Weblog Bas - Rubberterroristen

Volvo C40 vs. BMW iX1

Er is een milieurebellenclub die banden leeg laat lopen om zuipende SUV’s de wereld uit te treiteren. De saboteurs vinden die auto’s klimaatmoordenaars en een gevaar in het verkeer. Hun X-bio laat geen misverstand bestaan. “Wij zijn The Tyre Extinguishers. Wij zullen het onmogelijk maken een SUV te bezitten in stedelijke regio’s van de wereld. Voor het klimaat, de gezondheid, de publieke veiligheid.” Een soort bewegend Extinction Rebellion dus.

Ze duiken overal op, van Engeland tot Overijssel en van Brussel tot Wenen. Net sloegen The Tyre Extinguishers in Wiener Neustadt toe, waar ze tachtig SUV’s onklaar maakten. En daar zal het volgens hun X-account niet bij blijven, melden de daders met die altijd wat potsierlijke strijdvaardigheid van de radicale marge. “First time the city has been hit and one of many strikes in Austria. Well done folks - more to come!”

Ik hoop dat de rubberterroristen het verschil kennen tussen een achtcilinder-BMW X6M en een elektrische BMW iX. Zouden ze de strafmaat afstemmen op de milieulabels? Een milder regime hanteren voor plug-in-SUV’s van de laatste generatie? Die rijden zeker in de stad vaker op stroom dan op benzine. Redelijkerwijs zou je ’s nachts op straat de bivakmutsen moeten horen fluisteren: “Die rijdt tot honderd kilometer elektrisch. Zet maar op 1,5 bar, dan is hij genoeg gestraft.” Of: “Neem die iX ook maar te grazen. Slurpt 25 kWh per honderd kilometer terwijl de dwerg die hem bestuurt ook in een Mini had gepast.” Wellicht kunnen ze verzachtende omstandigheden meewegen, zoals de actieve-veiligheidssystemen, die juist in de stad veel persoonlijk letsel kunnen verhinderen. Zal niet gebeuren. Elektrisch is voor de activisten geen excuus. “A child killed by an SUV doesn’t care if it’s electric or petrol.” Valse retoriek natuurlijk, maar ik snap de tactiek. Nuance doodt de strijdvaardigheid. Dan wankelt het vijandbeeld dat overeind moet blijven.

Ik vind daar wat van, namelijk dat de actiegroep op het verkeerde paard wedt. Mij zijn die zeecontainers ook te groot. Ik snap heel goed waarom een drukke stad ze liever kwijt dan rijk is, maar zeker in zijn geëlektrificeerde vorm is de SUV allang niet meer per definitie die perverse zuiplap. Ook naast de pot is het veiligheidsargument. Veel ‘normale’ auto’s zijn voor de bestuurders even onoverzichtelijk en in de stad dus potentieel niet minder gevaarlijk. Getoetst op lengte en breedte nemen veel niet-SUV’s evenveel, zo niet meer publieke ruimte in, waardoor een beetje middenklasser nu de heerszucht toont waarvan de SUV de schuld krijgt.

Dus zou de redelijke inzet moeten zijn om het formaat van auto’s te beteugelen; ze lager, lichter en daarmee zuiniger te maken. Guerrilla zet alleen maar kwaad bloed. Beter lijkt het me de krimpdoelstelling langs legale weg te regelen en op Europees niveau afspraken te maken over de regulering van buitenafmetingen. Daar ben ik voor, want de fysieke groei van de auto escaleert. Veel testauto’s haal ik niet eens meer door de wasstraat. Het schaderisico is te groot.

In het verlengde daarvan zouden wat mij betreft de overzichtelijkheid van en het uitzicht vanuit de auto op Euro NCAP-niveau te toetsen veiligheidsissues moeten worden, zodat goed zicht rondom óók meeweegt in de score. Begin me niet over sensoren en camera’s. Ik doe er net als iedereen mijn voordeel mee, maar in hectisch verkeer helpt het zo enorm om te zien wat je doet. Fysiek contact met de buitenwereld is essentieel voor de veiligheid van zowel bestuurder als omgeving. In die lijn van denken is iedereen beter af met mijn i3 dan met een Porsche Cayenne. Al gun ik iedereen zijn racevrachtwagen, het wordt een tikje vol in de parkeergarages.

Laten we die schaalverkleining eens op een nette manier met elkaar regelen door bijvoorbeeld af te spreken dat we personenauto’s voortaan niet langer maken dan 4,50 meter en niet breder dan 1,80. Maar voor het zo ver is, mogen mensen rijden wat ze willen en blijf je met je poten van hun spullen af, oké?

Lezersreacties (125)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.