Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Connect Edition I (2014)

De multifuntionele cross-over van Nissan

Nissan Qashqai
Met de Qashqai introduceerde Nissan in 2007 een cross-over in plaats van een gewone hatchback in het C-segment. Het bleek een gouden greep. Kan de tweede generatie het succes voortzetten?

Anders dan de eerste Qashqai heeft het nieuwe model wél een aantal serieuze concurrenten die uit hetzelfde vaatje tappen. Wat biedt het nieuwe model om de concurrentie te lijf te gaan? In de eerste plaats herkenbaarheid, want in de verse Qashqai zijn nog duidelijk de lijnen van zijn voorganger te herkennen. Wel is het design strakker en scherper van opzet.

Het totaalplaatje oogt aantrekkelijk en dat geldt ook voor het interieur. Het dashboard vormt een mooi, coherent geheel en de materialen doen hoogwaardiger aan dan voorheen. Ten opzichte van z'n voorganger is er meer ruimte op de achterbank, zodat ook volwassenen daar prima zitten. De bagageruimte groeide eveneens en meet nu 439 liter met de achterbank in gebruik.

Kwiek, licht en trefzeker

Onder de kap vinden we een 1,2-liter turbomotor die we ook van Renault kennen. De kleine viercilinder maakt van de Nissan geen strepentrekker, maar met een koppel van 190 Nm bij 2.000 toeren is de motor voldoende kwiek. De handgeschakelde zesbak laat zich licht en trefzeker bedienen, waardoor de hele aandrijflijn bijdraagt aan een ontspannen rit. Het gemiddelde verbruik valt wat tegen; in de testweek bedroeg dat 1 op 11,9.

Zo modern als de Qashqai onder de motorkap is, zo conventioneel is het onderstel. Het platform is grotendeels hetzelfde als dat van z'n voorganger en de voorwielaangedreven versies hebben dan ook een relatief simpele torsie-as achter. De besturing is vooral rond de middenstand wat doods, maar de balans tussen veren en schokdempers is goed gekozen. Dankzij de doortastende demping is de Nissan, ondanks de wat vage besturing koersvast op hogere snelheden. Het veercomfort is ruim voldoende, evenals de hoeveelheid grip. Hoewel de carrosserie in de bocht best iets wil hangen, heb je nooit het idee met een waterbed op stap te zijn

Als Connect Edition wisselt de Qashqai voor 26.850 euro van eigenaar. En dan biedt de standaarduitrusting onder meer 17-inch lichtmetaal, regen- en lichtsensoren, een glazen panoramadak, een navigatiesysteem en parkeersensoren vóór en achter. Bovendien is het Safety Pack standaard, waarmee ook gelijk is voorzien in verkeersbordherkenning, een automatische noodstopfunctie, rijstrookassistent en automatisch inschakelend grootlicht. Zowel aan de liefhebber van comfort als aan de veiligheidsbewuste berijder is dus gedacht. Hoewel de Qashqai op geen enkel gebied een echte uitblinker is, lijkt hij voldoende in huis te hebben om het succes van zijn voorganger te evenaren.

Video

Oordeel

4 sterren

De Qashqai is nog altijd een prettige gezinswagen, maar qua concept is het inmiddels een ‘gewone’ auto geworden. Hij onderscheidt zich nu vooral met z’n complete uitrusting in combinatie met een redelijke prijs.

Signalement

Merk Nissan
Model Qashqai 1.2 DIG-T N-Connecta
Carrosserie 5-deurs, suv
Transmissie 6 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 28.940

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.197 cc
Maximaal vermogen 85 kW / 115 pk bij 4.500 tpm
Maximaal koppel 190 Nm bij 2.000 tpm
Inhoud brandstoftank 55 l
Lengte / breedte / hoogte 4.377 mm / 1.806 mm / 1.590 mm
Wielbasis 2.646 mm
Massa leeg 1.250 kg
Laadvermogen 610 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.200 kg / 675 kg
Banden215/55R18Prijzen
Topsnelheid 185 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 11,7 s (fabrieksopgave: 10,6 s)
Acceleratie 50-80 km/h in 3/4 4,9 s / 7,9 s
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 11,5 s / 16,7 s
Brandstofverbruik 5,6 l/100km
CO2-uitstoot 129 g/km

PRIVATE LEASE Nissan Qashqai

Nissan
Nissan Qashqai DIG-T 140 Acenta
€ 676
 

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (8) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum