Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.8 T.Spark 16V (2000)
Uitvoering | 156 Sportwagon 1.8 T.Spark 16V |
Bouwjaar | 2000 |
Jaar van aanschaf | 2001 |
Allereerst: de lijn! Het is naar mijn smaak een van de mooiste auto’s die op dit moment op de weg is. Hij is bovendien ongedacht comfortabel: heerlijke stevige stoelen, fantastisch bedieningsgemak (bijna on-Italiaans. Tot 120 km/uur lekker stil, daarboven wel wat meer lawaai plus windgeruis. Maar niet al te storend. Minpuntje is de trekkracht bij laag toerental. Optrekken bij het stoplicht moet met flink wat gas. Daarentegen: boven 3000 toeren gaat ie ook echt - en met een heerlijk motorgeluid. Toch helemaal Alfa.
De vering is wat stug, maar de besturing is daarmee ongelooflijk exact en licht. Achterin is het voor mensen met lange benen (mijn zoon) niet zo ideaal als in de Laguna. Maar tja...
En de bagageruimte houdt niet echt over. Maar daar heb ik ’m ook niet voor gekocht.
Inmiddels (2004) bijna 90.000 km op de teller. En nog altijd probleemloos. 1e set banden vervangen bij 45.000km, sleutels vervangen (vielen uit mekaar), peperduur grapje.
Verder alleen normaal onderhoud. Dure 60.000 km beurt, waarbij o.a. distributieriem werd vervangen. Reed daarna weer als een zonnetje.
Een lamgedraaid hendeltje van de achterruitewisser. Complete set onder garantie vervangen. Verder NIETS!
2004:
Eén heel typisch probleempje: als je de open/dichtknop van de sleutel per ongeluk indrukt als de motor loopt (bijv. bij starten of afzetten van de motor) dan raakt de electronica van de centrale deurvergrendeling op tilt. Is te verhelpen door polen van de accu los te maken, een soort harde reset dus.
Opmerkingen van kennissen: ’heb je een Alfa, dan heb je de Wegenwacht zeker vaak nodig?’ Dan zeg ik: ’het is geen Golf!’