Opel Cascada 1.6 Turbo 170pk S/S Cosmo (2013)

Identiteitscruiser

Opel Cascada 1.6 Turbo 170pk S/S Cosmo
Ondanks zijn mooie naam is de Opel Cascada toch vooral de open versie van de huidige Astra. Is dit een mooie marketingtruc om ons op het verkeerde been te zetten of simpelweg een prachtige cabriolet met een identiteitscrisis?

We geven het Opel graag na: wat een prachtige naam voor een open auto. Cascada, het Spaanse woord voor waterval. Geen idee hoe het de rest van Nederland vergaat, maar wij denken bij die naam toch éérder aan levenslustig cruisen langs prachtig gele koolzaadvelden dan wanneer we zouden praten over een 'simpele' Astra Cabrio. De cabriolet krijgt simpelweg wat extra cachet door zijn afwijkende naambordje, Cascada. Het wegdromen kan beginnen.
De Cascada is een fraaie auto. Als je het ons vraagt, had de neus van de auto iets minder 'Astra' mogen hebben, maar vooral vanaf de zijkant en achterkant bezien is de elegantie bij Opels cabriolet weer helemaal terug. Dat komt niet in de laatste plaats doordat Opel na een korte maar heftige affaire met een driedelig hard dak weer terug is bij de oude liefde: een fraaie stoffen kap!

Relaxed rijgedrag

Aan boord van de Cascada voelen de stoelen in eerste instantie nogal hard aan, maar op langere ritten overtuigen de met leer beklede zetels door de goede ondersteuning, grote afmetingen en prima zijdelingse steun. Opvallend is wel dat de Cascada heel ruim aandoet, met name voorin.

Opel heeft er duidelijk voor gekozen om de auto een relaxed rijgedrag mee te geven. Dat klinkt als een open deur in een cabriolet die bijna 1.700 kilo in de schaal legt, maar het staat als een paal boven water dat de Cascada het meest in zijn element is tijdens ontspannen cruisen. Vering en demping zijn zeer soepel afgesteld, al is het knap van Opel dat de Cascada nauwelijks deint of dweilt. Dat is een gevolg van de keuze van Opel om de auto te voorzien van – onder meer – de steviger stabilisatorstangen en achterste draagarmen van de grotere Insignia. Daarbij zorgt de Hiperstrut-voorwielophanging (uit de rekken van de Astra GTC) ervoor dat de Cascada evenwichtig instuurt, al gaat het te ver om de reacties bovengemiddeld direct te noemen. Opels cabrio verandert wat log van richting, maar zo lang je bochten vloeiend aan elkaar weet te rijgen, zal hij als een brave borst naar je luisteren. In een erg snelle curve glijdt de Cascada over de voorwielen weg, maar zorgwekkend wordt het nooit. Spannend evenmin, maar wie maalt daar nu om met de zon op zijn bolletje?

De zesgangstransmissie schakelt niet zo soepel, terwijl die de vreemde neiging heeft om vóór het schakelmoment te lang in toeren te blijven hangen. Hierdoor voel (en hoor) je te sterk dat de aandrijflijn aan het werk is. Dat is erg jammer, want voor ons gevoel is Opels nieuwe 1,6-liter turbomotor zónder automaat juist een heel prettige machine met een aangenaam karakter en voldoende souplesse bij lage toerentallen.

Oordeel

4 sterren

Wil je veel prettige spullen én een fraaie cabrio voor je geld, dan is de Cascada een prima keuze. De motor bevalt prima, de automaat minder.

Signalement

Merk Opel
Model Cascada 1.6 Turbo 170pk S/S Cosmo
Carrosserie 2-deurs, cabrio
Transmissie 6 versnellingen, sequentiële automaat
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 41.745

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.598 cc
Maximaal vermogen 125 kW / 170 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 260 Nm bij 1.650 tpm
Inhoud brandstoftank 56 l
Lengte / breedte / hoogte 4.696 mm / 1.839 mm / 1.443 mm
Wielbasis 2.695 mm
Massa leeg 1.633 kg
Laadvermogen 502 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.300 kg / 750 kg
Banden235/50R18Prijzen
Topsnelheid 217 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,9 s (fabrieksopgave: 9,9 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D 3,9 s
Acceleratie 80-120 km/h in D 8,8s
Brandstofverbruik 7,2 l/100km
CO2-uitstoot 168 g/km

Lezersreacties (166) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.