Waren al die gasrijders wel veelrijders?
De oldtimerbranche. Als er één tak binnen de automotive en één groep automobilisten keihard is getroffen door de fiscale maatregelen, dan zijn het wel de bedrijven die zich bezig houden met de verkoop en onderhoud van die categorie en de mensen die dankzij de voormalige belastingvrijstelling voordelig konden autorijden. Die tijd is nu voorgoed voorbij.
Ook al was het procentueel gezien een klein deel van het totale wagenpark, velen denken dat de luchtkwaliteit er met sprongen op vooruit zal gaan dankzij deze maatregel.
Cijfers? Oké, laten we kijken naar 2012, toen er nog geen vuiltje aan de lucht was. Nederland telde toen 8.142.387 personenauto's. Daarvan dateerden er zegge en schrijve 282.500 van voor 1988. Dat is ongeveer 3,46 procent! Daar hebben we het dus over. Marginaal, zou je denken. Daarnaast hoopte de schatkist op extra inkomsten uit motorrijtuigenbelasting maar die vlieger gaat niet op.
De oldtimer wordt massaal verkocht, geschorst of de gasinstallatie wordt verwijderd. "Zie je nou wel, het waren geen liefhebbers", wordt er nu geroepen. Een opmerking die bij mij volledig in het verkeerde keelgat schoot, is die van de Bovag, waar een woordvoerder stelt dat 'uit verkoop blijkt dat die mensen geen liefhebbers waren maar voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten'. Alsof die twee eigenschappen niet met elkaar te combineren zijn.
Bovendien zou je zo'n opmerking niet verwachten van een organisatie die opkomt voor de belangen van de automobilist en de autobranche. Bovendien zijn er in Nederland dan nog wel een paar categorieën automobilisten aan te wijzen die maximaal profiteren van het huidige belastingstelsel. En die kosten de schatkist meer dan die paar oldtimerrijders! Maar goed, men verschuilt zich achter de uitspraak dat die regeling voor oldtimers van 25 jaar en ouder daar van oorsprong nooit voor bedoeld was. Het zij zo.
Wat we nu zien, is dat er ineens enorm veel lpg-installaties worden uitgebouwd en dat die auto's bij de RDW ter keuring worden aangeboden om die G van het kenteken te krijgen. Valt een auto in de overgangsregeling, dan betaalt de eigenaar van een benzineauto maximaal 120 euro per jaar aan mrb. Dat is te overzien. Met gas of diesel als brandstof betaal je de volle mep.
In 2012 werden 700 installaties verwijderd, in 2013 waren dat er 1.700 en dit jaar al 2.900. De vraag die bij mij rijst: zijn dit allemaal kilometervreters? Ik denk van niet, anders zouden zij hun auto's niet houden. Voorheen rendeerde die gasinstallatie al bij een paar duizend kilometer per jaar, nu ligt dat anders.
Toch zou ik eerst even rekenen alvorens het hele systeem uit te laten bouwen. Bij een jaarkilometrage van circa 20.000 ben je met een oldtimer op gas (bijvoorbeeld een Volvo 740 2.3) een kleine 2.000 euro per jaar minder kwijt aan brandstof. Daar staat dan tegenover dat je 1.172 euro extra aan mrb kwijt bent (€ 1.292 op lpg versus € 120 op benzine). Het verschil is inderdaad te klein om een gasinstallatie te laten inbouwen maar zit deze er al in, dan zou ik ermee blijven rijden.
Eigenlijk zou er een aparte regeling moeten zijn voor oldtimers met lpg en katalysator. Wedden dat er dan heel veel katalysatoren werden ingebouwd? En voor de Mercedes-Benz W124 en 190 diesel is zelfs een roetfilter leverbaar. Dat had dan weer een leuke som geld opgeleverd. Aan de autobranche en aan de schatkist. Maar helaas, als het op automobiliteit aankomt, lijkt het wel eens alsof kortzichtigheid regeert. En laten we wel wezen: mobiliteit houdt de wereld in beweging. Ook economisch.