Volkswagen Karmann Ghia

Carrosseriebouwer Wilhelm Karmann uit Osnabrück is gespecialiseerd in luxe uitvoeringen van Volkswagens, zoals de Kever Cabriolet. Hij loopt al een tijdje rond met het idee voor een elegante coupé op VW-basis, maar VW-baas Nordhoff loopt hier niet zo warm voor. Pas als Karmann het plan voorlegt aan collega-carrosserier Ghia uit Turijn, en deze in het diepste geheim een schitterend prototype ontwerpt, gaat Nordhoff bij de presentatie ervan direct overstag. Het resultaat is de in 1955 debuterende Karmann Ghia, die zowel in coupé- als (twee jaar later) cabrioletvorm wordt geproduceerd.

Als basis dient het onderstel van de export-Kever. Ook de luchtgekoelde boxermotor met 30 pk stamt van de beroemde neef van de Karmann Ghia. Omdat de sportief gelijnde coupécarrosserie geheel met de hand wordt gemaakt, is de auto fors (DM 3.000,-) duurder dan de Kever. Door de geslaagde combinatie van strakke, Italiaanse lijnen en betrouwbare Duitse techniek – de Karmann Ghia kan bij de VW-dealer om de hoek terecht voor de servicebeurten – wordt de auto echter al snel een regelrechte hit, niet alleen in Europa, maar vooral ook in de USA.

In 1965 krijgen de modellen een nieuwe 1,3-liter motor met 40 pk, een jaar later alweer opgevolgd door een 1,5-liter met 44 pk. Vanaf 1970 staat er een 1,6-liter boxermotor onder de motorkap, met 50 pk. De Karmann Ghia blijft tot juli 1974 in produktie, met 443.478 geproduceerde exemplaren (coupé en cabriolet samen) is het een succesvol nichemodel gebleken. Daarmee overleeft de klassieke Karmann Ghia zelfs de in 1961 geïntroduceerde, 'grote' Karmann Ghia 1500, die tot 1969 werd gebouwd.

Nieuws
Volkswagen Karmann Ghia
Nieuws

Volkswagen Karmann Ghia (1967) - In het Wild

De Karmann Ghia blijft één van de meest spraakmakende auto's ooit gemaakt door Volkswagen....

30