Test: Volvo V40 D4 Business (2014)
Businessclass
78 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: een 190 pk sterk dieselkanon dat in aanmerking komt voor 14 procent fiscale bijtelling. Dat is echter precies wat Volvo met de nieuwe V40 D4 Business in de prijslijst heeft staan. Speciáál voor ons zelfs ...
Echt waar, de auto die op deze pagina's staat is er bij gratie van het Nederlandse fiscale beleid. Hoe dat zit? Standaard komt de V40 met z'n nieuwe D4 motor helemaal niet in aanmerking voor 14% bijtelling, hij stoot namelijk 99 gram CO2 per kilometer uit en daarmee is-ie goed voor 20%. Maar in Zweden hebben ze gezien wat onze fiscale regelgeving voor een model kan doen. Dankzij de D2, vorig jaar 14%, staat de verkoopteller van het model over 2013 namelijk op meer dan 12.000. En dus rommelen ze wat in de brandstof-besparende trukendoos en het resultaat is dezeV40 D4 Business. Die heeft ten opzichte van de gewone D4 bijvoorbeeld een actieve grille met lamellen die automatisch sluiten voor een gunstiger luchtstroom bij lage belasting. Maar ook langere versnellingsbakverhoudingen en een achterspoiler met verbeterde aerodynamica horen tot het pakket. En banden met een ultra-lage rolweerstand. Die zitten standaard trouwens wel om 16 inch wielen, de mooie exemplaren met normale Pirelli's op de foto zijn "accessoires". Aangezien het de fiscus niet interesseert wat je na aanschaf met de auto doet mag dat gewoon, op papier blijft de uitstoot 85 gram per kilometer. Het enige dat je dan nog van merkt van de Business-ingrepen ten opzichte van de gewone D4, die ook in de prijslijst staat, is dat de 0-100 sprint een tiende langer duurt en dat de topsnelheid begrensd is op 190 kilometer per uur. Harder is met de eco-banden namelijk niet verantwoord.
Hoewel je op de Autobahn dus niet haantje de voorste zult zijn is de V40 D4 in alle andere opzichten gelukkig zo indrukwekkend als je van een 190 pk sterke hatchback mag verwachten. De nieuwe 2,0-liter viercilinder, die de oude vijfcilinder met dezelfde inhoud en naam vervangt, is soepel en beresterk. Dankzij twee turbo's lijken vermogen en trekkracht bijna eindeloos, ondanks de lange versnellingen schiet de naald van de toerenteller met enthousiasme naar boven. Daarbij merk je vooral de brede powerband van de zelfontbrander, vanaf 1.700 tot 4.500 toeren is er altijd genoeg power beschikbaar. Onderin pakt de viercilinder snel op en hoger in de toeren raakt de commonrail ook niet buiten adem.
Geen protest
Laat je 'm terugzakken tot onder de 1.500 dan is de versnelling natuurlijk niet meer zo imponerend, maar zelfs dan protesteert de diesel niet. Geen wanklanken of trillingen, de D4 is buitengewoon beschaafd. En ondertussen schiet je in 7,5 seconden naar de 100. Tegen 14% bijtelling! Maar meer nog dan de sprint overtuigt de nieuwe motor op de tussenacceleraties, de voorwaartse drang bij snelle inhaalacties is buitengewoon groot.
Ondanks het feit dat Volvo tegenwoordig een moderne achttraps automaat aanbiedt, krijgt alleen de handgeschakelde variant de Business-behandeling. Gelukkig is die zesbak in de praktijk een erg prettig apparaat, de pook gaat lekker kort en precies door het schakelpatroon en voelt smeuïg als boter. Bijna jammer dat de diesel met z'n 400 Nm eigenlijk maar weinig behoefte heeft aan versnellingen.
Afgezien van z'n nieuwe motor is er aan de V40 natuurlijk niet zoveel veranderd. Niet erg natuurlijk, want de kleinste Volvo van het moment staat op de redactie hoog aangeschreven. Niet in de laatste plaats vanwege z'n onderstel, dat op het randje balanceert tussen 'lekker sportief' en 'knetterhard'. Klaverbladen, snelwegopritten en andere lange, doordraaiende bochten zijn een waar feest om te nemen. De directe besturing en de stugge vering en demping dagen je continu uit, voor de enthousiaste bestuurder is elke bocht een feestje. Voor de liefhebber van comfort is de D4 met z'n standaard sportonderstel dan weer geen aanrader. Zeker op slecht wegdek stuitert de Zweed enthousiast op en neer en wordt-ie op den duur vermoeiend. En dan is er nog het grote pijnpunt van de V40: z'n gebrek aan ruimte. Zowel achterbank als achterbak zijn voor het segment ontoereikend, wie regelmatig volwassenen op de tweede zitrij vervoert doet er goed aan even verder te winkelen.
Gunstiger prijs
Niet alleen voor de prestaties betekent de nieuwe motor goed nieuws, ook het prijskaartje is erbij gebaat. Omdat de CO2-uitstoot ten opzichte van de oude D4 motor een stuk gunstiger is, begint de prijslijst voortaan bij € 26.995. Standaard krijgt elke V40 een ruime lijst met veiligheidsvoorzieningen waaronder City Safety en zaken als climate control en centrale deurvergrendeling. Waarschijnlijk zullen de meeste V40's echter nog worden opgeleukt, wie rond de € 30.000 te besteden heeft kan de Volvo aankleden met de meeste gangbare opties als navigatie, cruise control, regen- en lichtsensoren en 16 inch lichtmetaal. Een aardige som, maar dan heb je wel een beresterke en complete auto waarmee je in stijl reist. Zolang je niet met meer dan twee personen bent in ieder geval.
Uitgelicht aanbod

Volvo V40 T3 Aut-6 Polar+ Luxury Summum | Panorama dak | Stoelverwarming voor | Harman Kardon audio | Parkassist voor & achter | Parkassist camera | Keyless entry | Afneembare trekhaak | Lederen interieur | DAB + | Climate Control | Automatisch inparkeren |
- 2019
- 72.742 km

Volvo V40 T2 122pk Nordic+ / ACC / BLIS / LED / Lane Assist / Stoelverwarming / Standkachel / Verw. Voorruit / Navigatie /
- 2018
- 50.895 km

Volvo V40 2.0 T3 Dynamic Edition
- 2018
- 71.803 km
Lees ook

Koopwijzer Volvo V40 2012-2020 - alles over deze occasion

Volvo V40 - Occasion Aankoopadvies

Test: Volvo V40 Carbon Edition

Volvo V40 - Peugeot 308 SW - Toyota Auris TS

Mini Cooper vijfdeurs - Volvo V40 T2 - Mazda 3 SkyActiv-G 120

Lezersreacties (78) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.