een klein hikje in het vooronder. Zet je de navigatie erbij aan, dan verdeelt het systeem de stroom over de rit, afhankelijk van de afstand en hoeveelheid beschikbare stroom. De overgang van stroom naar benzine en v.v. is dan nauwelijks merkbaar. Bij langere ritten op de navigatie ‘jaagt’ de auto de stroom er relatief snel doorheen, zonder op te sparen voor bijvoorbeeld een eDrive zone. Dat kan m.i. wat slimmer BMW! Stroom op betekent benzinemotor plus hybride, nog steeds zeer zuinig met vaak nog steeds diverse kilometers op stroom na regeneratie.

In de S in combi met de efficiency mode rijdt de auto alleen op benzine en voelt dan stukken feller aan. Ook wel wat rauw en nerveus. Ik start de rit soms in S om de auto wat op te warmen, zonder meteen mijn stroom aan te spreken bij een nog koude, niet voorverwarmde auto. In S zit de auto rond de 100 km p/u in de 5e versnelling (van 7) met een acceptabel toerental van ong. 2600 toeren. Ik vind de schakelflippers dan heel handig, schakel dan handmatig door naar M7 wat tot een zeer rustige 1800 toeren leidt. En weer terugflipperen als de situatie erom vraagt. De auto doet dat zelf ook als je snelheid vermindert, dus werkt allemaal prima. Tijdens het rijden kan je evt. ook switchen tussen D en S en v.v.

In de Sport mode zonder efficiency is de auto zeer snel. Too much for me. De Personal mode (zelf de rijeigenschappen instellen) nog niet uitgeprobeerd. Alle andere modes (incl. massage etc.) niet uitgeprobeerd. Ik ben tevreden met de Efficiency mode.

Via de BMW App kan je al je ritten terugvinden, verbruik teruglezen, de auto voorverwarmen, openen of sluiten, bandenspanning monitoren etc. Allemaal heel handig!

Het sturen van de auto met het stevige M-stuur ervaar ik als strak en precies. De bocht aansnijden gaat zonder vaag zoekwerk en is zeer stabiel en koersvast, ook op hogere snelheden. Wat ik wel als bijzonder heb ervaren is het soms wat klapperende onderstel of de vering/demping op korte oneffenheden zoals bijv. een verkeersdrempel. Niet verwacht bij een adaptief onderstel. Wellicht kan ik hier nog iets via de systemen aan veranderen. Dus maar weer eens gaan speuren in de ruime (online) handleiding.

Interieur en ruimtegebruik

Het interieur van de auto is zeer functioneel, keurig afgewerkt met mooie details. De zwarte kunstlederen bekleding zit prettig, stoelen niet te hard, niet te zacht en geven voldoende steun. Ook na een lange rit stap je relatief fit uit, zonder stijve ledematen. Beide stoelen voorin zijn geheel elektrisch verstelbaar (met 2x geheugen van de bestuurdersstoel) en hebben een mogelijkheid tot verlenging van de zitting aan de voorzijde. Stoelverwarming in beide voorstoelen. Het zicht op de cockpit is goed met een op verschillende manieren in te stellen instrumentarium. De head up display is zeer prettig, zeker omdat ook de navigatieaanwijzingen worden geprojecteerd. Het M-stuur is stevig en ligt fijn in de hand. De afwerking van het dashboard met kunstleer en grove stiksels ziet er top uit. Met led verlichting in het dashboard en de deuren kan je een eigen sfeer creëren, met mooie aluminium Harman Karman boxen in beide deuren.

Veel opbergruimte in het kastje voor, in de deuren en de midden console heeft ook een ruim opberggedeelte onder en een fijne lade met klep boven. De middenconsole zelf, waarin de hendel voor de automaat en o.a. te selecteren rijmodi, automatisch parkeren, auto hold (anti-kruip functie) is van matige kwaliteit, had wat steviger gemogen.

Achterin is het ook ruim genoeg, ook voor volwassenen passagiers. De in drie delen neerklapbare achterbank (niet vanuit de kofferbak neer te leggen) is zeer handig en de rugleuningen kunnen in drie standen (w.v. twee zitstanden) worden gezet. Om comfortabel(er) achterin te kunnen zitten of om wat extra ruimte in de achterbak te creëren.

De bagageruimte is, ondanks dat de electromotor bij de achteras ligt ong. 500 liter groot. Dat is voor mij altijd wel de minimale eis om ook gewoon wat koffers mee te kunnen nemen zonder gepuzzel. Heel handig is het opbergvak onder de vloer van de bagageruimte voor de laadkabel. Ook hier nog wat extra opbergvakken aan de zijkanten. De knop voor de elektrische trekhaak en een simpel te verwijderen hoedenplank. Tot slot een elektrische bedienbare achterklep waarvanuit je ook de auto volledig kan afsluiten. Zeer handig.

Exterieur

Over het exterieur van de eind 2022 geïntroduceerde gefacelifte X1, opvolger van een wat bedaagder versie, is al veel gezegd en geschreven. Vooralsnog ben ik weinig mensen tegengekomen die de auto niet mooi vinden. Ik las dan ook met wat verbazing de Autoweek designreview van Niels van Roij onder de kop ‘ook aan lelijkheid kun je wennen’ uit maart 2024. Niels heeft er vast voor gestudeerd, maar uiteindelijk is het toch de koper die betaalt en daarmee bepaalt. Na de leveringsproblemen in 2023 (veroorzaakt door veel vraag in Duitsland) staat de X1 met 2975 exemplaren iX1 en X1 hoog in de Nederlandse verkooplijsten t/m 30 juni 2024. BMW op een keurige 6e plek, waar de X1 ongeveer 30% voor zijn rekening neemt. Not too bad zou ik zeggen!

Kritisch kijkend naar mijn eigen auto had de achterspoiler (inderdaad) wat korter gemogen. Ook de kunstmatige ‘difusers’ aan de achterzijde krijgen wellicht niet van iedereen de handen op elkaar.

Puur kijkend naar functionaliteit ben ik tevreden met de LED koplampen met een hoge lichtopbrengst. De laadklep aan de linkerzijde is vanuit diverse laadpaalposities goed bereikbaar. De spiegels geven uitstekend zicht en bevatten camera’s aan de onderzijde die de auto bij het inparkeren een bovenaanzicht geven van de auto en de ruimte om de auto heen. Zeer handig!

Tot slot mag niet onvermeld blijven dat er tijdens het rijden geen windgeruis of gefluit aanwezig is. Ook de banden zijn fluisterstil. Beide zaken heb ik bij mijn vorige merk echt anders meegemaakt!

10,0

PRIVATE LEASE BMW X1