Peugeot 508 Active 1.6 e-HDi (2011)

(Op)volgend nummer

Peugeot 508 Active 1.6 e-HDi
Na zeven jaar trouwe dienst heeft de Peugeot 407 dan toch eindelijk een opvolger gekregen. Het Franse merk heeft hoge verwachtingen van de nieuwe 508, een auto waarnaar door heel veel leaserijders reikhalzend werd uitgekeken. Is dat terecht?

e eerste kennismaking met de opvolger van de ooit zo succesvolle 407 was een regelrechte verrassing. Peugeot heeft werk gemaakt van de 508 en dit model is een stuk subtieler getekend dan zijn voorganger, die nogal wat kritiek te verduren kreeg. Die enorme gapende muil is verdwenen en vervangen door een trapeziumvormige grille. Onder het logo hangt de motorkap een klein stukje over, met daaronder in verchroomde letters de merknaam. Dezelfde nieuwe bescheidenheid zien we terug in de koplampen, die dan wel net zo scherp gesneden zijn, maar niet meer zo wanstaltig groot zijn. Het zijaanzicht is een stuk beter in balans dan bij de 407 en aan de achterkant zien we heel aparte achterlichten, die ver in de zijkanten doorlopen. In het donker zijn ze nog kenmerkender; dan krijg je drie verticale ledstrepen. Een knipoog naar de 607 is de bediening van de achterklep, door een knop die bestaat uit het hart van de nul.
De 508 is van binnen mooi afgewerkt en getekend. Het ontwerp is weinig vooruitstrevend, maar wel mooi tijdloos en door toepassing van hoogglans panelen in twee verschillende kleuren deze klasse waardig. Maar Peugeot heeft met eerdere interieurs de lat voor zichzelf nogal hoog gelegd, zodat we de 508 met wellicht iets te hoge verwachtingen betreden. Hij heeft een mooi interieur, maar we weten dat het Franse merk het (nog) beter kan. De 407 kreeg nogal eens de kritiek dat de binnenruimte wat tegenviel in verhouding tot de buitenmaten. Die aanmerkingen heeft Peugeot in elk geval ter harte genomen. Ook achterin hebben de Fransen duidelijk
verbetering bereikt.


Gerobotiseerde zesbak
De 508 wordt geleverd met naar keus een handgeschakelde vijfbak of een gerobotiseerde zesbak. Dat extra verzet van de 2-Tronic verlaagt de CO2-uitstoot van 124 naar 115 gram per kilometer, oftewel het verschil tussen de volle mep bijtellen of maar twintig procent. Daarnaast heeft de 2-Tronic-versie een startstopsysteem.
Anders dan bij andere merken zet dit systeem de motor al uit voordat de auto helemaal stilstaat, vanaf 5 km/h, en dat scheelt seconden op elke cyclus. Bovendien helpt de startmotor de viercilinder onderin een beetje mee, iets wat Peugeot een microhybride noemt. Dat zal er mede debet aan zijn dat de 508 potent aanvoelt. Hij is ondanks zijn betrekkelijk kleine cilinderinhoud redelijk krachtig en soepel, pakt lekker op en trekt mooi door. De enige dissonant is de 2-Tronic. Schakelen voelt aan alsof je bijrijder voor de grap aan de handrem trekt. Gelukkig valt dat op te lossen door zelf te schakelen, wat kan met flippers aan de stuurkolom of met de pook. Niet alleen bepaal je dan zelf het moment (dus niet midden in een bocht of tijdens het invoegen op de snelweg met een veertigtonner hijgend in je nek), maar je kunt dan ook even van het gas af, zoals je bij normaal handschakelen doet. Op die manier is prima te leven met deze transmissie.
Verrassend is ook het rijgedrag van de 508. Voorganger 407 liet op dat gebied steken vallen, maar dit onderstel is mooi in balans. Neutraal en redelijk communicatief, maar tegelijk – het blijft een Franse auto – lekker comfortabel.

Signalement

Merk Peugeot
Model 508 Active 1.6 e-HDi
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 6 versnellingen, semi automaat
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 32.270

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.560 cc
Maximaal vermogen 82 kW / 112 pk bij 3.600 tpm
Maximaal koppel 270 Nm bij 1.750 tpm
Inhoud brandstoftank 72 l
Lengte / breedte / hoogte 4.792 mm / 1.853 mm / 1.456 mm
Wielbasis 2.817 mm
Massa leeg 1.385 kg
Laadvermogen 620 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.475 kg / 750 kg
Banden215/60R16Prijzen
Topsnelheid 197 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 13,7 s (fabrieksopgave: 11,9 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D 4,7 s
Acceleratie 80-120 km/h in D 9,8s
Brandstofverbruik 4,2 l/100km
CO2-uitstoot 109 g/km

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (20) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum