BMW X1 xDrive23d Executive (2009)

BMW X1 xDrive23d Executive (2009)

UitvoeringX1 xDrive23d Executive
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009

NL- Oostenrijk -NL

Op dinsdag 17 november mocht ik mijn hagelnieuwe X1 ophalen bij de BMW dealer. Met slechts 30km op te teller toog ik de volgende dag naar Oostenrijk. Nu een paar dagen later staat er 2000km op de teller en ben ik inmiddels goed gewend aan deze heerlijke auto. De X1 is een erg prettige reisauto en veel ruimer dan je op het eerste gezicht zou denken. Met 3 volwassenen + bagage had de X1 geen enkel probleem.
Rijden doet ie als de beste. De dikke 2liter diesel met twinturbo is een genot. Altijd trekkracht en in combinatie met de prettige automaat een supercombi. Ook in de bergen schakelt de automaat tijdig op en terug. ik heb slechts 1 maal de handbediening gebruikt en eigenlijk was dat niet eens nodig maar ik wilde het even testen. De extra schakakelpaddles achter het stuur hoef je dus niet te bestellen.

De motor is erg rustig, bij koude start hoor je hem even maar eenmaal warm is de dieselbrom behoorlijk op de achtergrond. Het nieuwe navigatiesysteem + idrive (heb de professional versie) is een genot. Snelle interface en het eeuwig zoeken naar een een functie wat de vorige Idrives hadden is verleden tijd. De dynamische begeleiding (handmatig in te stellen) is perfect, het scheelde ons in Duitsland op de heenreis 1,5 uur!! (in vergelijking met reisgenoten die op een TomTom reden).

De X1 met Xdrive heeft 4 wielaandrijving en dat merkte ik met name in bochten en op hoge snelheid. In positieve zin! De auto rijdt als op rails, ook bij snelheden dik boven 200km/u!

Al met al een hele fijne auto die er ook nog eens prachtig uitziet met X-line pakket en in de kleur wit ;-)

Ik zal de komende maanden deze review bijhouden en mijn ervaringen delen. Ook eigen foto's volgen binnenkort.

Foto's toegevoegd

Even wat foto's gemaakt en toegevoegd.

Xdrive ervaring met sneeuw

Mijn X1 is mijn eerste auto met 4wielaandrijving. Wel reed ik altijd al op winterbanden. Ook de X1 is uitgerust met winterbanden en de afgelopen dagen heb ik met de winterse omstandigheden het Xdrive systeem goed kunnen testen.

Wat allereerst opvalt is de enorme tractie die de X1 heeft. Ook op zeer gladde sneeuw valt het niet mee om wielspin te genereren. De koersvastheid is enorm goed. Rijden op sneeuw en ijs is geen enkel probleem. Je voelt dat de elektronica zijn werk doet maar slippen doet de auto niet. De X1 stuurt zoals anders en ondanks het hoge vermogen (204pk, 400nm) blijft de auto perfect wegrijden bij verkeerslichten.

De combinatie winterbanden en Xdrive hebben mij iig overtuigd van het nut van Xdrive.

Verder ben ik inmiddels aardig gewend aan de auto. Hij roept in mijn omgeving alleen maar positieve reacties op. 2 kleine minpuntjes tot zover:
1. bekleding van de bestuurderstoel zit niet strak genoeg en gaat 'bobbelen'. Wordt keurig door deal verholpen
2. grote dode hoek bij de spiegels. Het is even wennen maar blijf oppassen bij kruisingen.

De motor is 'los'

Mijn ervaring met eerdere bmw diesels is dat ze pas boven de 7 a 8.000 km echt los beginnen te komen. Ook nu ervaar ik dat bij mijn X1. Ik hou van een motor met power en daarom heb ik de 2.3d gekozen. Nu begint het genieten. Had ik in het begin nog even het idee dat er weinig verschil zat tussen de 2.0 en 2.3d, dat is nu wel anders. Wat een beer van een motor. De afgelopen weken heb ik hem goed kunnen testen met een aantal ritten door Duitsland. Deze diesel doet niet onder voor een benzine. Al bij lage toerentallen begint het trekken en dat gaat door tot boven de 5.000 toeren. Met de automaat (die overigens voortreffelijk zacht schakelt) in de S stand schakelt de bak bij 150-160km nog terug naar 5 om bij zo'n 4000 toeren te accelereren. De sprint van 0-100 gaat echt razensnel maar daarna is het feest nog niet voorbij, de auto blijft gaan. Ik heb de auto getopt op 230 (tellerstand) en dat komt aardig overeen met de opgegeven top van BMW.

Verbuikscijfers: in de stad is de motor vrij onzuinig maar op snelwegen (ook met flink doorrijden) haal ik met gemak 1 op 11-12

Zomerbanden

Inmiddels liggen de andere velgen met zomerbanden op de auto en mijn eerdere comentaar op het wat vagere stuurgedrag is nu ongegrond. Het bleken de winterbanden te zijn die de auto wat minder strak laten sturen. Nu is het een 'echte' BMW. Ik merk geen verschil met de 3 serie die ik hiervoor reed. In combinatie met de X drive is het bochtenwerk op hoge snelheden en een klaverblad erg vermakelijk en je hebt nooit het gevoel grip te verliezen.

Kritisch punt:
Hoewel ik erg tevreden ben toch een punt van kritiek op de afwerking. De hoedenplank is niet BMW waardig. Wat een goedkoop ding. Ik had hier graag een afdekzeil in gehad zoals ook de 3 toering heeft. Veel praktischer en past beter bij deze auto.

9,5