Lexus LS zet bestuurder op non-actief

Lexus LS Autonoom
Lexus Advanced Active Safety Research VehicleLexus LS AutonoomLexus LS AutonoomAudi TT AutonoomAudi TT AutonoomAudi TT Autonoom
Op de Consumer Electronics Show in Las Vegas presenteerde Lexus een wel erg bijzondere LS. Het met camera's volgeladen model kan de touwtjes geheel zelf in handen nemen. Maar dat is niet het hoofddoel van dit Lexus Advanced Safety Research Vehicle.

Lexus wil met z'n studieauto naar eigen zeggen z'n inspanningen op het gebied van autonoom opererende systemen voor actieve veiligheid laten zien. Door een grote batterij voorzieningen is de speciale LS een grote stap vooruit op veiligheidsgebied.

Drie geavanceerde camera's moeten zaken als verkeersborden en stoplichten op 150 meter afstand al kunnen waarnemen. Verder monteren de Japanners een systeem op het dak (LIDAR) dat een gebied van 70 meter rondom de auto in de gaten kan houden. De nodige sensoren en radars worden in de LS geschroefd om alle overige verkeerssituaties nauw in het oog te houden. Een computer aan boord van de LS weet exact waar op de weg de auto zich bevindt, en kan zodoende bijgassen, afremmen en sturen.

De overkoepelende strategie van Toyota op veiligheidsgebied staat te boek als het Integrated Safety Management Concept. Dit concept draagt zorg voor alle vijf fasen van het rijden: de start vanaf de parkeerplaats, systemen om een crash te voorkomen, pre-crash veiligheid, passieve veiligheidssystemen om een crash te overleven en tot slot systemen die de nooddiensten waarschuwen als er een ongeluk is geweest.

Lexus is overigens niet de enige die druk experimenteert met (gedeeltelijk) zelfstandig vierwielers. Mercedes-Benz was eerder al bezig met een S-klasse met een bewustzijn. Ook Audi kreeg onlangs goedkeuring om met een autonoom rijdende TT-S op de openbare weg in het Amerikaanse Nevada te verschijnen. En ook BMW en Volkswagen hebben soortgelijke auto's.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (13)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.