Alfa Romeo Giulietta 1.4 Turbo MultiAir Distinctive (2010)

| Uitvoering | Giulietta 1.4 Turbo MultiAir Distinctive |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2010 |
| Jaar van aanschaf | 2012 |
| KM-stand bij aanschaf | 35.000 km |
| KM-stand laatst | 60.000 km |
Na een paar duizend km
Heb de wagen nu een paar duizend kilometer, na mijn 156 1.8 TS uit 2001 te hebben ingeruild. Die wagen werd indertijd bejubeld om zijn fenomenale wegligging, maar nu weet ik dat ze in de afgelopen pakweg 15 jaar niet hebben stilgezeten bij AR. Wat rijdt die Giulietta geweldig! En ik dacht dat mijn 156 redelijk snel was, maar dit is een pijl uit de boog. Inhalen in een vloek en een zucht, snel invoegen en natuurlijk altijd als eerste weg bij het stoplicht.
Het DNA-systeem heb ik alleen nog uitgeprobeerd in D en N, gladde omstandigheden (A) heb ik nog niet meegemaakt. Beide standen hebben voor - en nadelen, waardoor ik liefst nog een zelf instelbare tussenpositie zou willen hebben. In N vind ik namelijk de reactie van het gaspedaal te traag en in D vind ik de besturing te zwaar. Je ken nie alles hebbe...
Het verbruik valt me wat tegen. De 1:20 die Alfa opgeeft voor buitenwegen haal je alleen als je de wijzer op 80 houdt (= 75 km/u). Bij 120 km/u haal ik net 1:14 en dat is ook mijn gemiddelde verbruik. Af en toe eens fijn dat gaspedaal diep intrappen is ook zo verleidelijk :-)
Bijna iedereen vindt het een mooie wagen en terecht, maar... de voorkant heeft een wat oenige uitdrukking, vind ik.
Hier en daar lees ik gezeur over de 'te brede' middenconsole. Die van de 156 was minstens zo breed. Ik laat er lekker mijn onderbeen tegen rusten.
Nog een vergelijking met de 156: die is ongeveer 20 cm langer, maar de Giulietta heeft meer ruimte tussen de voorstoelen en achterbank. Ik vermoed dat ook de bagageruimte groter is, maar dat weet ik niet zeker omdat er een gastank in lag.
Jammer trouwens dat de Giulietta niet op gas geleverd wordt en dan met de tank op de plek van het reservewiel. You can't always get what you wanted...
Wat ik erg fijn vind, is alle elektronica aan boord: regen- en lichtsensor, Blue&Me (handsfree telefoon met de stem bedienen, usb-stickje in het handschoenenvak en bedienen met stem en/of vanaf je stuur, etc.). Het schijnt al tamelijk standaard te zijn in veel auto's, maar fijn is het wel.
De stoelen zitten goed, maar zoals iemand al opmerkte: de zittingen zijn nogal vlak en de lendensteunen zitten ver uit elkaar, waardoor je in snel genomen bochten te weinig steun hebt. Helaas geen leren bekleding. Misschien zit dat wel beter.
De versnellingsbak is weer echt Alfa-kwaliteit en dat is jammer. Vaak gaat ie niet lekker in de 1 en soms zelfs niet lekker in de 2. Waarom zijn ze nu nog steeds niet in staat soepel schakelende versnellingsbakken te maken? Ik had daarom wel graag die TCT-automaat gehad, met flippers aan het stuur.
Sommige mensen klagen over rammeltjes. Bij een bepaalde snelheid op klinkers heb ik er ook wat last van. Dat de portieren meetrillen met de luidsprekers heb ik (nog) niet ervaren. Ik heb de standaard-stereo en dat klinkt puik, ook op hard volume en stevige bassen.
Ongeveer driekwart jaar in bezit
Nu ik de wagen wat langer in bezit heb, heb ik toch wel een paar punten van kritiek. En die hebben vooral betrekking op de software.
Om te beginnen: het DNA-systeem. In de N-stand (normal) reageert het gaspedaal heel traag op je voet en dat is echt ontzettend wennen. Je moet je voet veel dieper indrukken om de reactie te krijgen die je wilt, terwijl in de D-stand het gaspedaal wel normaal reageert. Ik snap totaal het nut er niet van, want het biedt geen enkel comfort. Integendeel want deze wagen heeft een relatief kleine motor, dus je moet al wat meer gas geven. Hij levert pas echt prestaties boven de tweeduizend toeren, als de turbo erbij komt. (Maar dan gaat ie ook echt als de brandweer!)
Nadeel van de D-stand is dat dan de stuurbekrachtiging veel stugger is. Dat is als je snel rijdt prima, maar niet in een woonwijk of op de parkeerplaats. Als je langzaam rijdt of aan het parkeren bent, wil je een licht draaiend stuur, dus moet je weer terug naar N. Ik vind dit onbegrijpelijk.
Dan de info op het dashboard. Die is door de kleine lettertjes vrij slecht leesbaar. Bovendien wordt er veel te veel info gegeven waar je doorheen moet klikken om bij de gewenste info te komen. Wat interesseert het mij wat mijn gemiddelde snelheid is geweest tijdens Trip A? Of de tijdsduur, etc. Het enige van belang is de afgelegde afstand, actueel en gemiddeld verbruik. Nu moet je zeven keer klikken om alle info voorbij te laten komen.
Een 'echt' analoog klokje had ik ook wel op prijs gesteld.
De cruise control ontbeert een off-functie. Je kunt hem alleen uitzetten door te remmen of te ontkoppelen (of helemaal uit door het hendeltje te verdraaien). Het zou handig zijn de cc even uit te kunnen zetten door een klikje naar beneden met het hendeltje. Zou makkelijk in een software-update kunnen.
Dan het zicht naar buiten. Dat houdt bepaald niet over. De A-stijlen (aan weerszijden van de voorruit) zijn zo dik, dat je er echt omheen moet kijken. Soms verstopt zich zomaar een complete auto achter zo'n stijl! Met mijn 156 had ik daar totaal geen last van. Ook bij het achteruitrijden zie je zowat niks door de kleine ruiten, dus je kunt je beter aanwennen op je spiegels achteruit te rijden, want die zijn gelukkig wel lekker groot. En parkeersensoren zijn dan bepaald geen overbodige luxe.
Ik heb inmiddels trouwens een nieuwe koppeling. De vorige was al na 45.000 km versleten, waarschijnlijk omdat de vorige eigenaar constant de voet op het pedaal heeft gehad. Fabrieksgarantie werd niet verleend! :-( Ook het vliegwiel moest worden vervangen omdat de hitte van de slippende koppeling hem had vervormd!
Ze hebben toen wel op kosten van Alfa de versnellingsbak aangepast, omdat hij zo beroerd in zijn eerste versnelling wilde, zoals hierboven gemeld. Dat probleem is nu verholpen, hoewel bij een koude bak het soms nog heel stug gaat. Laatst moest ik voor het stoplicht de koppeling opnieuw loslaten en weer indrukken voordat ik hem in z'n 1 kreeg.
Blijft staan dat deze auto geweldig fijn rijdt. Ik heb er inmiddels gas in laten bouwen en dat doet niets af aan de prestaties.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Praktijkervaring Alfa Romeo Giulietta: 'Vooroordelen: de leuke kloppen'

Alfa Romeo Giulietta 1.4 T – 2010 – 320.587 km - Klokje Rond