AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Opel Omega 3.2i-V6 Aut. Executive Edition (2002)

Bovenmaatse topper

Opel Omega 3.2i-V6 Aut. Executive Edition
De Opel Omega loopt al de nodige jaartjes mee en waarschijnlijk valt binnen niet al te lange tijd het doek. Reden om eens met het topmodel, de 3.2i-V6 automaat, op stap te gaan. Een riante, bovengemiddelde zakensedan.

Wat hebben we aan boord deze week? Ga even rustig zitten: een bovengemiddelde 3,2-liter in V6- configuratie. Daaraan gekoppeld een fijne 4-traps automaat met sport- én winterstand. En we rijden in de Executive Edition. U begrijpt: ons ontbreekt het voor € 44.200 aan niets...
Met de komst van de 3.2, een tijdje terug alweer, is het Omega-gamma naar boven afgerond. Wat hebben we nu? Een multiklepper met zes cilinders totaal en multipoint-inspuiting. Niets bijzonders, Opel roemt de souplesse van de motor én de kracht. Liefst 218 pk en 290 Nm zijn inderdaad niet voor de poes en daarbij claimt Opel een desondanks scherp verbruik van de 1600 kilo(!) zware auto. Het toverwoord is ECOtec; een efficiënte multikleppenmotor. Wat zien we daarvan terug? De gretigheid is er absoluut. Zeker met de automaat in Sport is een aaitje over het gaspedaal al voldoende voor een katachtige sprong vooruit. In de normale stand is er wat meer pedaalkracht nodig en is de versnelling gemiddeld, maar nog altijd goed. Minder vinden we de manier waarop die zescilinder dan van zich laat horen: hij brult het behoorlijk uit. Het is niet iets unieks van Opels multikleppers. Kijk, dat zo'n Astra 1.8-16V lekker tekeer gaat bij optrekken, daar is mee te leven, maar bij een zescilinder van dit formaat en deze prijs, mag je wat meer motorbeschaving verwachten. Ho, ho, bij een sportieve V6 mag je toch wel iets horen? Natuurlijk wel, maar mag het dan wat minder nadrukkelijk?
Al moet gezegd dat de roffel van de Omega absoluut een zespitterroffel is, het mag iets geraffineerder.


'Klunk'
Datzelfde geldt voor de transmissie: je hoort soms het arriveren van de versnelling in het juiste verzet door middel van een lichte 'klunk'. Da's niets onthullends of engs, maar da's voor een auto van dit (prijs)-niveau niet chique.
Onze Omega heeft géén hout binnenin. Normaal springen we dan een gat in de lucht, maar omdat we 'in plaats daarvan' alleen maar donkere, nog donkerdere of zwarte kunststof-panelen voorgeschoteld krijgen, wordt het wel erg somber binnenin. Daar veranderen de metalen panelen aan de binnenkant van de portieren en op het middenconsole weinig aan. Het interieur van de Opel is zo Duits als het maar zijn kan.
Het Omega-stuurwiel (leer!) pakt heerlijk aan en heeft ook precies het juiste formaat. Ook stuurt hij erg lekker. Wel lijkt de Opel wat moeite met spoorvorming op het asfalt te hebben. Toch, hij stuurt fijn, scherp. Dat heeft mede met onderstel én achterwielaandrijving te maken.
Stuurkarakter is niet hetzelfde als wegligging. De Opel wil wat hangen en in korte bochten haalt de traction control de vaart er abrupt uit als het echt wat te hard gaat.
Voor een auto van dit geld wil je eigenlijk helemaal geen enkele aanmerking hoeven maken. Behalve een kleinigheid dan. De Opel is 'simpel' qua onderstel en heeft niet de overtuigingskracht die je op grond van zijn prijs zou verwachten. Wij willen sowieso op hoge snelheid een superstrakke auto en bij slecht wegdek en lage snelheid een muisstil onderstel. De Opel doet alleen dat laatste wel goed.
Over de ho-houwers niets dan lof. Voor dagelijks huis-tuin-en-keukengebruik is de vertraging snel en overtuigend. Ook hier weer geldt: enige reactie van het forse koetswerk is bij fors afremmen niet helemaal afwezig.
Grote auto, topmotor, daar sluit de uitrusting naadloos op aan, mag je verwachten. Maar hier telt de leeftijd van de Omega. Een aantal van de modernste zaken ontbreekt. Dat betekent niet dat het behelpen is in de Opel. We hebben stoelverwarming aan boord, gescheiden temperatuurregeling en een apart, via de afstandsbediening te openen kofferbakklep. Maar de elektronica is minder prominent aanwezig dan in modernere concurrenten.
Zoals gezegd: echt razend-enthousiast worden wij, verwend als we zijn, niet van deze 'topper'. Aan het interieur van de Opel Omega is inmiddels zijn leeftijd goed af te lezen. Verder missen we wat raffinement in de aandrijflijn en straalt de auto niet uit wat je voor zoveel geld mag verwachten. Dat zou je natuurlijk ook bescheidenheid kunnen noemen. Prestaties en weggedrag én algehele omgang met de auto zijn wel voor elkaar.

Signalement

Merk Opel
Model Omega 3.2i-V6 Executive Edition
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 4 versnellingen, automaat
Aandrijving achterwielaandrijving
Nieuwprijs € 45.195

Specificaties

Brandstof benzine
Motor V6
Cilinderinhoud 3.175 cc
Maximaal vermogen 160 kW / 218 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 290 Nm bij 3.400 tpm
Inhoud brandstoftank 75 l
Lengte / breedte / hoogte 4.898 mm / 1.776 mm / 1.455 mm
Wielbasis 2.730 mm
Massa leeg 1.610 kg
Laadvermogen 585 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.875 kg / 750 kg
Banden235/45R17Prijzen
Topsnelheid 240 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 9,8 s (fabrieksopgave: 9,5 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D - s
Acceleratie 80-120 km/h in D 7,4s
Brandstofverbruik 11,8 l/100km
CO2-uitstoot 284 g/km