AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Praktijkervaring Cupra Born: eigenaren over sportschool-ID3

'Fijn dat de prestaties er zijn op de momenten dat je ze nodig hebt'

Cupra Born

De Cupra Born mag jong zijn, hij kent alvast een turbulente geschiedenis. Oorspronkelijk aangekondigd als Seat el-Born, duidelijk gebaseerd op de Volkswagen ID3, kwam hij later in vrijwel ongewijzigde vorm als sportieve Cupra op de markt. Ook over zijn basis, de ID3, zijn de meningen verdeeld. Kan de Cupra Born zijn genetisch bepaalde tekorten voldoende compenseren met bezoeken aan de sportschool?

Al eerder bekeken we in deze rubriek de Volkswagen ID3 door de ogen van gebruikers. Daaruit ontstond het beeld van een auto met matige software, maar die wel met elke update beter werd. Of het betekent dat de Born, die pas na de grote ID3-golf op de markt kwam, al vanaf het begin beter scoort? Daarover later meer.

Cupra Born

Waarom wél een Born? 

Over hun reden om voor een Cupra Born en niet voor een Volkswagen ID3 te kiezen zijn eigenaren vrij duidelijk. “Erg mooie auto met een veel mooier uiterlijk dan de ID3 naar mijn mening. Al veel leuke reacties gekregen onderweg”, schrijft de eigenaar van een Born 58 kWh Business uit 2021. Een andere rijder was al voor de rijeigenschappen van een ID3 gevallen, maar moest om een andere reden uitwijken. “Helaas was de uitvoering die ik wilde net te duur en moest ik weer verder kijken. Toen kwam ik een reclame tegen van de Cupra Born. Die vond ik meteen een stuk mooier (sportiever) ogen dan de ID3 en ik was eigenlijk meteen verkocht.” Klaar met die lofzang? Geenszins. “Ik moet zeggen dat ik de Volkswagen ID3, het broertje van de Cupra, niet bepaald mooi vind”, schrijft een derde Born-rijder. “Naar mijn mening ziet die auto er te saai uit. De Cupra daarentegen ziet er sportief uit!” 

Cupra Born

Goed, de looks van de Born lijken dus meer aan te spreken dan die van de Volkswagen. Of daar nog meer tegenover staat? De laatstgenoemde rijder vervolgt zijn verhaal. “Ook vanbinnen overtreft de Cupra mijn verwachtingen. De kuipstoelen zien er prachtig uit en het koperen thema is ook in het interieur doorgevoerd.” Net als de ID3 blijkt ook de Born logischerwijs behoorlijk praktisch. “De ruimte binnen in de Cupra is uitstekend. Ik ben bijna 2 meter lang maar kan een prima zitpositie vinden.” Ook bij deze rijder valt de aankleding in de smaak. “Het interieur wordt behoorlijk opgefleurd door de alcantarastof en de led-interieurverlichting. Achterin blijft er genoeg ruimte over om volwassenen mee te nemen. De achterbak is misschien wat klein, maar dat is voor mij geen enkel probleem.” 

Cupra Born

Ook een andere bestuurder bevestigt dat de stoelen meer doen dan er goed uitzien. “Tijdens de verschillende korte en lange bochten werd ik goed vastgehouden door de sportstoelen. De uitschuifbare zitting van de stoel voorkomt kramp, dit is helaas met een lengte van 1,97 meter onoverkomelijk in de meeste auto’s.” 

Cupra Born

Infotainment en bediening 

Het bedieningsconcept van de Volkswagen ID3 kreeg nogal wat kritiek te verduren. Hoewel de Cupra vanbinnen misschien iets voornamer is aangekleed, is de techniek die erachter schuilt precies hetzelfde. Dat blijkt ook wel. “Als we het hebben over de software, dan schiet de Cupra tekort”, klaagt de rijder van een Born 170 kW Performance uit 2022. “Het infotainmentsysteem is nogal onlogisch ingedeeld en je moet even wennen aan de opzet. Maar wat echt niet went, is dat de stoel- en stuurverwarming diep in het systeem weggestopt zijn." In het commentaar onder deze review volgt een waardevolle opmerking van een lezer. “Tip voor de stoelverwarming: met twee vingers tegelijk op de temperatuurslider tikken zorgt ervoor dat de verwarming aan gaat. Met iedere nieuwe tik verlaag je de temperatuur.” Handig voor iedereen die rondrijdt met de nieuwste generatie VW-infotainment. 

Cupra Born

Een andere rijder, met een auto uit 2021, is eveneens niet erg tevreden met de bediening. Dat beperkt zich niet tot de stoelverwarming. “Je kunt niet iets schrijven over deze auto zonder de beroerde touchknoppen te noemen. Ze zitten werkelijk overal en ze werken nergens! Temperatuur een graadje omhoog terwijl je rijdt? Onmogelijk! Panoramadak open? 3x swipen en dan je binnenverlichting uitdoen, want die heb je per ongeluk aangeraakt.”  

Op het stuur vind je louter aanraakgevoelige vlakken die als knoppen moeten dienen. Ook deze stuiten op weerstand van gebruikers, al lijkt het erop dat Cupra de gevoeligheid van de knoppen heeft aangepast. Zo laat de eigenaar van een auto uit 2022 weten: “Sinds de eerste modellen heeft Cupra de gevoeligheid van de touchschakelaars aangepast, waardoor een lichte aanraking niks doet en je echt wat druk moet geven. Het is mij dan in zeven maanden ook nog nooit gebeurd dat ik onbedoeld een knop indrukte, ook omdat je handen er niet op zitten als je het stuur normaal vasthoudt.” Helemaal kritiekloos is hij niet. “Mijn enige bezwaar is dat het scrolbalkje voor het audiovolume erg ijverig reageert en het lastig is om het volume één tikje harder of zachter te zetten.”  

Cupra Born

Hoeveel ‘cup racer’ zit er in de Born? 

Of er met de Cupra Born, waarvan de merknaam ‘Cupra’ immers een samentrekking is van ‘Cup’ en ‘Racer’, nog een beetje normaal te rijden valt? “Na zeven maanden heeft de Born bevestigd precies de combinatie van prestaties en comfort te zijn waar ik naar op zoek was”, schrijft een tevreden Born-bestuurder. “Ik zou mezelf als een rustige rijder omschrijven, maar het is erg fijn dat de prestaties er zijn op de momenten dat je ze nodig hebt.” En verder? “Op alle andere momenten rijdt de Born extreem comfortabel: de wegligging is erg solide, hij is niet té hard geveerd voor een sportieve auto, de stoelen zitten prettig en je hoort ook bij hogere snelheid weinig wind- en bandengeluid. Tegelijkertijd voelen het stuur en de pedalen directer dan bij sommige andere elektrische auto’s die ik proefreed.” 

Ook een andere rijder benoemt met name het comfort. “De Cupra is een heerlijke auto om in te rijden. Hij is minder stug geveerd dan de Tesla Model Y waar ik ook regelmatig in rijd en voelt vlot genoeg met zijn 6,6 seconden van 0 naar 100.” Sprintertje dus? “Tot ongeveer 80 km/u voelt de auto snel aan, maar daarboven merk je er niet veel meer van.” Voor wie de Cupra aanvankelijk wat stevig aandoet heeft de rijder van een 58 kWh Business Plus goed nieuws: “De vering is na ruim 20.000 km wat ingesleten en de auto is daardoor minder hard en stug. Fijne bijkomstigheid, want hard was hij toen hij nieuw was!” 

Cupra Born

Onderhoud, storingen en irritaties 

Nu het onderwerp waar een aantal lezers ongetwijfeld naar heeft uitgekeken: de storingsgevoeligheid, die bij de Volkswagen ID3 wat aan de hoge kant bleek. Het goede nieuws voor Cupra is dat deze sportieve variant beter lijkt te scoren, al is hij zeker niet foutloos. De meeste storingsmeldingen gaan over het infotainmentsysteem en het digitale instrumentarium. “Update na ruim achtduizend km storingsvrij rijden: vandaag dan toch een eerste storing. Beide displays staan op zwart na het opstarten. Er brandt alleen een gele alarmdriehoek links op het kleine display. Rechts op het kleine display brandt de rij iconen wel. Auto rijdt normaal, je weet alleen niet hoe hard je rijdt”, schrijft een verder overwegend tevreden rijder. Hij heeft ook een tip voor rijders die met hetzelfde kampen: “De servicemedewerker van de dealer heeft het probleem in twee minuten verholpen. Hij heeft de startknop op de stuurkolom ingedrukt en daarna 15 seconden de knop op het grote scherm ingedrukt. Zo schijn je het systeem te resetten. Kon ik niet in het instructieboekje vinden, maar is handig om te weten.”  

Zeker handig, weet ook een andere rijder. “Het systeem heeft namelijk regelmatig black-outs, waardoor de schermen ineens niets meer doen. Om dit op te lossen moet je een reset uitvoeren, maar daarna krijg je de auto niet meer verbonden met je telefoon.” De handige oplossing heeft dus ook een keerzijde

Cupra Born

Software blijkt dus nog altijd niet het sterkste punt, gelukkig lijkt de Cupra wat hardware betreft behoorlijk geslaagd. Toch is er een rijder die op dat gebied problemen meldt. Hij heeft namelijk te maken met bijgeluiden uit het onderstel, een krakende ophanging en een tikkende aandrijfas. Beide problemen werden na enig aandringen opgelost om niet meer terug te keren. Dat geldt niet voor de eveneens gemelde vibrerende deurpanelen. Volledig probleemloze auto’s zijn er ook, zoals de volgende rijder graag aangeeft. “Inmiddels een jaar verder. Bevalt nog steeds goed, 0x garagebezoek.” En slijtage? “Bij 55.000 km het eerste setje achterbanden vervangen, ik rijd in de wintermaanden op winterbanden.” 

Onder de streep lijkt het erop dat de Cupra Born vanaf moment één tevredener rijders heeft dan zijn VW-broeder. Dat heeft met name te maken met volwassener software, maar ook het voornamer afgewerkte Cupra-interieur krijgt de handen eerder op elkaar. Wat rijden betreft, de Cupra blijkt zeker niet te sportief en hij is even praktisch als de Volkswagen. Misschien moeten we maar voorzichtig concluderen dat de beste ID3 schuilgaat onder een Spaans trainingspak. 

PRIVATE LEASE Cupra Born

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (42) (gesloten)

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum