Test: Lynk & Co 08 - Plug-in hybrid met 200 km elektrisch bereik
Nooit meer tanken?
31 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
De plug in-hybrid lijkt aan een tweede opmars te zijn begonnen en dat brengt, net als bij de EV, een actieradiuswedloop met zich mee. Nog niet zo gek lang geleden doorbrak de eerste phev de 100 km-grens, Lynk & Co doet daar met de nieuwe 08 een flinke schep bovenop en belooft het dubbele aan brandstofloze kilometers. Wie echt zijn best doet, hoeft nooit meer te tanken.
Wat is de elektrische actieradius van de Lynk & Co 08?
De gedreven phev-rijder is doorgaans enthousiast over het aantal elektrisch gereden kilometers. In veel gevallen kan al het woon-werkverkeer zonder de brandstofmotor aan te spreken en heb je bijvoorbeeld een VW Golf met dit type aandrijflijn dan gaat het in het gunstigste geval richting 150 kilometer op accukracht. Op die manier kun je in theorie maandenlang rijden zonder ook maar een keer aan de pomp te staan. Het is dan ook aan te raden om E5 te tanken in plaats van de minder lang houdbare E10. Dat voelt dan een beetje als gratis rijden, gewend als we zijn aan pinnen bij de pomp. Zolang je maar trouw blijft stekkeren. Kan dat thuis, dan ben je spekkoper, moet het aan een openbare paal, dan is het zaak om de prijs per kWh goed in de gaten te houden. En dan zijn er de phev’s die kunnen snelladen, zoals deze Lynk & Co. Leuk, maar prijzig, waardoor het voordeliger is om dan toch maar de benzinedrinker aan te slingeren. Tenslotte sleep je niet voor niets een extra motor en een tank brandstof mee tijdens al die elektrische ritten. Lynk & Co betrad eind 2020 onze markt met de 01, een op Volvo-techniek gebaseerde plug in die je met maandelijks opzegbaar abonnement kon inzetten als deelauto. Vorig jaar werd daar de volledig elektrische 02 aan toegevoegd, nu is het de beurt aan de 08, een stekkerhybride met een nieuwe aandrijflijn en een actieradius van tweehonderd kilometer.
Voelt de Lynk & Co 08 als een EV?
Deze eerste kennismaking met de 08 vindt plaats in Göteborg, waar het hoofdkantoor en het designcenter van Lynk & Co zijn gevestigd. We rijden de stad uit over de snelweg, in elektrische modus. Maar even later merken we dat de brandstofmotor is bijgesprongen en in het menu met de voertuiginstellingen blijkt dat we in hybridemodus zijn vertrokken. Dat is de zogeheten default setting en volgens de Europese regelgeving is dat voorschrift. Voor de volledige EV-beleving moet je voor de rijmodus pure kiezen. Navraag bij iemand van Lynk & Co leert ons dat ook dan het systeem voor de brandstofmotor kan kiezen, bijvoorbeeld in hartje winter. Typisch, want tijdens de wervelende presentatie de avond voorafgaand aan de testdag, werd juist gezegd dat je de 08 als een ‘echte’ EV kunt rijden. ‘Voor mensen die vrijheid willen zonder compromis’, horen we. Daarmee wordt dan blijkbaar verwezen naar de elektrische auto die het merk met de 02 overigens zelf ook in het programma heeft. De mate van recuperatie zetten we in de sterkste modus, maar zelfs dan blijf je heel ver verwijderd van one pedal. Er zijn plug ins die dat beter doen, nu moet je altijd zelf remmen. Doe je dat met beleid, dan gaat de elektromotor uiteraard de accu laden en wordt de remenergie omgezet in rijbereik.
Hoe zit je in de Lynk & Co 08?
De 08 is in Zweden getekend, deels onder de hoede van Ivo Groen, die sinds 2021 hoofd design is bij Lynk & Co, na 35 jaar PSA. Het front heeft de voor het merk typerende dagrijverlichting, verder roept het ontwerp associaties op met modellen van andere merken. Markant detail is de balk op het voorportier, die de naam ‘tech totem’ kreeg, hoewel er naast de camera en de buitenspiegel geen tech te bespeuren valt. Het interieur ziet er fraai uit, zelfs in deze pre-productieversie. Niet overdadig of kitsch, zoals je soms ziet in Chinese auto’s, maar smaakvol en evenwichtig. Als bestuurder kost het niet veel moeite om een fijne zit te vinden. De zetel biedt voldoende steun en is goed verstelbaar, net als het stuur. We rijden het topmodel, de Core, die heeft stoelen met koeling en massage en een geluidssysteem van Harman Kardon. Daarnaast staat hij op 21-inchwielen en zijn de koplampen uitgerust met matrix-technologie. De audio laten we eerst even voor wat het is om ons te concentreren op de rijgeluiden. De combinatie van breed rubber en het ruwe Zweedse asfalt mist zijn uitwerking helaas niet; het afrolgeluid is iets te prominent aanwezig. Daar wordt aan gewerkt, laat een woordvoerder desgevraagd weten. Er komt voor de serieproductie meer isolatiemateriaal in de achterste wielkasten.
Hoe rijdt de Lynk & Co 08?
Na een stuk snelweg pakken we een afrit om de knusse binnenwegen die langs de bekende rode, houten huizen voeren. Het wegdek is minder strak en er zijn meer bochten. Het was al opgevallen dat de besturing met voldoende zwaarte werkt en daarbij redelijk direct is. In combinatie met de onderstelafstemming levert dat een prettig sturende auto op met voldoende comfort. Het lukt in ieder geval om de rest van de testrit in de elektrische modus te rijden. De Lynk is dan vlot genoeg en pas als je echt plankgas geeft, komt de viercilinder in actie. En dan merk je dat de voortrein het toch even zwaar te verduren krijgt met al die Newtonmeters aan koppel. Ja, dit is een voorwielaandrijver, maar we sluiten niet uit dat er in de toekomst een snellere variant komt met een extra motor op de achteras. De aandrijfreacties zijn voelbaar in het stuur en soms slaat het binnenste voorwiel even door. Bij een normale tot vlotte rijstijl is er echter niets aan de hand en merk je niet dat al het vermogen naar de voorwielen gaat. De accu heeft een capaciteit van net geen 40 kWh, dat zou genoeg moeten zijn voor die tweehonderd emissievrije kilometers. Laden kan thuis aan het stopcontact, aan de straat met 11 kW en bij een snellader met 85 kW. Zo kun je met deze phev alvast wennen aan het echte elektrisch rijden en nooit meer aan de pomp hoeven te staan.