Test: Maserati Grecale Folgore - Hoe Maserati kan een elektrische Maserati nog zijn?

Lekker alert en levendig

92 reacties

Video

Maserati is volgas op weg naar het elektrische tijdperk. Na de GranTurismo is nu de Grecale aan de beurt om de benzinetank in te leveren. In het diepe zuiden van Italië maken we kennis met de Folgore, die de vier- en zescilinderuitvoeringen moet completeren.

De Maserati Grecale, wat is dat ook alweer?

Toegegeven, je ziet hem zelden, maar de Maserati Grecale kennen we al een tijdje. Vernoemd naar de Mediterrane noordoostenwind is het letterlijk en figuurlijk de deur naast de Levante, die de naam deelt met de oostenwind in het Middellands Zeegebied. Voor de etymologie-liefhebbers: Grecale staat voor wind uit Griekenland, Levante voor wind uit de hoek waar de zon opkomt; kompastechnisch geen speld tussen te krijgen. En nu we toch bezig zijn: Folgore zal menigeen associëren met een gezonde bruine boterham of, met wat meer fantasie, een Urker visvrouw in traditionele kledij, maar het is Italiaans voor bliksem. Bovendien spreek je het uit als Vólkorre, waardoor de Nederlandse woordgrappen schipbreuk lijden.

Maserati Grecale Folgore

Maserati Grecale Folgore

De auto staat op het Giorgio-platform, net als de Alfa Romeo Giulia en Stelvio. Dan zou je in de verleiding kunnen komen te denken dat de Grecale een Stelvio met kapsones is, maar dat zou veel te kort door de bocht zijn. Om te beginnen is het Giorgio-platform ‘scalable’ en van die vrijheid heeft Maserati gebruik gemaakt door de wielbasis langer te maken. Dientengevolge is de Grecale een stuk langer dan de Stelvio, maar hij blijft uiteraard wel netjes en nederig onder zijn grote broer Levante. Los van de meetlat geeft ook het netvlies een heel ander beeld. Het frontaanzicht van de Gercale wordt gedomineerd door de lage luchthapper en verticaal georiënteerde koplampen, zoals we dat eerder zagen op de MC20 en wat ook het nieuwe Maserati-gezicht moet worden. Aan de zijkanten de drie roostertjes die een knipoog maken naar de A6 GT uit 1947 en aan de achterkant een hint naar de 3200 GT door middel van boemerangvormige achterlichten. Tenminste, dat zegt Maserati. Wij zien het amper en zijn er vrij zeker van dat je een boemerang met deze vorm nooit terugkrijgt.

Hoe is de Maserati Grecale Folgore vanbinnen?

Op het gebied van interieurs heeft Maserati flinke sprongen gemaakt. De Grecale ademt klasse en exclusiviteit en Maserati heeft flink zijn best gedaan de Folgore een eigen gezicht en sfeer te geven. Hoedt u voor koperdieven: voor je het weet gaan ze er met het halve interieur vandoor. Het metaal is verweven met koolstofvezel en in veel stukken bekleding zijn koperkleurige accenten verwerkt. Het welbekende analoge klokje heeft zijn stap in het digitale tijdperk gemaakt, wat als voordeel heeft dat je het allerlei functies en layouts kan geven. De klokken bestaan uit een groot scherm en op de middenconsole krijg je nog eens twee schermen, zodat je minder diep in menu’s hoeft te spitten voordat je vindt wat je zoekt. De stoelen voelen stevig aan, maar hadden wat ons betreft wel wat verder omlaag gekund. Voorin biedt de Grecale royaal ruimte en op de achterbank is dat niet veel minder. De kofferbak meet een acceptabele, maar niet indrukwekkende 535 liter.

Maserati Grecale Folgore

Een elektrische SUV, rijdt dat nog als een Maserati?

Met een knop op het stuur kies je de rijkarakteristiek van de Grecale Folgore en we beginnen onze testrit, die van Lecce over voornamelijk snelwegen naar Santa Maria di Leuca in het onderste puntje van de hak van Italië voert, in standje GT. Dat is sportieve taal voor ‘comfort’, je hebt niet veel kilometers nodig om je dat te realiseren. De Grecale is opvallend comfortabel, mede dankzij het dynamische onderstel met standaard luchtvering. Op de plekken waar het asfalt minder wordt echter valt het allemaal enigszins door de mand en krijg je de klappen wel heel nadrukkelijk door. Daarbij helpt ook niet mee dat onze testauto op de grootste bandenmaat, 21 inch, is gezet. De aandrijflijn, bestaande uit twee elektromotoren met identiek vermogen (205 kW, systeemvermogen 410 kW) en een prettige 820 Nm, komt goed uit de verf en blijft over het grootste deel van het spectrum lekker alert en levendig. De rijwind blijft minimaal en ook het afrolgeluid van de banden houdt de koets goed buiten. Mocht je bang zijn in te dutten, weet dan dat je in stand Sport een synthetisch motorgeluid krijgt voorgeschoteld. Dat mag je nep vinden, maar dat zeiden we een halve eeuw geleden ook toen de synthesizer zijn intrede maakte en tot op de dag van vandaag zijn de grootste hits vaak voor een belangrijk deel elektronisch gegenereerd.

Hoe dan ook, die sportstand verleidt ons de terugweg via de kust te aanvaarden, over kronkelende stroken matig asfalt die aan de rotswand boven de Adriatische zee lijken te hangen. Ondanks dat de besturing lekker zwaar en direct voelt, merk je in snelle bochten wel dat je 2,5 ton uit zijn koers duwt. Het onderstel moet erg zijn best doen en dat merk je. Toegegeven, dat zijn de natuurwetten, maar er zijn merken in dit segment die daar beter mee weten af te rekenen. Zijn ronkende naam ten spijt is de Grecale vooral een uiterst comfortabele SUV.

Wat kost dat?

Toegegeven, met € 124.600 is de elektrische Folgore 70 mille goedkoper dan de Modena met V6 met bijna dezelfde prestaties. Maar een Porsche Macan Electric is er vanaf zo’n 90 mille en de Lotus Eletre vanaf net geen ton. Aan de andere kant: hoe vaak zie je een Grecale? Precies. Exclusiviteit in combinatie met zo’n iconisch merk; dat mag best wat kosten.

Maserati Grecale Folgore

Maserati Grecale

Maserati Grecale Folgore
Maserati Grecale FolgoreMaserati Grecale FolgoreMaserati Grecale FolgoreMaserati Grecale FolgoreMaserati Grecale FolgoreMaserati Grecale FolgoreMaserati Grecale Folgore

Signalement

Merk Maserati
Model Grecale Folgore
Carrosserie 5-deurs, suv
Transmissie automaat
Aandrijving 4wd
Nieuwprijs € 124.600

Specificaties

Brandstof elektrisch
Motor 2 elektromotoren
Maximaal vermogen 410 kW / 550 pk
Maximaal koppel 820 Nm
Accu capaciteit (bruto) 105 kWh
Lengte / breedte / hoogte 4.865 mm / 1.948 mm / 1.651 mm
Wielbasis 2.903 mm
Massa leeg 2.480 kg
Banden voor255/45R20Prijzen
Banden achter295/40R20Prijzen
Topsnelheid 220 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 4,1 s
Stroomverbruik (WLTP) 23,6 kWh/100km
Actieradius (WLTP) 501 km

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (92) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum