Mercedes-Benz SLK 200 Kompressor (2001)

Het alternatief

Mercedes-Benz SLK 200 Kompressor
Mercedes lanceerde in 1996 de SLK, de eerste van een nieuwe generatie coupé"s met een verdwijndak. AutoWeek zette dit zonnige model een weekje in om te onderzoeken wat de mogelijk-heden en/of beperkingen zijn.

Het 'verdwijndak' van de Mercedes SLK is niet nieuw. Want al in 1934 was er een Peugeot 401 D Coupé, waarvan de gehele kap in de bagageruimte verdween. Hij was bedacht door kaakchirurg George Paulin en Peugeot noemde het model 'Eclipse'. Later kwam er ook zo'n versie van de 402 en de 601.
Met de komst van de productieversie van de Mercedes SLK in 1996 doet het 'verdwijndak' opnieuw zijn intrede. Ondanks het koude en waterige maartzonnetje hebben we tijdens onze testweek met veel plezier regelmatig open gereden. Je gaat in die tijd toch al op stap met een jas en die is onontbeerlijk, samen met een dikke sjaal om open te rijden. Maar je merkt wel dat je zo'n elektrisch bediend dak bij de eerste zonnestralen snel open doet.
In de SLK werkt het stysteem volledig automatisch met een druk op de knop die in de middenconsole zit. Mercedes heeft ervoor gezorgd dat bagage niet gemangeld kan worden wanneer de kap in de bagageruimte wordt gevouwen. Als het rolzeiltje niet is bevestigd, wordt dat herkend door een sensor en kun je op de knop drukken wat je wilt, maar het systeem staakt.
We hebben naast onze normale bagagetest nu ook gekeken hoeveel je kunt meenemen onder het opgevouwen dak: een middelgrote koffer en een boardcase.
De SLK is een echte tweezitter. Jammer dat Mercedes nog steeds van die harde, of beter: nog niet goed gevormde stoelen monteert. Op korte ritten hebben we weinig last, maar zodra we kilometers maken, wordt de zit ongerieflijk. Het interieur van onze testauto was wel apart. Rood met zwart leer toont leuk bij een cabrio, maar je moet er natuurlijk wel van houden. Wie voor leer kiest in de Mercedes betaalt zo'n f 3330 (e 1.510) extra, maar voor het tweekleurige designo-leer zoals in onze testauto moet je zomaar ruim f 7300 (e 3.300) neertellen. Designo is het optieprogramma, waarbij je veel lak- en interieurkleuren op eigen wens kunt afstemmen. Qua veiligheidsuitrusting biedt de SLK twee airbags voorin en ook opzij, ABS en ESP inclusief tractiecontrole. Op het gebied van comfort speelt de automaat best een grote rol. Die versie kost zo'n f 5921 (e 2.690) meer dan een 200 Kompressor met (standaard) 6-bak.

Kompressor

Samen met de facelift van begin 2000 heeft de Mercedes SLK 200 ook een compressor gekregen. Daarmee levert de viercilinder 163 pk en heeft hij een maximum koppel van 230 Nm. Wij reden de sprint mét tractiecontrole ingeschakeld in 8 seconden, zonder scheelt dat een paar tienden. Maar wie zet elke keer voor het stoplicht dat systeem uit? Niemand toch? De kick-down werkt vertraagd, het duurt heel even voor de motor aan de slag gaat, maar dan doet hij dat ook vol overgave. Fantastisch is dat je ook bij hoge snelheden nog steeds power onder de rechtervoet hebt. Geef je gas bij 200 km/h dan is er nog steeds iemand thuis. De motor presteert daarbij op een beschaafde manier, zodat het binnenin onder de gesloten kap lekker rustig is, ook op topsnelheid. We gingen immers speciaal naar Duitsland om de SLK onder vrije Autobahn-omstandigheden te kunnen beoordelen. Daar komt deze sportieveling helemaal goed tot zijn recht, wat niet wegneemt dat we in Nederland heel plezierig hebben gereden. De automaat werkt dan vooral in files heel rustgevend. De mogelijkheid dat je zelf kunt schakelen hebben we bovendien niet onbenut gelaten: het is een leuke toevoeging. De 200 Kompressor is met een verbruik van 1:10,1 nog redelijk zuinig ook.
Over de wegligging kunnen we kort zijn: heel stabiel en betrouwbaar. In snelle bochten breekt de achterwielaangedreven SLK dankzij ESP niet uit. Om dat te bereiken moet je wel heel erg gek doen. We vonden het wel vreemd dat er een weinig ruis was achter onze rug. Alsof de hardtop bij het linkeroor van de bestuurder en het rechteroor van de passagier niet 100 % afsloot. Zo'n geluid dat je wel eens hebt als je raampje op ééntiende milimeter na niet goed dicht is, maar dat naarmate de snelheid hoger is, niet erger wordt. Mercedes meldde desgevraagd dat dit te verhelpen is met een betere afstelling van de afdichting van de kap. Wij reden voor de zekerheid nog even met een (1 maand oud) exemplaar van een bevriende relatie, die datzelfde euvel vertoonde. Past niet bij een Mercedes van een ton, vinden we.

Signalement

Merk Mercedes-Benz
Model SLK 200 Kompressor
Carrosserie 2-deurs, cabrio
Transmissie 6 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving achterwielaandrijving
Prijs € 44.250

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.998 cc
Maximaal vermogen 120 kW / 163 pk bij 5.300 tpm
Maximaal koppel 230 Nm bij 2.500 tpm
Inhoud brandstoftank 60 l
Lengte / breedte / hoogte 4.010 mm / 1.715 mm / 1.284 mm
Wielbasis 2.400 mm
Massa leeg 1.265 kg
Laadvermogen 360 kg
Banden205/60VR15Prijzen
Topsnelheid 223 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 8,0 s (fabrieksopgave: 8,2 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 6,0 s
Brandstofverbruik 9,6 l/100km
CO2-uitstoot 231 g/km