Weblog Ken - Waarom de Belgen de pendelkampioenen van Europa zijn
Woon-/werkveer het langst van alle Europeanen
HR-dienstverlener SD Worx heeft de pendelgewoontes van 18.000 werknemers in 18 Europese landen geanalyseerd. En wat blijkt? De Belgen zijn afgetekend kampioen!
Als natie is België niet echt aan het scoren. Het nationale elftal kwakkelt, de regeringsvorming verloopt stroperig en de Belgische autoproductie stagneert. Maar als we dan toch nog eens iets winnen, dan doen we dat met vlag en wimpel zoals de Europese pendelbarometer van SD Worx bewijst.
53 minuten voor 39 km
Voor de raap ermee: de Belgen zijn de flinkste pendelaars van Europa, zowel in tijd als in afstand. De gemiddelde Belg is dagelijks 53 minuten onderweg om van en naar zijn werk te geraken en legt daarbij 39 km af. Niet mis voor een van de kleinere landen in Europa, zeker in vergelijking met Italië en Denemarken waar de gemiddelde dagafstand van de forens 37 km bedraagt. Het algehele gemiddelde is 30 km in Europa, in Nederland bedraagt dat 34 km. Let wel: in deze statistieken zijn de verplaatsingen met het openbaar vervoer ook opgenomen. Niettemin is het een opvallende prestatie van de Belgen, die aangeven dat ze grotendeels met hun pendelafstand kunnen leven. 66 procent van de ondervraagden is er zelfs tevreden mee. Per slot van rekening gaat het volgens het onderzoek maar over een heenrit van gemiddeld 18,5 km en nog eens zoveel terug.
Brussel spant de kroon
De 53 minuten die de Belgen daarmee van hun dag verliezen, doen meer pijn. Dat is iets langer dan in Roemenië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden waar woon-werkverkeer gemiddeld 52 minuten per dag in beslag neemt. Het Europese gemiddelde ligt op 47 minuten, terwijl Nederland er 48 minuten van maakt. Maar opnieuw tonen de Belgen zich meegaand, aangezien slechts 1 op de 5 zijn tijd als forens als negatief ervaart. Dat zijn ongetwijfeld werknemers die dagelijks langer dan 2 uur onderweg zijn, want die zijn er volgens de 2022-editie van dezelfde studie ook in België. Toen bestempelde SD Worx 20 procent van de forenzen als ‘toppendelaars’, terwijl dat in Nederland maar 13 procent was. De Brusselaars spannen hoe dan ook de kroon in het onderzoek, door het dichtst bij hun werk te wonen maar toch het langst onderweg te zijn. De Europese hoofdstad staat niet voor niets in de top-10 van de steden met de meeste files wereldwijd.
Maximaal 30 minuten
De Belgen tonen zich dus mobiel en bereid om zich voor hun werk te verplaatsen, maar er zijn grenzen. De mentale grens ligt bij een half uur per traject of een uur op dagbasis. Daarboven ervaren de ondervraagden naar eigen zeggen een negatieve invloed op hun welzijn. Overweeg je om in België te wonen en er te werken, dat stellen we graag de provincie West-Vlaanderen voor. Aan de Belgische kust zijn de werknemers over het algemeen het meest tevreden met hun verplaatsingen, hoewel er minder aan telewerken wordt gedaan. Belgisch-Limburg aan de andere kant van het land valt dan weer te mijden voor inwijkelingen die woon-werkverkeer haten. Slechts 53 procent van de inwoners is er tevreden met zijn traject, terwijl 20 procent het pure tijdsverspilling noemt. Ondertussen overwegen steeds meer Belgische werkgevers om het thuiswerk - dat sinds de pandemie flink wordt toegepast - terug aan banden te leggen. Als dat maar goedkomt …

Ken Divjak
Columnist/schrijver
Ken Divjak is al sinds 2013 de Vlaamse correspondent van AutoWeek. In deze rubriek belicht hij wekelijks auto- en mobiliteitsnieuws uit een buurland dat zo dichtbij ligt maar soms zo veraf lijkt.