Peugeot Prologue Hybrid4
Franse inhaalslag
- Albert-Jan Cornelissen
- Eerste rijtest
Eindelijk, de Europese autofabrikanten zijn wakker geworden. Honda en Toyota hadden het rijk op hybridegebied jarenlang alleen, maar de komende jaren volgt een tegenoffensief. We maken exclusief kennis met de Peugeot Prologue HYbrid4, een voorbode van de 3008 met duale aandrijving die in 2011 op de markt komt.
Na jarenlange radiostilte brengt het PSA-concern begin 2011 haar eerste hybrideauto op de markt. Na de kat uit de boom te hebben gekeken, mag de 3008 in dat jaar het Franse 'tegenoffensief' gaan beginnen. Onlangs konden we op het nabij Parijs gelegen circuit Mortefontaine exclusief kennismaken met een prototype dat een sterke voorbode is van die auto, de Prologue HYbrid 4.
Peugeot heeft een bijzondere opzet gekozen voor haar hybridemodel. Bij de meeste modellen zijn de verbrandings- en elektromotor onder de motorkap samengevoegd, maar omdat de Fransen de elektromotor wilden combineren met de tweeliter HDi-motor is voor een andere opzet gekozen. De 2.0 HDi neemt dermate veel plek in dat er voor een fatsoenlijke elektromotor geen ruimte meer was. Zodoende werd hij achterin gemonteerd, onder de laadvloer. Dat brengt als groot voordeel met zich mee dat de 3008 met hybrideaandrijving over exact dezelfde passagiers- en laadruimte beschikt als zijn conventionele broer, alleen het vak onder de vloer komt grotendeels te vervallen en de laadvloer is ook niet meer in hoogte verstelbaar. Maar deze onconventionele layout brengt nog een prettig voordeel met zich mee: de Prologue Hybrid4 is voorzien van vierwielaandrijving, omdat de dieselmotor de voorwielen aandrijft en de elektromotor de achterwielen. Daarbij zit er geen mechanische verbinding tussen beide motoren, de verdeling van de motorkrachten wordt geheel elektrisch aangestuurd.
Als hybride maakt de 3008 zijn SUV-achtige trekjes dus helemaal waar, aangezien hij dan ook op een gladde ondergrond uit de voeten kan. Bovendien maakt de integrale aandrijving de 100 kg meergewicht van het hybridesysteem in vergelijking met wat een 3008 met 2,2 liter dieselmotor zou wegen heel acceptabel. Daarbij neemt het accupakket 55 kg voor zijn rekening. Het is van het type nikkel-metaalhydride, omdat die in de nabije toekomst wat kosten en beschikbaarheid betreft de beste optie zijn volgens het merk. Samen met Mitsubishi werkt men overigens wel aan lithium ion-accu's, met name voor toepassing in plug in-hybride's.
Verschillende rijprogramma's
Het 4x4-systeem dat de Prologue aan boord heeft is zeer welkom aangezien de motoren samen liefst 500 newtonmeter koppel te vergeven hebben. De tweeliter HDi is al bij 1.580 tpm goed voor 300 Nm, de elektromotor levert maximaal 200 Nm. Tel daarbij op dat de trekkracht van de elektromotor – inherent aan het karakter van een elektromotor – direct bij 0 tpm wordt geleverd en je kunt stellen dat de voorwielen het heel benauwd zouden krijgen van al dit koppelgeweld. In de vierwielaangedreven Prologue gaat wegrijden echter heel harmonieus, hoewel dit nog slechts een prototype is verloopt de opbouw van het vermogen en de schakeling tussen de beide motoren opvallend soepel. Met een draaiknop op de tunnelconsole kun je verschillende rijprogramma's kiezen. 'Auto' verdeelt de aandrijfkrachten zoals de naam al zegt volautomatisch, in de stand '4WD' wordt ingezet op een maximale grip en 'Sport' heeft een voorkeur voor hogere toerentallen voor een extra snelle acceleratie. En dat is te merken. In deze stand wordt de elektromotor niet meer ingezet voor een lager verbruik, maar dient hij als 'boost' voor meer acceleratievermogen. Dan heb je 120 kW van de dieselmotor en 27 kW van de elektromotor ter beschikking, oftewel 200 pk. Daarmee wil de 3008 heel best vooruit, alleen jammer van het wat slome schakelen van de elektronisch bediende handbak met zes versnellingen. Maar in andere opzichten doet de Prologue opvallend productierijp aan tijdens onze korte kennismaking. Het is even wennen aan het krachtige remmen op de motor bij gas loslaten, de daarbij vrijkomende energie wordt opgeslagen en later bij het accelereren weer vrijgegeven. Die heftige motorrem heeft tot gevolg dat je rap snelheid verliest zodra je het gas loslaat en je niet meer hoeft bij te remmen in situaties waar je dat met een gewone auto wel zou doen. Op zich niet erg, maar het is even wennen. Ook voel je dat er duidelijk meer gewicht in de achterkant zit in bochten, maar storend is dat niet. Bovendien zorgt de 4x4-techniek voor een lekker stabiel gevoel, hoewel het een zwaargewicht is valt er op de wegligging weinig aan te merken.
Geheel elektrisch rijden
Tot 50 km/h kun je overigens ook geheel elektrisch rijden in de ZEV-stand. Daarvoor moeten de accu's trouwens wel over voldoende stroomvoorraad beschikken, als ze volledig zijn opgeladen kom je maximaal 10 km ver op elektriciteit. In deze stand worden alleen de achterwielen aangedreven, waarmee dit de eerste achterwielaangedreven Peugeot is sinds de good old 505! Voor kleine stadsauto's gaat het merk met de leeuw inzetten op volledig elektrische auto's die in samenwerking met Mitsubishi worden ontwikkeld. Net als bij de Outlander het geval is zal vermoedelijk ook de Mitsubishi i-MiEV worden gerebadged, vanaf eind 2010 moet deze auto in de showroom staan. Stap twee zijn de zogenaamde 'micro-hybrides' met start-/stopsysteem (zie kader) die eveneens rond die tijd in productie gaan. Bij de grotere modellen wordt ingezet op hybridetechniek met dieselmotor, omdat het Franse merk daar als vanouds nu eenmaal sterk in is. Maar de ingenieurs van Peugeot haasten zich om te zeggen dat de hybrideaandrijving modulair van opzet is en zodoende ook probleemloos met een benzinemotor gecombineerd kan worden als de markt daarom vraagt. De keuze voor een vierwielaangedreven 3008 is mede gemaakt omdat PSA de techniek nog te duur vindt voor het massasegment en niet "zoals Toyota op elke auto geld wil toeleggen."
Als HYbrid4 wordt de 3008 een alternatief voor duurdere SUV's met 200 pk, zodat de meerprijs eerder geaccepteerd zal worden door de klant. Dat hoopt men tenminste, want 10 procent van de circa 100.000 3008's die jaarlijks gebouwd worden, moeten het HYbrid4-logo dragen. Als de aantallen stijgen en de prijzen van de componenten dalen, is het de beurt aan andere modellen op het zogenaamde Platform II, zoals de Citroën C4/Picasso en Peugeot 308. Ook de grotere middenklassers van het concern komen in de nabije toekomst als hybride. Daarnaast experimenteert men ook met HYbrid2, waarbij de elektromotor gewoon onder de motorkap naast een 1,6 liter HDi is geplaatst. Een korte proefrit met een 308 HYbrid2 leert echter dat die techniek nog in de kinderschoenen staat, want het overschakelen tussen elektro- en dieselmotor gaat bij het gereden prototype zó grof dat we vrezen dat er tandwielen op straat belanden. Bovendien begint de ventilator van het accupakket na ons korte proefrondje direct als een gek te loeien. Hier is nog wat werk te verrichten, dat is duidelijk. Maar de eerste stap in een hybride-toekomst is met de Prologue HYbrid4 op overtuigende wijze gezet.
PRIVATE LEASE Peugeot 3008
Had je deze auto's al gezien?

Peugeot 3008 1.2 PureT. GT Line, navi, 19 inch lm velgen, trekhaak afneembaar
- 2020
- 84.696 km

Peugeot 3008 1.2 PureTech GT Line | Clima-Airco | Apple Carplay | Schuifdak | Incl. BOVAG Garantie | 1ste Eigenaar | DAB+ |
- 2017
- 29.768 km

Peugeot 3008 1.2 PureTech 130 PK Automaat Active | CAMERA | CARPLAY
- 2019
- 69.995 km
Lees ook
Test: Peugeot e-3008 325 Dual Motor – Potentere EV met levenslustiger karakter
Launchtijd: eerste prijzen Peugeot e-3008 en e-5008 Dual Motor
Tesla Model 3, Kia EV3, Dacia Bigster e.a. aan gort gereden door Euro NCAP
Peugeot e-3008 en e-5008 krijgen meer vermogen en vierwielaandrijving
SUV of stationwagon: Peugeot 3008 SUV versus 508 SW
Gerelateerde forum topics
Lezersreacties (43) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.