AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Test: Tesla Model 3 Long Range Dual Motor (2021)

'Na veel nieuwe software nu ook een hardware-update'

194 reacties

Video
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
AutoWeek 14 2021
AutoWeek 14 2021

Je leest het in AutoWeek 14 2021

Tesla updatet zijn auto's natuurlijk regelmatig met over-the-air- software, maar nu is ook een echte facelift voor de Tesla Model 3 met hardware. Wij namen de verbeterde auto mee voor een blokje om.

De Tesla Model 3 is nog maar twee jaar bij ons op de markt, maar de auto is in feite al ouder. Europeanen moeten namelijk altijd even wachten voordat ze in een nieuwe Tesla mogen rijden: Amerika mag eerst. Maar toen hij er eenmaal was, liep het storm en werd de Model 3 zelfs de bestverkochte auto van Nederland in 2019: niet normaal voor een model in deze prijsklasse. Sindsdien beheerst de auto het straatbeeld en kent iedereen wel iemand die een Tesla rijdt. En dat voor een wagen met krap 400 pk.

Nou ja, krap ... inmiddels niet meer! Tesla startte het unieke systeem waarbij zijn auto’s over-the-air een update krijgen. Dat gaat verder dan wat nieuwe kaarten voor je navigatiesysteem; er werden complete functies aan de auto toegevoegd (denk aan een dog-modus, die de auto koel houdt als je hond in de auto achterblijft of verbeterde functies van de autopilot), maar ook de prestaties werden verbeterd. Zo ging de actieradius iets omhoog én flikte Tesla het zelfs om het vermogen te vergroten. De reeds aanwezige elektromotoren hadden al meer in hun mars dan de ruwweg 380 pk waarmee de Longe Range-uitvoering ooit begon, maar het is nog altijd een kwestie van genoeg stroom naar die motoren krijgen. Inmiddels zit de Longe Range op zo’n 440 pk. Bizar dat die vermogenstoename dus niet alleen voor kopers van een nieuw model is, maar ook voor bestaande klanten.

Sinds begin dit jaar is de auto voor het eerst daadwerkelijk gefacelift, want hoe modern Tesla ook is: een nieuwe koplamp overthe-air versturen gaat pas lukken als we de transporter-techniek van Star Trek beheersen. Nu staat Elon Musk waarschijnlijk bovenaan de lijst met potentiële uitvinders van zoiets, maar zelfs voor hem is dat nog een brug te ver.

NIEUW INTERIEUR

De herziene Model 3 is te herkennen aan de andere koplampen, de zwarte omlijstingen van de stijlen en de zwarte deurhendels. Ook heeft de auto nu een elektrische kofferklep standaard. Aan de binnenkant zien we dat het basisontwerp niet is aangepast, maar dat de auto wel een nieuwe middentunnel heeft gekregen. De wiebelige plastic klep maakte plaats voor een mooie schuif en voorin zien we twee fraai afgewerkte plekken om je telefoon via inductie te laden.

De pianolak verdween en in de deuren zien we een mooiere raambediening. Eveneens een vooruitgang is de betere geluidsisolatie, die windgeruis op hoge snelheid heeft afwerking en materiaalgebruik de zwakste punten waren van de Model 3 en dat de auto juist daar de grootste verbetering heeft ondergaan. Goed bezig dus.

SUPERSNEL

Voor wat betreft het rijden is er niet veel veranderd. De Longe Range die wij rijden, is bizar snel: de fabrieksopgave zegt inmiddels 4,2 tellen om naar 100 km/h te snellen. Dat is uitermate rap voor een auto van pakweg 57 mille. De wegligging is daarbij super.

Ondanks de gemonteerde winterbanden bleef onderstuur lang uit. Ja, de Tesla is zwaar, maar al die kilo’s zitten laag en tussen de wielen en dus heb je daar amper last van. Door de vierwielaandrijving zijn er nooit tractieproblemen en de besturing is wellicht niet heel communicatief, maar je kunt de auto goed plaatsen. Elke hot hatch is kansloos, maar ook bestuurders van sportsedans in de 500 pk-range moeten opletten om niet door de Tesla om de oren te worden gereden.

En dan te bedenken dat dit niet eens een auto met sportieve ambities is. De Model 3 Performance is dat wél. Die heeft inmiddels meer dan 500 pk en een onderstel dat nog beter met bochten omgaat. Het interieur is saai en de stoelen zijn nog altijd niet denderend, maar verder koop je toch verrekte veel auto voor het geld. Helemaal als je kijkt naar zijn EV-capaciteiten. De Longe Range komt in de praktijk inmiddels vrolijk ruim 500 kilometer ver en superchargen is bij Tesla’s eigen laders inmiddels mogelijk tot meer dan 200 kW; dat zijn snelheden die verder zijn voorbehouden aan de Porsche Taycan en de Audi E-tron, auto’s die toch in een wat andere prijsklasse zitten. Daarbij zorgt Tesla’s eigen Supercharger-netwerk ervoor dat je minder afhankelijk bent van derde partijen als Fastned. Maar ach, met 500 kilometer rijbereik heb je die snelladers alleen maar nodig als je met vakantie gaat of daadwerkelijk een rondje Nederland doet.

De gevestigde orde maakt grote stappen op EV-gebied, maar Tesla is zijn voorsprong nog niet bepaald kwijt. Knap!

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

  • +Bizarre prestaties voor zijn geld
  • +Als elektrische auto onovertroffen goed
  • -Comfort kan beter
  • -Geen goede stoelen

Signalement

Merk Tesla
Model Model 3 Long Range AWD
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie automaat
Aandrijving 4wd
Nieuwprijs € 49.990

Specificaties

Brandstof elektrisch
Motor 2 elektromotoren
Maximaal vermogen 324 kW / 441 pk
Maximaal koppel 493 Nm
Accu capaciteit (bruto) 82 kWh
Lengte / breedte / hoogte 4.694 mm / 1.849 mm / 1.443 mm
Wielbasis 2.875 mm
Massa leeg 1.831 kg
Laadvermogen 474 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.000 kg / 750 kg
Banden235/45R18Prijzen
Topsnelheid 233 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 4,4 s
Stroomverbruik (WLTP) 14,8 kWh/100km
Actieradius (WLTP) 602 km

PRIVATE LEASE Tesla Model 3

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (194) (gesloten)

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum