Mitsubishi Carisma 1.8 GLXi (1996)

Nieuwe koffer-bak

Mitsubishi Carisma Sedan 1.8 GLX
De nieuwe Carisma sedan is de tweede Mitsubishi die in het Nederlandse Born bij NedCar van de band rolt. Daarmee krijgt de Carisma hatchback na ruim een jaar versterking van een carrosserievorm die nog steeds veel aanhangers kent.

Toen de Mitsubishi Carisma werd voorgesteld kregen we een hatchback en een sedan te zien, alleen heeft het wat lang geduurd voordat de vierdeurs naast de vijfdeurs in produktie ging. Inmiddels is het zover en kunnen we de sedan laten opdraven. We kozen voor deze test een 1.8 GLX, een wagen die met z'n prijs nog net onder de magische f 40.000-grens blijft.
De motor van de Carisma 1.8 is een 1834 cc metende machine die 85 kW/115 pk produceert en een koppel van 162 Nm op de been brengt. Dat is wat je van een doorsnee middenklasser met 1.8-motor kunt verwachten. Mitsubishi geeft voor de Carisma een top van 200 op. De gemeten acceleratietijd 0-100 bedraagt 10,4 tellen. Voor de tussensprint (80-120) in het vierde verzet is 10,1 s nodig. Met de pook in de vijfde versnelling doet hij er 12,9 s over. Bij constant 100 registreerden we een geluidsniveau van 67,5 dB en bij 120 70,5 dB.
Bij de Carisma onderscheiden hatchback en sedan zich uitsluitend van elkaar door hun achterstevens. Hoewel dat misschien zo lijkt, is de Carisma met aparte kofferbak geen centimeter langer dan z'n hatchbackbroer. Hij heeft echter wel een grotere bagageruimte. Zijn kofferbak heeft namelijk een inhoud van 480 liter terwijl er onder de schuine achterkant van de hatch een ruim met een inhoud van 430 liter schuilgaat. Een, bij nadering van achteren, meteen zichtbaar verschil vormen de achterlichtunits. Die van de sedan zijn langwerpig. De hatchback heeft ornamenten die in een punt omhoog lopen. Een minpunt is dat het kofferdeksel scharniert met beugels die de bagage kunnen beschadigen. Moeten er meer koffers, tassen en dergelijke mee dan de kofferbak aankan, dan biedt een in ongelijke delen omklapbare achterbankleuning uitkomst. Maar niet zoveel, want de opening tussen koffer en interieur is bij de Carisma niet zo groot.

Genoeg ruimte

Nu we toch bij de achterbank zijn aangeland is dat een mooie gelegenheid om te bespreken hoe het verblijf daar bevalt. Mensen die achterin de Carisma zitten, vinden daar genoeg plaats voor hoofd en benen. Voor de veiligheid zijn er hoofdsteunen en voor het gemak is er een middenarmsteun. Wie ooit plaatsnam achter het stuur van de Carisma hatchback is in de sedan meteen thuis. Alles is hetzelfde. Het instrumentenpaneel; het dashboard en de voorzichtig organisch gevormde middenconsole. Het standaard airbagstuur is in hoogte verstelbaar. Samen met de in hoogte verstelbare bestuurdersstoel maakt hij het de chauffeur mogelijk een optimale rijpositie te vinden. Een tweede airbag kan tegen betaling van zo"n f 800 geleverd worden. In onze testauto contrasteerde de lichte stoffen bekleding op stoelen en deurpanelen met de donkere kunststof. Deze opmerkelijke combinatie van licht en donker is op bestelling leverbaar. Standaard combineert Mitsubishi de gebruikelijke tinten; donkergrijze kunststof met wat lichtergrijze bekleding.
Losse spullen kunnen op een aantal plaatsen worden ondergebracht. Onder meer in smalle portiervakken. En ook als er twee airbags zijn gemonteerd blijft er nog wat aflegruimte rechts op het dashboard over. Bekerhouders zijn standaard.
Mitsubishi bouwt de Carisma niet alleen in Europa, hij is ook voor de Europese markt ontworpen. Dat merk je bijvoorbeeld aan de bekrachtigde besturing. Die werkt zoals de automobilisten in ons werelddeel dat graag hebben. Hij verleent dus zeker niet te veel hulp. Als chauffeur heb je de Nederlandse Japanner makkelijk onder controle. De wagen ligt rustig en zeker op de weg en heeft ook met snellere bochten geen moeite. Oneffenheden in het wegdek, ook de gemenere, worden over het algemeen goed verwerkt. Het schakelen, ten slotte, geeft geen enkel probleem. Dit alles plus de soepele motor maken van de Carisma een wagen die prettig in de omgang is.
De GLX is een rijk uitgeruste versie. Een aantal zaken die standaard zijn noemden we al. Het vermelden waard zijn nog de elektrisch bedienbare buitenspiegels en voorportierruiten.
Al met al is de Carisma een goed rijdende, royaal uitgeruste middenklasser, met eigenlijk maar één groot nadeel: hij is niet bepaald inspirerend. Maar ach, daar schijnt een groot aantal autokopers niet zwaar aan te tillen.

Signalement

Merk Mitsubishi
Model Carisma 1.8 GLXi
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 19.281

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.834 cc
Maximaal vermogen 85 kW / 116 pk bij 5.500 tpm
Maximaal koppel 162 Nm bij 4.500 tpm
Inhoud brandstoftank 60 l
Lengte / breedte / hoogte 4.435 mm / 1.695 mm / 1.405 mm
Wielbasis 2.550 mm
Massa leeg 1.105 kg
Laadvermogen 555 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.275 kg / 575 kg
Banden185/65HR14Prijzen
Topsnelheid 200 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,4 s (fabrieksopgave: 10,2 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 10,1 s / 12,9 s