Winterbandenwaanzin

De een z'n ellende is de ander z'n brood. Letterlijk, als we kijken naar de vlucht die de winterband heeft genomen na de twee barre winters van 2009 en 2010. Al in de zomer kwamen dit jaar de eerste persberichten dat iedereen snel weer z'n winterbanden moest aanschaffen. Maar het blijft niet bij de auto: vandaag las ik een eerste persbericht over winterbanden voor de fiets. Inderdaad, als het aan de bandenboeren ligt, moeten wij Nederlanders onze stalen rossen winterklaar gaan maken. Want stel je toch voor dat het gaat sneeuwen!


Winterbanden, ik zie het voor de auto al niet. Kijk maar naar de harde feiten uit onze winterbandentest van AutoWeek nummer 43. Alleen bij sneeuw presteert de winterband beter dan de zomerband. Het argument dat winterbanden ook bij nat wegdek beter presteren, is simpelweg onjuist. In onze test was de zomerband op nat wegdek op alle onderdelen veruit de beste (aquaplaning, rotonde en bochtgedrag). Alleen bij het remmen was er één winterband die het beter deed, maar daar staat weer tegenover dat de slechtste winterband maar liefst 15 meter langer nodig had om vanaf een snelheid van 100 km/h tot stilstand te komen. Flink wat geld lappen om uiteindelijk onveiliger te rijden? Het klinkt raar, maar het is wel wat alle bangmakerij tot gevolg heeft gehad. In Nederland heb je in de winter immers veel meer kans op nat wegdek dan op sneeuw.


Dus wat moeten we met die dure banden op onze fiets? Als ook fietswinterbanden alleen bij sneeuw beter zijn, laat dan maar lekker zitten. Op het moment dat het wegdek dermate onbegaanbaar is, ga ik wel op m'n bergschoenen naar buiten. Of, beter nog: blijf ik gewoon lekker thuiswerken. Dat is wat het overgrote deel van de automobilisten in het geval van sneeuw ook gewoon beter kan doen.

Lezersreacties (171)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.