Subaru Legacy Outback 2.5 AWD (1997)

Onbekende grootheid

Subaru Legacy 2.5 Outback
Vorig jaar introduceerde Subaru een nieuwe 2,5-liter motor voor de Legacy. Het top-model was er al als sedan en stationwagen en kreeg er een derde versie bij: de Outback. Die laatste voelen we in deze test aan de tand.

Die Outback is een sportieve uitvoering van de stationwagen, en wordt alleen geleverd met de 2,5-litermotor in combinatie met automaat. Het uiterlijke verschil tussen de wagon en de Outback zit 'm vooral in de grotere wagenhoogte (6,5 cm hoger) en de grotere bodemvrijheid (4 cm meer). En natuurlijk het stoere uiterlijk. De Outback zie je wel staan. Hoger op de poten steekt hij net iets boven alle geparkeerde auto's uit. Maar hij oogt vooral ruig door zijn dikke bumpers met de grote mistlampen-met-kippengaas, waarvan de contrasterende kleur rondom doorloopt.
Voor de nieuwe 2,5-liter viercilindermotor hebben de Japanners halsstarrig vast gehouden aan het boxerconcept. Een boxermotor heeft als voordeel dat de geringe hoogte van de motor ten goede komt aan de stroomlijn en het lage zwaartepunt van gunstige invloed is op de wegligging. Het nadeel van een wat rumoerige loop is flink verbeterd.
Een plezierige eigenschap van deze 150 pk sterke aluminium krachtbron is zijn souplesse. Je hoeft niet eens de kick-down van de automaat aan te spreken om zijn levendige karakter boven water te krijgen. Maar gaat het gas op de plank, dan sprint de Outback binnen tien tellen naar 100 km/h, terwijl hij de inhaalproef (80-120 km/h) in 7,7 s verwerkt.
De automaat werkt goed samen met de motor en hoewel hij niet onmerkbaar schakelt, zijn de schakelovergangen niet van dien aard dat ze je voortdurend opvallen. Subaru past op de Legacy verder een elektronisch geregelde, permanente All Wheel Drive toe. Het systeem regelt dat het motorvermogen zo efficiënt mogelijk over voor- en achterwielen wordt verdeeld.
Rijden met deze Legacy is ongecompliceerd. In de eerste plaats verschaft de rust in het interieur een aangenaam comfort en verder beschouwd is een goedschakelende automaat altijd pure verwennerij. ABS-remmen versterken dat gevoel: je weet zeker dat je kunt blijven sturen tijdens de noodstop. Vierwielaandrijving zorgt voor een grote stabiliteit en draagt bij aan een hogere bochtsnelheid. Overigens helt de Outback iets in bochten en hoewel hij mooi op koers blijft, zegt je gevoel 'tikkie gas terug'. Vooral bij een snelle uitwijkactie zorgt het zachtere veerkarakter van de 'terreinwagon' voor een nogal forse reactie van de neus. Toch blijft hij met beheerst tegensturen goed onder controle. De zachte onderstelafstelling strijkt alle hobbels, ribbels en kuilen van niet zo goed onderhouden wegen mooi glad.

Luxueus interieur
Het interieur is luxueus uitgevoerd met een combinatie van leer en alcantara; sportief doorgestikt met een grote zadelsteek. De bedieningspaneeltjes in de portieren en de console rond de hendel van de automaat zijn van hout. De zit is gemakkelijk op maat - maar niet elektrisch - in te stellen, al gaat de rugleuning nog ouderwets trapsgewijs en niet traploos. Voor je echter zo ver bent dát je zit, heb je in de Outback al een hele klim achter de rug - die instap is wel érg hoog. De achterpassagiers hebben over ruimte niet te klagen. Verder heeft de Outback een volledige, in twee ongelijke delen neerklapbare achterbank, waarmee het laadvolume tot dik 1700 liter is uit te breiden.
Van een auto die dik f 70.000 kost, mag je natuurlijk wel het een en ander verwachten. De vierwielaandrijving maakt een model per definitie niet alleen duurder, maar ook zwaarder en onzuiniger. Naast ABS, automaat en de luxe bekleding vinden we standaard 'n koplampreinigingsinstallatie, verwarmde voorstoelen, verwarmbare spiegels, sloten en ruitesproeiers, en uiteraard elektrische raambediening, startblokkering en centrale deurvergrendeling die ook van binnenuit te bedienen is. Verder zijn er twee elektrische bediende zonnedaken; de voorste een kantel- en de achterste een schuifdak. Door dat tweede dak gaat de hoofdruimtewinst voor de achterpassagiers in een wagon weer teniet. Hij is trouwens uitermate geschikt om 'n aanhanger of caravan te trekken: het (geremde) trekgewicht is maar liefst 1800 kg.
Met de geringe mogelijkheden in Nederland om het terreinrijden als sport te beoefenen, zal de verkoop van de Outback wel beperkt blijven tot mensen met een grote boerderij, of grootgrondbezitters met een villa in het bos.

Signalement

Merk Subaru
Model Legacy Outback 2.5 AWD
Carrosserie 5-deurs, suv
Transmissie 4 versnellingen, automaat
Aandrijving 4wd
Nieuwprijs € 32.670

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. boxer
Cilinderinhoud 2.457 cc
Maximaal vermogen 110 kW / 150 pk bij 5.600 tpm
Maximaal koppel 221 Nm bij 4.000 tpm
Inhoud brandstoftank 60 l
Lengte / breedte / hoogte 4.720 mm / 1.715 mm / 1.555 mm
Wielbasis 2.630 mm
Massa leeg 1.410 kg
Laadvermogen 550 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.800 kg / 500 kg
Banden205/70R15Prijzen
Topsnelheid 195 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 9,8 s (fabrieksopgave: 10,3 s)
Acceleratie 80-120 km/h in D 7,7s
Brandstofverbruik 10,3 l/100km