BMW iX xDrive40 (2021) #3

Lezerswaardering: 68%Keuze van de redactie

Een nieuwe wereld

• 377 km

De overstap!

Zo voelt het althans omdat ik denk dat we voor dagelijks vervoer straks allemaal elektrisch rondrijden. Al zal dat nog wel even duren gelet op de kosten van deze auto's. Voor mij persoonlijk voelt het wel zo. Ik was nog enorm tevreden met mn A5 Sportback maar toen corona bijna twee jaar geleden haar intreden deed hebben wij als bedrijf de keuze gemaakt direct over te stappen op elektrische voertuigen. We maken immers minder km's, elektrisch rijden past goed bij uitstraling die wij wensen en er was nog een bijtellingsvoordeel voor medewerkers. Zeker nu het aanbod groeit zo rond de 40-50k.

Dan moet je zelf het goede vb geven en dus de overstap gemaakt. Ook omdat ik graag meer ruimte wilde want dit is de gezinsauto. En mijn zoontje van 3 zit al met zn voeten tegen de bestuurdersstoel in de A5. En lang gekeken of er nieuwe modellen uit zouden komen. Helaas. Want in dit segment qua ruimte, range en comfort ed heb je feitelijk alleen een Audi etron of Tesla X. Veel gereden met etron, ook van een collega, maar die auto kan me niet helemaal bekoren. Interieur vind ik te klinisch minder mooi in elk geval dan mn A5 (zie review). Ben te verwend door mn A5 denk ik ?. En ook de range viel wat tegen. Met net aan 300km, al kom ik daar misschien nog wel op terug haha.

De Tesla X was ik qua performance en range enorm te spreken maar wat een lelijk ding. Althans dat vind ik en niets zo subjectief als een mening natuurlijk, voordat de keyboard warriors over de hazentanden van de iX beginnen ;-). Overigens vind ik de iX van voren ook nog erg wennen, maar in het echt smoelt het wel een stuk beter dan van plaatjes. Het interieur en uiterlijk vd Tesla gecombineerd met 25k meer tov de iX lieten hem al snel afvallen. Wat een luxe problemen hebben we toch ??.

Toen zag ik de eerste kiekjes van de iX en vooral het interieur sprak me enorm aan. De auto is net nieuw dus tegen de wens van Autoweek in, maarrrr km's gaan snel volgen want de nodige trips staan gepland. Even snel:

- mega stil nauwelijks ook windgeruis
- groot / zie ook vergelijk foto met een etron. Ik ben 1.86 en kan achter mezelf zitten met mn benen over elkaar en een hoed op (als ik die had).
- luxe van binnen en werkt snel en doordat je en touch kan gebruiken, de idrive of gesproken heb je altijd een manier die bij je past.
- performance is zat, en nu met -2 en de systemen aan, haal ik 340km op een lading. Overwegend rustig rijdend af en toe een sprintje. Voor mij goed genoeg en ik verwacht in 't voorjaar/zomer een 380. Foto bijgevoegd, bij 99% gaf de auto, na voorverwarmen aan de paal, aan 369km terwijl het koud is en de systemen werken.
- nog nooit een suv gereden die zo strak stuurt. Hoe het kan met 2500kg, echt heel knap.
- geweldige stereo (upgrade gedaan dat wel)
- interieurverwarmingspakket is super. Niet de auto opwarmen met lucht maar het dashboard, armleuning, stuur en stoelen geven stralingswarmte. Echt een ander soort 'warmte' dan je kent en heel fijn.

Voor de wintersport vakanties hebben we een benzine auto maar van de zomer wel benieuwd hoe het gaat zijn, je hebt dan toch iets meer de tijd dus denk ik dat het laden niet tegenvalt. Zeker niet met een zoontjes van 3 en 2 die toch elke drie uur wel even willen stoppen.

Ben benieuwd, en zal zo nu en dan de review bijhouden en wat betere foto's plaatsen. Gelet op het geheel nieuwe model leek het me leuk direct een review te schrijven. Overigens fantastische verkoop ervaring gehad bij Ekris Velp en Veenendaal, dus een aanrader als je het overweegt.

Gewend aan elektrisch

Inmiddels 3.000 gereden en helemaal gewend aan elektrisch rijden. Mijn eerste na een Volvo V60 D6 en mijn geliefde A5 Sportback 40. De iX is echt een heerlijke auto; mooi ruim, geweldige stereo, goede multimedia en ook de stoelen bevallen mij goed. Vond de stoelen wat kort met mijn 1.86m maar in de praktijk valt het enorm mee. Onlangs naar Keulen geweest (300km) en stapte onvermoeid uit. Inclusief regen, 2 graden boven nul en geregeld even 150-200km/h gereden haalde ik Keulen, maar overwegend 120km/h op auto-pilot met nog 21km range. Stiekem beetje zoeken want had niet een hotel geboekt met laadpaal (stom.. zat nog niet in mijn hoofd) en dan eindig je dus wel even op een treurig industrieterrein voor krap een half uur om 250km te laden, vervolgens onderweg op de terugweg nog een keer 20 minuten geladen omdat ik de hele weg 170-180km/h had gereden in Duitsland. Jammer dat je geen range hebt van 500km want ik vind de auto zo rond de 170km/h zalig rijden. Enorm stil alleen verbruik je ook rond de 50kwh..

Persoonlijk merk ik nu ik een laadpaal thuis heb nooit meer bezig ben met de range. Of ik nu voorverwarm of pas tijdens het rijden, die 320km range haal je altijd ook met een beetje scheuren. Wegligging is serieus goed voor zo'n grote kar helemaal gelet op dat deze op winterbanden staat. Al zal het sport onderstel en 22" wielen helpen.

Kleine dingen die ik erg kan waarderen is de grote armsteunruimte, en het inductie laden van de telefoon. BMW heeft hier goed over nagedacht, want ze koelen ook je telefoon zodat deze niet enorm heet raakt. Overigens knap, het maakt niet uit of er een hoesje omheen zit. Fijn, met de rubber mat die er ligt dat niet na een enthousiaste bocht je telefoon door de auto vliegt.

Waar ik achter kwam en serieus handig is, je kan via de afstandsbediening de kofferbak openen, én sluiten. Zeker dat laatste vind ik handig als je iets zwaars/groots eruit tilt en wegloopt. Even het knopje inhouden en de klep gaat dicht en automatisch op slot. Dit zat niet op mijn eerdere auto's. Sowieso heel erg blij met de kleurkeuzes die ik heb gemaakt.

Wat is er dan jammer?
De auto start altijd in 'Individueel' en dat is jammer. Liever zou ik altijd starten in 'Efficiënt', zeker omdat de gas response hier fijn is. En een elektromotor levert toch altijd gelijke kracht. Ook heb ik regelmatig als ik de deur dichtgooi het raam nog een stukje openstaat. Dit maakt ook niet altijd een super degelijke inrichting vanwege het stijlloze raam. Hoe dit kan is mij een raadsel.

De koplampen zijn BMW LED en die 'voldoen' maar niet meer dan dat. Ik vind het licht prima, maar met hoge snelheden op de autobahn was net iets meer licht fijn geweest. Gelukkig is de grootlicht assistent top.

Kofferbak is groot genoeg met 500+ liter, maar niet overdreven ruim voor zo'n grote auto. Dit had slimmer bedacht kunnen worden met bijv. een frunk. Het blijft gek dat er een gigantische motorkap is waar je niets mee kan.

Al met al een fijne auto & keuze!

Einde iX

AFSCHEID
Vanwege verandering van werkgever heb ik afscheid genomen van de iX. Was volgens Ekris een van de allereerste in Nederland die hem reed (nov 2021) en heb dat met heel veel plezier gedaan.

Het was mijn eerste elektrische auto en dat heeft mij voor het grote deel toch wel overtuigt. Het is bizar hoe goed de iX rijdt, meer dan snel genoeg voor het Nederlandse verkeer en zelfs (korte) stukken op de autobahn laat veel chauffeurs vertwijfeld achter. Leuk testje was het, volgas rijden en hoe ver kom je.. nou vertrokken met 100% en het hele stuk tussen de 180-210 km/h gereden en kwam 103km ver :-). Dat schiet dus niet zo op.. wel daarna in slechts 24 minuten laden weer op 80%. Gekke is wel dat dan het actuele verbruik je range bepaald. Dus ik kreeg een range van 115km bij 80% welke dan snel oploopt bij normaal rijden.

WAT BEVIEL
- enorm stille en comfortabele auto ondanks 22" en geen luchtvering
- Harmon & Kardon was super audio, spat zuiver en serieuze bass
- je kan er echt mee scheuren; ligt stabiel op de weg ook in lange S-bochten 'smijt' je de auto er doorheen met zo maar 2 x de aanbevolen snelheid.
- verbruik; gemiddeld was dit voor mij 19.3kwh over alle kilometers. (winter & voorjaar). En daar zitten ook korte ritjes bij met hard optrekken en af en toe stevig rijden na 19.00 uur. Mijn verhouding is 30% bebouwde kom en 70% snelweg. Binnendoor is te verwaarlozen.
- ruimte aanbod; het is binnenin echt een grote auto. De kofferbak lijkt klein voor het formaat auto, maar alles past er goed in al moet je soms dan even de hoogte in.
- Prijs/kwaliteit; het is natuurlijk heel veel geld zo'n 100.000 euro voor een auto. Maar het is allemaal wel echt af. Met (vegan..)leder over het dashboard, gekoelde stoelen, perfecte audio, geweldig multimedia, veel ruimte, luxe afwerking etc. Welke elektrische auto doet dit beter als totaal pakket van luxe, ruimte, snelheid..?
- Geen enkele noemenswaardige storing gehad; dit vind ik knap aangezien het een geheel nieuw model is. Destijds met de V60 D6 Hybrid viel ik van de ene in de andere storing
- Service van Ekris. Zowel Arnhem als Zeist, altijd vriendelijk en top geregeld.

WAT KAN BETER
- de stoelen zijn wat kort. Hier is veel over geschreven. Ik ben 1.86 en 90kg en voor mij was het prima, maar het zijn echt ' fauteuils' waar je op zit. Persoonlijk zou de stoel lager mogen en met een stoel verlenger. Langste rit die ik er mee heb gemaakt is zo'n 4-5 uur en dat was geen enkel probleem.
- Adaptieve cruise; zelfs op de kortste afstand erg zenuwachtig. Eigenlijk alleen 's avonds laat mee te rijden. Anders kruipt iedereen er tussen en ben je continu aan het remmen. Wat overigens ook veel range kost.
- De app; die vond ik waardeloos. Vaak deed deze het niet, of stond de auto op een andere plek in het land. Terwijl juist bij een elektrische auto je goed wilt weten, hoeveel range heb ik en aan de laadpaal lekker voorverwarmen of koelen.

Kortom een hele fijne auto die ik iedereen zou adviseren! Kost wat, maar dan heb je ook wat. Persoonlijk zou ik de 18.000 euro verschil voor een iX50 nog steeds in 'de zak' houden.