BMW X1 sDrive18d Executive (2011) #3
Uitvoering | X1 sDrive18d Executive |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
BMW X1 eerste 25.000 km
Inmiddels is de 25.000 km gepasseerd. Ik moet zeggen dat ik steeds enthousiaster ben geworden over mijn auto. Het blijft een auto die in mijn beleving wat minder sexy is dan de andere modellen van BMW, maar hij rijdt fantastisch. De overgang van een zes cilinder diesel naar deze 4 cilinder heeft me weinig moeite gekost.
De auto is voldoende vlot en de automaat schakelt heerlijk. De wegligging is voor deze relatief kleine auto zeer goed. Het enige is dat oneffenheden/stoepen/drempels relatief sterk voelbaar zijn in de auto. Het enige minpunt dat ik kan noemen is het relatief hoge brandstofverbruik. Het lukt mij niet om zuiniger dan 7,2 liter op 100 km te rijden. Qua onderhoud heb ik nog geen problemen gehad. Op naar de 50.000 km!
update na 30.000 km
Na 30.000 km de eerste kleine onderhoudsbeurt gehad en tijd voor een update.
Allereerst maar even de uitvoering van mijn X1.
Het betreft een X1 sdrive 1.8 d automaat executive. De auto stond in deze uitvoering al bij de dealer dus ik had geen keuze meer qua uitvoering, maar ik vind het een zeer complete auto. De auto is uitgevoerd met een M-pakket, wat ik hem zelf erg goed vind staan. Het pakket betreft een spoilerpakket, zwarte roofrails, M stuur, hoogglans shadowline, sportstoelen met anthrazit zwarte stoffen bekleding sportonderstel. Verder een lichtpakket, xenon verlichting, extra getint glas achter, pdc achter en het navigatiesysteem professional.
Rijden
Ik vind het een zeer goed rijdende auto. Hij ligt zeer strak op de weg en stuurt heel direct. Het stuurwiel is behoorlijk dik en ligt goed in de hand. De auto beschikt over een zesbak en hoewel er vaak geschreven wordt dat dit achterhaald is, ik vind hem heerlijk schakelen. Ondanks dat de 1.8d met 143 pk geen sportauto is nodigt de auto door zijn wegligging uit om sportiever te rijden.
De motor heeft in combinatie met deze bak voldoende trekkracht. Hoewel het verschil tussen een handbak en een automaat in cijfers niet zal bestaan is het gevoelsmatig wel een wereld van verschil. Ik heb een proefrit gemaakt in een handgeschakelde auto, maar dat miste toch veel comfort. Zo sterk dat ik ging twijfelen over de aanschaf. Mocht u de aanschaf van een automaat overwegen dan zou ik zeker adviseren hiermee proef te rijden
De auto maakt een alleszins acceptabel geluid binnen. Je hoort de motor wel, maar het is niet storend. Bij hogere snelheden hoor je relatief veel windgeruis rondom de spiegels. Deze zijn ook wel van een erg fors formaat.
Zoals eerder aangegeven vind ik dat grotere oneffenheden relatief sterk worden doorgegeven in het interieur. Verder rijdt hij als een auto van formaat. Alles voelt solide aan en ik hoor geen kraken of piepen.
Interieur
Persoonlijk vind ik de auto van binnen mooier dan van buiten, maar dat is een kwestie van smaak. De bediening van de diverse zaken in de auto gaat erg gemakkelijk. Alles zit op een logische plek en het went erg snel. Heel blij ben ik met de uitgebreide navigatie. Een groot scherm en een erg eenvoudige bediening. Een minpuntje betreft de bediening van de regensensor. Dit is een tiptoets op de hendel van de ruitenwisser. Het lampje dat deze is ingeschakeld zit precies achter het stuur. Ander minpunt is de bekerhouder. Er in laten zitten is niet echt een optie en opbergen gaat wel, maar daardoor is het gebruik er van wel een gedoe.
De zit van de sportstoelen vind ik erg goed. Ook bij langere autoritten treedt er geen vermoeidheid op. Ik ben zelf vrij lang (1.93) maar kan moeiteloos een goede positie vinden. Achterin houdt de beenruimte niet over.
Verbruik
Eerder gaf ik aan dat het verbruik mij een beetje tegenviel. Sinds ik de 25.000 km ben gepasseerd lukt het mij om ca. 6.7lt/100 km te behalen. Indien ik wat steviger rij of relatief veel stadsverkeer heb ligt het verbruik rond de 7,3 -7,5 lt/100 km. Nog steeds geen heel bijzondere cijfers, maar wat mij betreft wel acceptabel.
Bij de eerste beurt zijn geen bijzonderheden naar voren gekomen. Gelukkig dan ook nog geen onverwachte kosten.
Vergelijk met 1 serie
Tenslotte nog een opmerking over de vaak gehoorde vergelijking met de BMW 1 serie. Tijdens de uitgevoerde kleine onderhoudsbeurt kreeg ik een 1 serie mee als vervangend vervoer. Een prima auto, maar toen ik bij terugkomst weer in de X1 stapte overheerste het gevoel van degelijkheid en comfort. De X1 is een beduidend hogere klasse qua rijcomfort en rijgedrag.
Concluderend na 30.000 km kan ik stellen dat ik steeds meer tevreden ben over mijn auto.
update na ruim 55.000 km
Nog steeds zeer tevreden met deze auto. Eerder genoemde opmerkingen gelden nog steeds, met dien verstand dat het verbruik is gedaald naar 6,7 liter op 100 km. Nog steeds geen zuinigheidswonder maar wel een stuk acceptabeler.
Slechts eenmaal een storing gehad. De computer gaf aan dat ik een lekke band had zonder dat dit het geval was. Inmiddels gereset en verder geen problemen.
Tot zover.
ervaringen met de BMW X1
Na de eerdere ervaringen heb ik op een paar kleine dingen eigenlijk geen nieuwe zaken toe te voegen. De kleine zaken zijn ondermeer dat de skirts behorend bij het M pakket enigszins uitsteken waardoor bij het uitstappen je kleding makkelijk vuil raakt. Zeker bij regenachtig weer.
Over het weggedrag ook nog een opmerking. HIj stuurt vrij strak maa wat mij onlangs opviel bij was dat bij hogere snelheden de auto tot behoorlijk last heeft van zijwind.
Objectief allemaal geen zaken die afbreuk doen aan de auto. Hij rijdt echt heel erg goed. Maar een auto is ook emotie. En na bijna 2 jaar tevreden rijden moet ik constateren dat het nog steeds niet helemaal mijn auto is. Daar kan de X1 niets aan doen, maar ik denk niet dat mijn volgende auto weer een X1 gaat worden.
Afscheid van de X1
Hij is weg! 2 jaar met veel plezier in deze auto gereden. Nu omkijken naar iets anders. Ook weer leuk om te doen.