Werken? Prima, als je maar betaalt!
Jullie favoriete AutoWeek-newsdeskredacteur uit Utrecht is boos, heel boos. Dit keer eens niet op een of andere autofabrikant die het waagt om een auto zonder USB-aansluiting te leveren, maar iets veel fundamentelers: het zwalken van onze vrienden van CDA, VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie. De Kunduz-coalitie die eerst veel respect bij mij verdiende met het kordate optreden na het mislukte Catshuisoverleg, maar dat in de afgelopen dagen compleet kwijtraakte.
Laten we beginnen bij de maatregel die onlangs werd aangekondigd om de werkende automobilisten eens even lekker kaal te plukken: de kilometervergoeding van 19 cent per kilometer wordt voortaan belast en leaserijders moeten voortaan bijtelling betalen, ook bij minder dan 500 privékilometers. Het wordt helemaal vreemd als je bedenkt dat de mensen die al bijtelling betalen -toch over het algemeen de wat beter verdienende werknemers- geen lastenverzwaring voor hun kiezen krijgen voor hun woon-werk verkeer.
Niet een bijster slimme zet in deze tijden dat we mensen aan het werk willen houden, maar het leek me een maatregel uit de koker van GroenLinks om de forenzen in de trein te krijgen en ook nog extra geld binnen te harken.
Helaas, niets is minder waar. Ook treinreizigers moeten belasting gaan betalen over hun trajectkaart, meldt RTL Nieuws. Om het even concreet te maken: in mijn geval betekent dit dat ik belasting moet betalen over de 2.590 euro die de trajectkaart Utrecht-Hoofddorp op jaarbasis kost. Dus rond de duizend euro extra lasten omdat ik het waag om naar mijn werk te willen.
Wat zeur je nou, zeggen onze vrienden van de Kunduz-coalitie dan, dan moet je maar dichter in de buurt van je werk gaan wonen. En daar word ik nu zo kwaad om (los van het feit dat mijn werkgever gedurende mijn dienstverband van Amsterdam Zuidoost naar Hoofddorp verhuisd is en die afstand dus niet mijn keuze is), want ze weten zelf wel dat verhuizen financieel gezien helemaal geen oplossing is. Los van het feit dat veel huizen in waarde zijn gedaald (en de hypotheek afbetalen dus lastiger is), moet je ook die fijne overdrachtsbelasting betalen.
Ja, maar die is voortaan maar twee procent, zullen de heren en dames politici zich dan weer verweren. Tja, als we de gemiddelde verkoopprijs van een Nederlands huis bij dit rekenvoorbeeld gebruiken, betekent dit toch twee procent van 241.215 euro. Dat is dus 4824,50 euro. Je moet dan dus een paar jaar wachten voor je die investering hebt terugverdiend, los van alle andere kosten die een verhuizing met zich meebrengt. Kortom, de Kunduz-coalitie lijkt liever te willen dat we dan maar niet meer werken.