Alfa Romeo Giulia 2.0T 200pk Super (2017) #3

Alfa Romeo Giulia 2.0T 200pk Super (2017)
Alfa Romeo Giulia 2.0T 200pk Super (2017)Alfa Romeo Giulia 2.0T 200pk Super (2017)Alfa Romeo Giulia 2.0T 200pk Super (2017)Alfa Romeo Giulia 2.0T 200pk Super (2017)Alfa Romeo Giulia 2.0T 200pk Super (2017)Alfa Romeo Giulia 2.0T 200pk Super (2017)Alfa Romeo Giulia 2.0T 200pk Super (2017)Alfa Romeo Giulia 2.0T 200pk Super (2017)

UitvoeringGiulia 2.0T 200pk Super
Bouwjaar2017
Jaar van aanschaf2023

Wederom Italiaanse schoonheid

Tijd voor mijn tweede Alfa. Na in het bezit te zijn geweest van een Guilietta begon het weer te kriebelen. Hij begon een beetje op zijn eind te lopen, tenzij ik weer zou gaan investeren en die Giulia moest er gaan komen, had ik al ooit besloten. De review van deze Giulietta kun je trouwens hier vinden:

Gek genoeg kan ik hier niet meer op inloggen of deze updaten helaas. (als iemand weet hoe ik dit kan wijzigen, hoor ik het graag).

Hoe dan ook, de Giulia. Mijn wensenlijst voor dit keer:

- Montecarlo Blue
- Tobacco interieur
- Dubbele uitlaat en diffuser
- Kortom - het Veloce pakket
- Rond de ton op de teller, iets afwijken mag
- Minimaal mijn "oude" velgen terug (de 8C velgen)
- volledige onderhoudshistorie
- moet te koop staan bij een Alfa Dealer of op zijn minst, mensen die hart voor Alfa hebben

En hop, ineens stond ie daar in Doetinchem. Naartoe gereden en onmiddelijk onder de indruk. De koop liet niet lang op zich wachten en na een week was -ie al van mij.

Ik heb hem nu nog geen week, maar kan het niet laten om alvast wat eerste indrukken te noteren. Ik kom dus net van een Giulietta af die ik 7 jaar heb gereden, met heel veel plezier en nagenoeg geen problemen. Dus met die pet op schrijf ik dan ook deze review, opgesplitst in een aantal categorieen om het leesbaar te houden.

Enjoy!

*UITERLIJK*
Zoals denk ik de meeste Alfa-liefhebbers wel gemeen hebben, was ik op zoek naar bijzondere schoonheid. Dit blijft natuurlijk geheel subjectief, maar de auto ziet er m.i. indrukwekkend uit. Net als de Guilietta, die in mijn optiek een tijdloze klassieker is geworden en nu nog steeds meer dan meekan in het huidige straatbeeld.

Eenzelfde gevoel had en heb ik bij de Giulia. Het is de vorm zoals je hem vroeger tekende als kind, met agressieve lijnen verpakt in elegantie. De kleur is indrukwekkender in het echt dan op foto's en de zon laat het echt mooi naar voren komen.

Interieurtechnisch is alles mooi afgewerkt en het bruine leer springt er echt mooi uit. PRECIES zoals ik het wilde. Daarnaast zit alles erop en eraan, denk aan stoelverwarming - stuurverwarming - het prima werkende infotainment systeem - elektische stoelen - en weet ik veel wat nog meer.

Ik kijk iedere keer weer om als ik uitstap, en datzelfde had ik bij de Giulietta. Het was en is voor mij belangrijk dat ik dat gevoel heb als ik een auto aanschaf, en het is me weer "gelukt".

Prachtige bak!

*COMFORT*
Een flinke upgrade ten opzichte van de Giulietta. Zoals ik in mijn review van die auto al aangaf, kan ie wat stoterig zijn op hardere ondergronden.

De Giulia is een klasse hoger - letterlijk - en dat merk je. Je voelt alles - het blijft een sportieve auto - maar hij werkt alles zó veel beter weg dan de Giulietta dat deed. De perfecte mix tussen sportiviteit en comfort.

Daarnaast is het ook zo dat de Veloce stoelen ongekend comfort geven. Ze vouwen om je lijf heen en zitten uiterst comfortabel. Zeker in combinatie met stoelverwarming en stuurverwarming, zit je als een koning in deze Giulia. Wát een vooruitgang.

Het kan vast comfortabel, maar voor mij is dit een ideale mix.

*PRESTATIES*
De Giulietta was zeker niet langzaam toen ik hem 7 jaar geleden gekocht. Sterker, ik denk dat het destijds een van de snellere auto's op de weg was. Groter en duurder spul hield ik makkelijk bij in de D-stand en soms ging er ik zelfs voorbij. Een heerlijk springere auto die wilde "bijten" en waar je goed mee kan gooien. Iedere keer weer leuk om in te stappen en een ritje te maken, zelfs na 7 jaar.

De Giulia is in dit alles één a twee klassen beter. Hij bevat slechts 30 paardenkrachten meer en 80nM meer, maar het verschil is enorm. De Giulietta kwam na het verstrijken der tijd onderin wat tekort, vooral op de snelweg. Met het nieuwe elektrische spul om mij heen werd dat toch wel merkbaar. Niet hinderlijk, maar top is anders.

De Giulia heeft een ander karakter in dat het ook een hoogtoerige motor kan zijn, maar dat niet per sé de hele tijd wíl zijn, in tegenstelling tot zijn kleine broertje. De Giulia heeft overal kracht en de ZF versnellingsbak met 8 verzetten is vele malen verfijnder dan de TCT bak van de Giulietta. Voet omlaag en hij versnelt, een tikje omlaag en hij schiet vooruit. Op de snelweg, binnendoor, het maakt allemaal niks uit.

Het sturen is daarnaast ongekend scherp en de auto ligt als een blok op de weg. Dat dacht ik al van de Giulietta, maar die ging wel degelijk rollen in een bocht. Niets daarvan bij de Giulia. Je kan gestoord hard bochten nemen, maar dat blijft ie met elegantie doen zolang je het niet te gek maakt.

Een en al plezier om te rijden. Ik kan het het beste samenvatten als "Elegante power". Als gezegd, het karakter is wel anders dan de Giulietta. Deze wil continue gaan, en de Giulia is in die zin wat beschaafder.

*VERBRUIK*
Nog niet veel over te zeggen. Nu 1 op 11, maar ik maak erg veel kilometers nu - plezierritjes - en ik ben niet zuinig met binnendoor rijden of gasgeven.

*KOSTEN*
Ook nog weinig over te zeggen daar ik hem net pas heb. Wel was ie in aanschaf vrij duur, maar ik had het er voor over. De echte kosten ga ik na een langere periode beter kunnen inschatten.

*DOWNSIDES*
Is er dan niks mis met de Giulia? Nou, eh...nee. Tot op heden is het glimlachen van oor tot oor, als ik hem zie én als ik erin ga rijden.

Ik trek toch weer even het vergelijk met de Giulietta. Wat deed deze auto nou beter? Niet zoveel, gezien de Giulia een alles een "logische" evolutie in autorijden is voor mij. Wat valt er dan op:

- Zicht naar achteren zeer matig in de Giulia, dat deed de Giulietta toch echt beter
- Giulietta had een CD speler, Giulia niet (vraag me niet waarom, maar vind ik cool)
- De Giulietta klonk aggressiever, sportiever en intimiderender met een sonore brom die goed hoorbaar was (ik vermoed dat er een sportdemper of iets op zat, nooit uitgezocht). De Giulia klinkt wat dat betreft een stuk beschaafder

Tot zover dus. Wat een prachtbak en wat een lol om in te rijden. De Giulia moest al de mijne zijn toen ie ooit uitkwam - als gezegd was dat bij de Giulietta ook zo - en hij is alles en méér dan wat ik er van verwacht had.

Ik had verwacht dat ik de Giulietta zou gaan missen en dat doe ik eerlijk gezegd ook nog wel. Wat een bijzonder, zeldzaam top apparaat en wat heb ik er een lol aan beleefd, 7 jaar lang. Er is echter geen betere auto om hem doen te vergeten dan de Giulia in mijn beleving.

Updates zullen gestaag volgen!

Voor nu; tijd om weer een ritje te maken.

Extra paarden + update

Ik heb de vorige updates verwijderd en hier min of meer samengevoegd omwille van de leesbaarheid. Ondertussen ben ik meer dan 2 maanden in het bezit van de Giulia en is er weer het een en ander te melden, waaronder een transformatie qua vermogen.

*EXTRA PAARDEN*
Sneller dan verwacht ben ik afgelopen week bij Squadra Tuning in Nunspeet geweest. Ik kwam er binnen met 200pk en 330nM en ging met heel veel meer weg.

De af-fabriek waarden zijn niets om je voor te schamen en de Giulia is al best snel te noemen wat mij betreft. Er begon mij echter het gevoel te bekruipen dat hij "aan de ketting" lag en er eigenlijk meer in het vat zat. De Giulia is qua karakter geen strepentrekker - daar heb ik hem ook niet voor - maar af en toe leek hij te "happen" en vooral bij wegrijden in zijn 1 een fractie in te houden.

Ik ben mede om die reden voor de Massimo tune gegaan. Wat krijg je dan:

- In de "A" stand je oude vermogen. 200pk en 330nM, nog steeds niet misselijk
- In de "N" stand is het vermogen ongeveer gelijk aan de Veloce uitvoering. 280pk en 400nM
- In de "D" stand komt alle kracht vrij, met zo'n 310pk en 490nM

Je kan er nog steeds rustig mee cruisen maar hij is veel responsiever en houdt - als je dat wil - veel langer zijn toeren vast. Voorbeeld: zelfs in de D-stand was het af-fabriek bij 3.500 toeren ongeveer wel klaar en schakelde de Giulia op. De reden daarvoor is kennelijk dat de ZF bak gemaakt is om vooral zuinig te zijn. Nu - als je dat wil - is het bij 5.500 toeren nog niet op en daardoor rijdt en klinkt de motor ook veel enthousiaster.

Vooral onderin is er veel meer trekkracht. Daarnaast trekt hij veel langer door, hij blijft maar gaan. Hoogst illegale snelheden zijn dan ook binnen no time bereikt, en daar hoef je geen kickdown voor te gebruiken.
Een halfslachtige poging tot meten met de stopwatch-app leverde een 0 tot 100 tijd op van iets onder de 5.5 seconden.
Hierbij deed ik niet mijn best en ben ik niet de beste coureur; onder de 5 kan je echt wel halen denk ik. Wat mij betreft is de Giulia hiermee nu serieus snel te noemen.

Het rijden is met dit alles nog meer een feest. Nog steeds vind ik het stuurgedrag vergelijkbaar met een Tesla Model 3 en nog steeds snap ik waarom sommige BMW - rijders op een bepaalde manier rijden ; ) Daarnaast zijn de onhebbelijkheden over de relatief trage respons in stilstand en het "happen" volledig verdwenen.

Voor eenieder met een 2.0T Giulia die twijfelt of wacht: niet doen, subito naar Squadra. Er zitten NUL nadelen aan, de auto is op dit vermogen gemaakt. Het leuke is dat je in de nieuwe "A" - stand dus je oude vermogen kan aanspreken. Dat voelt ineens best sloom...

Ook leuk; Start / Stop is definitief per standaard uitgeschakeld. Eindelijk!

*ALGEMENE UPDATE*
Een paar zaken nog die zijn opgevallen.

Reeds bij aanschaf bleek er al schaafschade te zijn aan de onderkant. Het viel me pas op na een keer autowassen. Eigen schuld; viel me niet op bij aanschaf vanwege regen. Is ondertussen aangepakt voor alleszins redelijke kosten, niks aan het handje, enkel cosmetisch.

Daarnaast rijdt het nog steeds als een tierelier, is de auto super comfortabel en krijg ik verrassend veel bekijks. Verbruik zit ondertussen op 1 op 12.5, maar ik hou me verder geenszins in.

Één onhebbelijkheid nog wel; aflegbakjes. Die zijn er gek genoeg niet veel in mijn uitvoering, of in vreemde mate. Mijn telefoon (S22 ultra) past bijvoorbeeld nergens lekker in, daarom frot ik hem maar in de bekerhouders.

Geen gekke issues verder behalve een FCW die af en toe zonder reden flipt en één keer een fantoom melding over de bandenspanning waar niks van bleek te kloppen. Daarnaast is kennelijk één van de kabels om de achterbank omlaag te krijgen geknakt...dit is kostenloos gerepareerd.

10,000 kilometer verder

10.000 kilometer verder alweer met de Giulia; dat betekent tijd voor een update.

*PLUSPUNTEN*
Het rijdt nog steeds geweldig, zeker na de aandacht die de Giulia heeft gekregen bij Squadra. Ik noem even in vogelvlucht de zaken die mij (nog steeds) een blij gevoel geven als ik instap en er mee rijd:
- Acceleratie: snel genoeg van zichzelf, gekieteld nog meer. Circa 5 seconden naar de 100 is makkelijk haalbaar en richting de 200 geeft ie geen krimp. Je houdt ook elektrische auto's makkelijk bij en er is bij elk toerental soepele acceleratie.
- Bochtenwerk: het absolute pluspunt van deze auto als je er één MOET noemen. Je kan blijven accelereren in de bocht en scherp insturen wat je wil. Weergaloos. De auto reageert direct en je kan rijden en corrigeren met twee vingers als het moet.
- Comfort: ondanks het bochtenwerk is de auto wat mij betreft bijzonder comfortabel. Je voelt wel veel maar oneffenheden worden moeiteloos weggewerkt. Het is totaal niet stoterig en de weg voelt boterzacht aan.
- Compleetheid: alles zit erop en aan, van elektrische stoelen tot stuur- en stoelverwarming, airco, you name it. Het zal niet het meeste geavanceerde multimedia systeem zijn maar ik snap niet goed dat dit steeds als minpunt wordt aangehaald in diverse reviews. Werkt gewoon naar behoren, graphics zijn prima.
- Verbruik: met 1 op 12.5 niet heel verkeerd voor een auto met grofweg 300pk.

De looks van binnen en buiten heb ik het al genoeg over gehad lijkt me.

*MINPUNTEN*
Eigenlijk kan ik hier ook kort over zijn, het zijn er slechts twee wat mij betreft:

- Zicht rondom: de stijlen zijn vrij dik en het zicht naar achter is simpelweg ruk. Door de lage zit heb je vóóruit wel weer mooi zicht. Maar verder is het niet best.
- Aflegruimtes: die zijn vrij beperkt en van...aparte afmetingen. Onder de armsteun duidelijk niet ingericht op (enorme) hedendaagse smartphones.

*CONCLUSIE VOOR NU*
En dat was het wel! Het is nog steeds een heerlijke auto met (uiteraard subjectief) fantastische looks, met ongekende rij eigenschappen. De auto blijkt tot op heden ook uiterst betrouwbaar. Bij gas los is er soms een vreemd geluid te horen, maar volgens de locale en zeer kundige Bosch garage is dat niets verontrustends. Wordt bij de eerste beurt geinspecteerd. Verder geen vreemde of schokkende zaken.

Leuk zijn ook de duimpjes omhoog van mede Giulia - rijders (met de Giulietta maakte ik dat nooit mee), en toch wel het vele bekijks wat ik krijg.

Ik blijf nog wel even rijden met deze Giulia dus.

Eerste jaar alweer voorbij

En zo is er zomaar een jaar voorbij met de Giulia! Ik zal niet herhalen wat ik in voorgaande updates heb vermeld, want dan wordt het saai. Het blijft een heerlijke auto om te zien en vooral om in te rijden, iedere keer weer een genot.

Wat denk ik interessanter is na het eerste jaar; wat is er mis mee, is -ie uit elkaar gevallen? Is ie gaan roesten voor de deur? Zogenaamd "typische" Alfa syndromen?

Gelukkig niet. Ik heb de Giulia natuurlijk met meer dan een ton op de teller gekocht, en je zou zeggen dat dat wel wat risico's met zich meebrengt. Niets van dat alles: de auto heeft een uitgebreide afleverbeurt gehad een jaar geleden, en een maand geleden een kleine beurt. Geen vreemde zaken te zien of merken, en bij mijn vaste garage nog een paar leuke complimenten gehad over de looks en rij eigenschappen van de auto.

De duimpjes omhoog van medeweggebruikers blijven komen, evenals de glimlach als ik erin stap. Terugkijkend op het afgelopen jaar is de aanschaf van de Giulia weliswaar prijzig geweest, maar wel een perfecte keuze (voor mij).

Verbruik is overigens nog steeds 1 op 12,5 wat mijns inziens nog steeds prima is voor 300+pk in het vooronder.

Komende week komt er een mooie test aan: dan ga ik de Giulia naar Frankrijk sturen. Grofweg 1.000km heen en terug, beiden in één rit. Uiteraard volgt daarna weer een korte update, hopelijk ben ik dan nog steeds zo lovend over de Giulia ;)

Oh ja, er schiet me nog iets te binnen. De af-fabriek banden (runflats van Pirelli naar ik meen) zijn niet heel comfortabel (ze hebben wel grip) en dat merk je vooral in de winter. Deze worden binnenkort dan ook vervangen door Michelin Pilot Sports.

Lange afstanden geen probleem

Als gezegd zou ik nog een update plaatsen na de reis naar het zuiden. Helaas - of gelukkig - weinig spannends te melden, want de rit verliep probleemloos.

De stoelen hielpen enorm in het comfort. Ik zal niet zeggen dat er geen centje pijn was, want daar ben ik zelf te krakkemikkig voor met legio blessures. Maar we stapten uitgerust uit en tijdens de nachtelijke kou waren de stoel- en stuurverwarming maar wat prettig.

Geen gedoe, geen vreemde geluiden, een probleemloze rit van 1.000 kilometer heen en evenzover terug.

Verbruik zat bij een vrij constante 130 km/uur tussen de 1 op 20 en 1 op 25, prima.

Opvallend: op de heen- en terugweg geen één mede-Giulia kunnen ontwaren. Positief gedraaid voelde ik me dus vrij exclusief ;)

De volgende update zal waarschijnlijk wel even duren, want het begint denk ik wat eentonig te worden, deze lofzang.

Goede sloffen zitten fijner

Weer wat kilometers en een "ingreep" verder, tijd voor een update dus.

Het viel mij eerder al op dat de af-fabriek runflat banden van een Giulia niet heel prettig zijn. Ze zijn luid, voelen hard aan en werken regenwater niet heel goed weg. Tel daarbij op dat de dealer waar ik hem heb gekocht aan de voorkant twee banden van een ander merk had gemonteerd en je krijgt een dubieuze mix van banden. Ik schoot nogal eens weg bij gladdere omstandigheden.

Dat moest anders. Enkele maanden geleden heb ik daarom de Michelin Pilot Sport 5 rondom laten monteren. Dat is een wereld van verschil; deze banden hebben veel meer grip, zijn stiller en comfortabel en - zo lijkt - zuiniger. Ik heb de "B" tripcomputer aangezet na aanschaf van de banden en wat zien we dan:

- Trip A (oude banden): 8.2l/100km
- Trip B (nieuwe banden): 7.7l/100km

Dat is niet waar je (althans,ik) banden voor koopt maar het is naast de genoemde voordelen toch mooi meegenomen. Nu is het vergelijk niet helemaal eerlijk omdat Trip B wat meer snelweg kilometers bevat, maar toch. Kost bijna 1000 euro rondom, maar dan heb je ook wat.

En, een onverwacht voordeel: de banden vullen de achterste wielkasten net iets beter, waardoor het esthetisch gezien meer "klopt". Jeremy Clarkson zei in zijn review van de Quadrifoglio al dat "the back wheels are too small" en verrek; als je het eenmaal ziet, kun je het niet meer "ont-zien". Maar goed, opgelost dus.

En verder; de Giulia rijdt na bijna 30.000 km nog zoals toen ik hem kocht. Als een mes door boter heeft ie me onlangs weer naar Frankrijk en weer terug gebracht, en dat was allesbehalve een straf.

Wel ga ik de waardering voor kosten iets omlaag brengen: na de chiptune "moet" ik euro 98 tanken en iedere beurt kost toch wel net iets meer dan auto's in een ander segment. Dat is logisch, maar moet wel meegewogen worden.

9,5