Audi 200 Turbo (1984)

Uitvoering200 Turbo
Bouwjaar1984
Jaar van aanschaf2024

Jaar 1

Eind 2024 heb ik deze Audi 200 geïmporteerd uit België met 274000km van de derde eigenaar. Het is mijn eerste auto. Ik wou eerst een Audi B2 (80,90, coupe). Maar uiteindelijk viel mijn oog op deze 200.

Het is een 200 Turbo uit 1984 in de kleur Geminigrijs metallic, die alleen in modeljaar 1984 verkrijgbaar was, met een donkerblauw (marine) velours interieur.

De motor is een 2144cc turbo vijfcilinder met 182pk, zonder katalysator, in combinatie met een vijf-bak.

De auto komt oorspronkelijk uit Parijs en heeft daarom zeker zijn krassen en deuken. Het is absoluut geen museumstuk, maar ik vind wel dat het bijdraagt aan de charme van de auto, en ik hoef er niet met zijden handschoentjes mee om te gaan. En de auto heeft af-fabriek gele kop- en mistlampen wat ook wel gaaf is.

Tussen 1989 en 2018 was deze in het bezit van eenzelfde meneer, van 2004 tot 2018 heeft hij stilgestaan in een parkeergarage. Aan de facturen is te zien dat er in het verleden niet bespaard is op de auto, er zijn heel wat franken uitgegeven. Waaronder aan een geheel nieuwe motor in 1993 bij 163000 km.

Nu mijn ervaring qua onderhoud:
In de eerste ~8 maanden heb eigenlijk niet heel veel met de auto gereden. Toen ik hem kocht (met nieuw apk) was duidelijk dat de banden oud waren, ABS defect was en aandrijfashoes LV was gescheurd, het laatste zelf opgelost.

Na twee maanden startte de auto plotseling niet meer en werd snel duidelijk dat de ontsteking niet meer werkte. Vervolgens zo’n twee maanden geprobeerd het probleem te vinden, bedrading gecontroleerd, sensoren vervangen enz enz, maar tevergeefs. De ECU stuurde maar geen ontstekingssignaal.
Uiteindelijk heb ik transistorontsteking ingebouwd zoals in de 100 en 200 turbo typ 43.
De auto liep beter dan voorheen (was waarschijnlijk al iets aan de hand). Het is wel mijn plan om het APC systeem van Saab in te bouwen voor een werkende klopsensor, om pingelen te voorkomen, wellicht een post voor in de toekomst…

Na de zomer afgelopen jaar ben ik vaker in de auto gaan rijden, vooral lange afstanden. Voor zulke ritten is deze auto zeer fijn. Windgeluid en trillingen zijn zeer goed voor zo’n oude auto. Op snelwegtempo ligt de vijfde versnelling mooi in turbobereik wat inhalen makkelijk maakt. De auto is sneller dan je zou vermoeden voor 182 pk, de auto weegt ook maar 1290kg, wat heel licht is voor dit segment.
De vering is zeer zacht en je vliegt makkelijk over drempels heen (soms letterlijk ;)), bochten neemt de Audi als een schip… ook omdat de motor voor de vooras ligt. Het stuurgevoel is wel direct.

Nadat ik vaker de auto ging rijden zijn er een paar dingen stukgegaan, wiellager rechtsvoor en hoofdkoppelingscilinder. Ook ben ik een keer gestrand, contactslot stroomverdeelblokje gesmolten.
En dit allemaal in één maand, september 2025. Eigenlijk kan je dit wel verwachten van een auto waar in 20 jaar tijd maar 10.000 km in gereden is. Sindsdien heb ik geen problemen meer gehad (afkloppen).

Heb aan nog meer (niet noodzakelijke) dingen aan de auto gesleuteld en gedaan maar de post is lang zat zo.
Verder gebruikt de motor geen druppel olie en zweet alleen een klein beetje.
Onderstel voelt zich ook niet versleten aan.
De motor start altijd, ook bij koud weer.

Zou ik een Audi 200 turbo aanbevelen?
Sinds ik de Audi heb, heb ik in Nederland nog maar één rijklare handgeschakelde 200 te koop zien staan, voor meer dan dubbel dan wat ik ervoor betaald heb, wel met 150000km. Automaten heb ik een paar keer aangeboden gezien (oa als Audi 5000), die zou ik zelf niet aanbevelen.

Als je er een wilt zou je uit moeten wijken naar het buitenland, vooral Duitsland.

Ook zou ik deze auto alleen aanbevelen als je zelf sleutelt, anders is de pret snel voorbij.

Slijtdelen zijn goed te verkrijgen, de rest totaal niet. De Audi Tradition catalogus is niet groot. Onderdelen zijn het best te vinden op Kleinanzeichen (Duitse Marktplaats) en in de Baltische staten.