Test: Seat Leon Cupra (2014)
Eerherstel
56 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
De derde generatie Seat Leon is er nu ook weer als Cupra en hij schijnt de Mégane RS naar de kroon te willen steken. Moet Renault aan de slaappillen? Hard kan hij in elk geval, maar is de nieuwe Cupra rauw en bruut, of eerder glad en verfijnd?
Gevoelsmatig is het al te laat om de gemene, want blinde linkerknik nog fatsoenlijk te kunnen ronden. Toch moet het roer om – letterlijk. De Bridgestones gieren het uit, maar de neus van de asgrijze Seat gaat precies daarheen waar-ie moet zijn. Een flinke stoot gas, een fractie vertraging terwijl de turbo druk opbouwt en het is alsof de auto door een onzichtbare lier de bocht uit wordt gerukt.
Hij heeft er al een paar rondjes op het circuit op zitten, maar de nieuwe Seat Leon Cupra geeft vooralsnog geen krimp. De geblazen tweeliter blijft z'n 280 pk en 350 Nm zonder pauze op het asfalt botvieren en aan het einde van het rechte stuk bewijzen de remmen wederom dat ze te vertrouwen zijn. Deze bocht loopt licht naar beneden, bij het insturen wiebelt de achterkant wat, maar zodra het gas er halverwege de curve weer opgaat, sleurt de voorkant de Leon weer in het rechte spoor. Geweldig.
Hete Spaanse saus
Nog niet zo lang geleden werd er binnen de top van het Volkswagen-concern serieus getwijfeld aan het voortbestaan van Seats hot hatches. Gelukkig trok Wolfsburg de stekker niet uit het Cupra-label, maar kwam men met de auto die wij nu rijden. Die is weliswaar opgebouwd uit bekende componenten, maar er zit eindelijk weer hete Spaanse saus overheen. Dat was ook wel nodig, want alleen al onder de paraplu van moedertje Volkswagen zijn aardig wat concurrenten op te noemen. Je zou oneerbiedig kunnen zeggen dat hij de aandrijving van een Golf GTI combineert met het vermogen van een Golf R. Maar dan zou je de Leon Cupra tekortdoen.
Lekker doortrekken
Voor in de neus ligt een 2,0-liter viercilinder turbomotor. Inderdaad, het blok dat ook te vinden is in de Volkswagen Golf en veel andere modellen binnen het concern. In de Leon Cupra komt deze motor tot maar liefst 280 pk. Elders in de wereld komt de auto ook op de markt met 265 pk, maar de Nederlandse importeur verwacht daar weinig vraag naar en slaat die versie dus over. Naast 280 pk levert het blok 350 Nm koppel over een indrukwekkend toerenbereik van 1.750 tot 5.600 omwentelingen per minuut.
Dat betekent dat de Seat vooral op tussensprints imponeert met een niet-aflatende versnelling. Maar waar TSI-motoren bovenin nog wel eens afvlakken, wil je in de Cupra wél doortrekken tot aan de toerenbegrenzer. Ook bovenin blijft de motor er namelijk flink aan sleuren. Tijdens de kennismaking op en om het Parcmotor Castelloli, zo'n 60 km ten noordwesten van Barcelona, rijden we zowel in de variant met handbak als in die met DSG. De handgeschakelde zesbak schakelt licht en ook de koppeling is soepel. Voor een dergelijk sportief model is het mechaniek daardoor niet altijd even nauwkeurig. Toch is dit de transmissie die het beste past bij het karakter van de heetste Leon.
Hoewel de bak met dubbele koppeling bliksemsnel schakelt, houdt de elektronica altijd waakzaam toezicht, waardoor je vrijheid wat wordt beperkt. Zelfs in de Cupra-stand schakelt de bak dus op wanneer de toerenbegrenzer in zicht komt en terug als je kickdown geeft. Die Cupra-stand zet niet alleen de aandrijflijn, maar ook het onderstel en de besturing op scherp. Standaard wordt de snelle Leon uitgerust met Dynamic Chassis Control, waarmee je kunt variëren van standje normaal tot Cupra.
Het onderscheid tussen de diverse rijmodi is duidelijker merkbaar dan voorheen, maar de verschillen zijn nog steeds niet enorm. In de comfortabelste setup is het onderstel, zolang het asfalt niet al te grof is, prima geschikt voor dagelijkse ritten. Zet 'm in de hardste stand en je voelt duidelijker wat er onder de wielen gebeurt, maar knetterhard wordt de Cupra nooit. Helaas loopt de besturing, die wel direct en voorspelbaar werkt, niet over van gevoel.
Zeer toegankelijk
Daar staat tegenover dat je geen last hebt van aandrijfreacties in het stuur en optimaal gebruik kunt maken van de combinatie van 280 pk en een mechanisch sperdifferentieel. Dat laatste zorgt ervoor dat zo nodig 100 procent van de beschikbare power naar het wiel met de meeste grip gestuurd wordt. Bovendien werkt het samen met het ESP zodat het bijna een voorspellende gave lijkt te hebben en je bocht uit heel snel weer tempo kunt maken.
Je kunt bovendien een hoop snelheid mee de bocht ín nemen. De Bridgestone-banden bieden veel grip en de auto reageert voorspelbaar. Zelfs met alle elektronische assistentie uit kom je niet snel in de problemen. Plots gas lossen, resulteert wel in een wiebeltje aan de achterkant, maar echt dwars gaat de Spanjaard niet snel. Dat maakt de Leon Cupra tot een zeer toegankelijke auto. Zolang je er niet al te wild mee doet, kun je er heel makkelijk hard mee rijden.
Gelukkig is ook het prijskaartje vrij toegankelijk, voor € 34.490 staat de Leon Cupra in driedeurs-uitvoering met handbak voor je deur. Bovendien is de standaarduitrusting netjes met 19-inchwielen, Dynamic Chassis Control, gescheiden klimaatregeling en halfleren sportstoelen. Het zou trouwens wel mooi zijn als die stoelen nog een klein stukje verder naar beneden zouden kunnen. En nu we toch kritisch zijn: zowel vanbinnen als vanbuiten had het één en ander wel wat uitbundiger gemogen.
Het is dat er diverse Cupra-logo's te vinden zijn, maar zelfs de geoefende spotter zal twee keer moeten kijken of het niet toevallig een dik aangeklede FR is. Een beetje bescheidenheid is nooit verkeerd, maar het past niet helemaal bij het verder zo uitbundige karakter van de Spanjaard. Want afgezien van het uiterlijk heeft Seat met de nieuwe Leon Cupra eindelijk weer een écht feestnummer in de stal.
Lezersreacties (56) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.