Porsche 911 Turbo S vs. Tesla Model S - Dragrace

De S-Factor

247 reacties

Video

Sinds jaar en dag is de Porsche 911 Turbo S één van de snelste sprinters ter wereld. Maar uit de elektrohoek komt steeds meer dreiging. Natuurlijk vanuit Tesla, maar ook vanuit eigen huis met de Taycan. In het kader van wetenschappelijk onderzoek gaan we op zoek naar de snelste sprinter van 2020.

Sinds de Model S de autowereld zeven jaar geleden op zijn kop zette, hebben veel auto’s zich stukgebeten op de enorme sprintcapaciteiten van de elek tr ische sedan. Telkens als de concurrentie in de buurt kwam, bracht Tesla simpelweg een update uit, die er op afstand voor zorgde dat de snelste Model S, hoe die op dat moment ook mocht heten, er weer een gezonde dosis vermogen bij kreeg. Wat de specifcaties van de Model S Performance nu precies zijn, daar doet de fabrikant uit Palo Alto nogal geheimzinnig over. Op het wereldwijde web wordt met tamelijk uiteenlopende cijfers gegooid. We mikken zelf op waarden van 700 pk en 1.000 Nm. Wel vermeldt het merk trots de sprintcapaciteiten: na 2,5 seconden moet de 100 op de klok staan en pas bij 261 km/h stopt de Model S Performance met accelereren. Daarmee zouden de Amerikanen op dit moment de sprint winnen van dat andere kanon, de Porsche 911 Turbo S. Die gaat weliswaar door tot 330 km/h, maar volgens de Duitse fabrikant staat 100 km/h ‘pas’ na 2,7 seconden op de teller. Enerzijds is dat een oogwenk, anderzijds toch een verschil van een procent of acht. Dat moet ergens een beetje wringen bij de Duitsers, die toch met de 911 Turbo S lange tijd de ongekroonde koning van de 0-100-sprint in het gamma hadden.

Toegegeven, er kwam weleens een hypercar voorbij die het sneller kon en de GT-R van Nissan deed ook een aardige gooi, maar geen model kon met zo’n grote mate van consistentie en gemak versnellen als die 911. Totdat die vermaledijde Tesla in beeld kwam. De introductie van de nieuwe generatie 911 Turbo S, inmiddels goed voor 650 pk en 800 Nm, is aanleiding genoeg om op een prachtige zomeravond op Circuit Zandvoort de sprintbalans op te maken.

BEDRIJFSTEMPERATUUR

Ondanks een prachtige lap vers, kaarsrecht circuitasfalt voor ons, blijkt meteen dat dit onderzoek geen klusje van vijf minuten gaat worden: eerst moeten de machines op de juiste temperatuur worden gebracht. Daarbij verwacht je misschien dat de Porsche gezien zijn verbrandingsmotor in het nadeel is, maar dat blijkt niet zo te zijn. Nee, het is de Tesla die het langst nodig heeft om op te warmen. Door middel van het grote touchscreen schakelen we de modus Ludicrous+ in en daarna worden we via een aantal disclaimers gewaarschuwd voor de potentiële gevolgen van de bijbehorende, intensieve belasting van de batterij en de motoren. Nadat we de auto ervan hebben verzekerd dat we dit écht willen, en ook dat we heus niet terug willen naar mama (dit soort humor is typerend voor het merk), begint het opwarmen van het accupakket, dat 40 minuten blijkt te duren. Nee, dan de Porsche. Als de rit naar het circuit de 3,8-liter biturbo-zescilinder boxer nog niet voldoende heeft opgestookt, dan is een ritje van een minuut of 15 voldoende.

Kortom, voordat de sprint goed en wel kan beginnen, heeft de 911 al een voorsprong van 25 minuten! Vandaag willen we zeker weten dat we het maximale uit de auto’s kunnen halen, zodat we de Tesla rustig de tijd gunnen om zich daarop voor te bereiden. Het geeft de aanwezigen mooi de ruimte om uitgebreid te speculeren over wat er zal gaan gebeuren. Porsche staat erom bekend dat het conservatief is met het opgeven van de capaciteiten van hun modellen. De cijfers kunnen daarom best verrassend uitpakken. Aan de andere kant weten we dat de Tesla niet met zich laat spotten. Meemaken hoe die auto voluit wegschiet, is een ervaring waarvan je nooit volledig herstelt. Het is nergens mee te vergelijken.

400 METER

Als het eenmaal zover is, plaatsen we de auto’s naast elkaar aan het begin van het rechte stuk, met 400 meter verderop een pylon als eindpunt. Beide auto’s hangen we vol met meetapparatuur. De spanning is inmiddels te snijden. Om te voorkomen dat één van beide bestuurders een valse start maakt, kiezen we ervoor om de sprint door de onpartijdige hoofdredacteur te laten starten. Zodra hij zijn handen laat zakken, schieten beide auto’s ervandoor. Die eerste, onmiddellijke acceleratie van de Model S blijkt wederom niet te evenaren voor een auto met een verbrandingsmotor.

Voor een mens is het niet waarneembaar, maar er is een fractie vertraging wanneer de turbomotor zijn krachten via een transmissie en aandrijfassen naar alle vier de wielen brengt. Die vertraging ontbreekt in de Tesla, aangezien zijn twee motoren op de as zitten die zij aandrijven. Waar de Tesla dat moment in het verleden kon gebruiken om een wagenlengte voorsprong te pakken, lijkt de Porsche nu bij een halve wagenlengte de zijkant van de elektrische sedan beet te grijpen. Let wel: het bovenstaande gebeurt in minder dan een seconde! Vanuit de bestuurdersstoel van de 911 lijkt het begrip tijd even alle betekenis te verliezen. Zodra je zintuigen de achterstand hebben ingelopen, is de Model S een klein stukje naar voren geschoven en begint de buitenwereld in een alarmerend tempo achteruit te bewegen. De 911 haalt de Model S met een kleine marge in. Tot 100 km/h is het verschil slechts in honderdsten van een seconde uit te drukken, daarna begint de 911 zijn voorsprong uit te bouwen. Wanneer de markering van 400 meter voorbijvliegt, is de 911 volledig los van de Tesla.

AFKOELEN

Na de sprint is het tijd om af te koelen. Niet eens zozeer voor de 911, maar wel voor de Model S. Hier komt de grote troef van de Porsche naar voren. Draai de manettinoachtige knop aan het stuur naar Sport-plus en de auto is direct klaar voor een nieuwe sprint. Wat de Model S kan, is buitengewoon indrukwekkend. Maar de elektrische sedan heeft een aanzienlijk langer wensenlijstje voordat hij het beste van zichzelf wil laten zien. Om de sprintrace goed in beeld te kunnen brengen voor de video, en ook om een eventuele gelukstreffer uit te sluiten, herhalen we de sprint diverse malen, met telkens hetzelfde resultaat. De Model S pakt ongeveer een halve wagenlengte voorsprong, waarna de 911 ‘erop en erover’ gaat.

Als een Zwitsers uurwerk blijft de Porsche zijn trucje herhalen, terwijl de Tesla het na een aantal pogingen merkbaar zwaarder krijgt. Het lijkt er dus op dat de 911 Turbo S zich wederom de koning van de sprint mag noemen. Wat we ook proberen: de Tesla haalt de beloofde sprinttijd niet, terwijl de 911 dat telkens wel doet. Voor liefhebbers van verbrandingsmotoren een opsteker.

Toch is de Model S de morele winnaar. Eén van de meest prominente sportwagenfabrikanten ter wereld heeft niet minder dan zeven jaar nodig gehad om met een weerwoord te komen. En dat dat weerwoord kost bijna drie keer zoveel.

Lezersreacties (247) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum