Mazda MPV 2.3 Exclusive (2002)

Een teken van welstand

Mazda MPV 2.3 Exclusive
Ruimte alleen kan de hedendaagse MPV-rijder niet meer bekoren. De ruimteauto van vandaag moet ook klasse uitstralen, zeker in het zogenoemde full size-segment. Een grote MPV voor de deur is immers een teken van succes. Hoe welstandig voelt de Mazda MPV?

Mazda's MPV staat binnen het MPV-segment nog relatief dicht bij de bestelbus. Het no-nonsense-gehalte is erg hoog in de MPV Exclusive en dat Mazda z'n grote ruimte-auto kortweg MPV heeft genoemd, is in dit verband veelzeggend. Dat geldt - om maar direct met de deur in huis te vallen – voor de gehele auto. Het interieur oogt simpel, en ontbeert alle overbodige frutsels. Doelmatigheid overheerst. Somberheid ook, maar daaraan is vooral de kleurstelling van het dashboard en het meubilair debet. Het dashboard is in de testauto donkergrijs en panelen in carbonlook pogen het geheel een sportief accent te verlenen, maar dat komt in een MPV enigszins vreemd over. Alhoewel, ze vormen wel degelijk een vingerwijzing naar de rijeigenschappen. Drie grote instrumenten recht voor je neus geven alle essentiële ritinformatie door. De afleesbaarheid is prima voor elkaar. Dat geldt ook voor de bediening van de audio-installatie en de airco in de middensectie van het dashboard. Daar treffen we ook een ouderwets aandoende schuifknop aan, waarmee je de luchtstroom en temperatuur achterin separaat regelt. Op de achterste zitrij - de Mazda heeft er drie – ben je overigens niet aan de goden overgeleverd; rechts achterin treffen we namelijk eveneens bedieningsknoppen voor de airco.
In de Mazda MPV is plaats voor maximaal zeven personen. En die kunnen allemaal hun flesje fris voor onderweg kwijt. De MPV telt tal van bekerhouders, vakken en laatjes voor allerhande klein grut. Zo hoort dat in een Multi Purpose Vehicle. De zeven afzonderlijke zetels zijn stuk voor stuk verstelbaar. Het bestuurdersexemplaar ook in hoogte. Het comfort is voor verbetering vatbaar, want wie langere tijd in de MPV vertoeft, loopt - net als wij - kans last te krijgen van een pijnlijke onderrug. De rugleuningen van de achterstoelen kunnen neergeklapt worden, zodat ze als tafeltje kunnen dienen. Uiteraard kun je deze stoelen ook verwijderen, waardoor je diverse indelingen van het interieur realiseert. Als alle stoelen gemonteerd zijn, is de achterste zitrij lastig te bereiken. Eerst moet de leuning van de buitenste stoel op de tweede rij worden opgeklapt, en daarna ook de zitting met behulp van een koord. Da's niet echt gebruiksvriendelijk.

Kraak
Als we gaan rijden, doet de Mazda ons wederom aan een bedrijfsauto denken. Dat komt vooral doordat je nogal forse armbewegingen moet maken om de versnellingspook van het ene naar het volgende verzet te geleiden. Vooral bij het overschakelen van vier naar vijf moet je bij wijze van spreken bijna opstaan uit je stoel om de lange, uit de wagenvloer oprijzende pook naar de hoogste versnelling te dirigeren. Door die pook op de vloer kun je ook niet even snel binnendoor naar achteren, maar het soepele schakelgedrag maakt veel goed.
Verder legt hij een - zeker voor een MPV – tamelijk scherp stuurgedrag aan de dag. Hij kenmerkt zich door onderstuur, maar helt relatief weinig over in de bocht doordat 'ie best een straf onderstel heeft. De grote motor in combinatie met een relatief laag gewicht geven de Mazda goede prestaties. Wanneer we puur op rationele gronden een ruimtewagen zouden zoeken in het full-size-segment, dan komt de Mazda MPV zeker in aanmerking. Hij voldoet aan alle basisvoorwaarden die je aan een MPV kunt stellen. Hij biedt een behoorlijke zitplaats voor zeven - met de aantekening dat het comfort van de zetels niet optimaal is - en is daarmee een onvervalste people mover. Al die stoelen gaan echter wel ten koste van de bagageruimte. Z'n prestaties zijn met een 2,3-litermotor op niveau en over bedieningsgemak en ergonomie van het dashboard geen kwaad woord. De Mazda blijft niet verstoken van luxigheden, getuige de vóór en achter onafhankelijk van elkaar instelbare airco. Toch kan onze Japanse vriend niet alle potten breken. Een full size-MPV moet tegenwoordig ook klasse uitstralen. En daar wringt nu net de schoen bij de Mazda. Wanneer we hem op straat parkeren, keuren voorbijgangers de Mazda MPV geen blik waardig. Hoewel we vinden dat 'ie in z'n nieuwe tenue wel degelijk meer aandacht verdient dan 'ie krijgt, kunnen we niet om de realiteit heen dat het ontwerp van de koets nu niet direct inspirerend is.

Signalement

Merk Mazda
Model MPV 2.3 Exclusive
Carrosserie 5-deurs, mpv
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 32.000

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 2.260 cc
Maximaal vermogen 104 kW / 141 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 195 Nm bij 4.000 tpm
Inhoud brandstoftank 70 l
Lengte / breedte / hoogte 4.775 mm / 1.830 mm / 1.785 mm
Wielbasis 2.840 mm
Massa leeg 1.555 kg
Laadvermogen 675 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.600 kg / 750 kg
Banden205/65R15Prijzen
Topsnelheid 180 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,0 s (fabrieksopgave: 12,8 s)
Acceleratie 50-80 km/h in 3/4 - s
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 11,9 s / 16,9 s
Brandstofverbruik 10,1 l/100km
CO2-uitstoot 241 g/km