Mazda 626 Wagon 2.0i GLX (1998)

Verloren generatie

Mazda 626 Wagon 2.0 GLX
We hebben lang moeten wachten op de nieuwe Mazda 626 Wagon. Hij heeft een hele generatie overgeslagen. Van de vorige versie is namelijk nooit een stationwagon uitgebracht. Kan de nieuwe versie het terrein goed maken?

Stel, je hebt de jongste Mazda 626 Wagon en je zit je op een zondagmiddag te vervelen. Dan kun je natuurlijk een stukje gaan rijden. Maar als je van een beetje puzzelen houdt, dan biedt de 626 de mogelijkheid voor een heel ander tijdverdrijf. Namelijk het uitproberen van de vele verstelmogelijkheden die het zitmeubilair biedt.
Om te beginnen zijn er uiteraard de gebruikelijke "standjes". Rugleuning en zitting achter laten zich in gelijke delen voorover klappen. Maar er is véél meer. We gaan weer terug naar de uitgangspositie. Met de achterbank in z'n gewone stand. Als we nu rechts beneden onder de zitting voelen, ontdekken we daar een hendel. Daarmee kun je de bank in z'n geheel naar voren schuiven. Dat gaat wel ten koste van de beenruimte, maar als de mensen voorin zich een beetje inschikkelijk tonen, kunnen achterpassagiers met de bank in deze stand hun benen toch nog "kwijt". Je hebt nu dus meer plaats voor bagage. En ook in deze stand dekt het afdekscherm de hele koffer af. De laadvloer van de bagageruimte ligt er netjes bij, maar het blijft jammer dat de wielkasten en de veerpoten nogal wat plaats innemen.
We gaan verder. Je wilt als achterpassagier wat meer achterover leunen? Dat kan. De twee delen waaruit de rugleuning bestaat, laten zich afzonderlijk verstellen.
Volgende bedrijf. We klappen de rugleuning nog verder achterover en je krijgt zoiets als een slaapstoel. Wanneer we vervolgens de leuning van de rechter voorstoel helemaal achterover klappen, ontstaat er een soort slaapplaats.

Gefröbel

Nóg een kunstje. Nu klappen we de rugleuning van de rechter voorstoel helemaal voorover en je hebt een tafeltje. Dan gaan we opnieuw in de weer met het meubilair achterin. We verwijderen de zitting; in elk geval het gedeelte rechts en klappen daarna de rugleuning aan die kant voorover. Nu kunnen we het hele rechterdeel van de Wagon gebruiken als laadruimte voor lange voorwerpen. Zijn we nu klaar met het gefröbel? Nog niet helemaal. We zijn de uitklapbare armsteuntjes nog vergeten. Niet in het midden van de achterbank, maar links en rechts, bij de portieren. O, ja, dan zit er nog een neerklapbaar armsteuntje aan de bestuurdersstoel. Dan moeten we ook nog even vermelden dat, met de bank in z"n normale stand, mensen achterin de 626 Wagon over flink wat beenruimte kunnen beschikken. En hoewel de achterbank vrij hoog geplaatst is, blijft er toch genoeg ruimte tussen kruin en hemel over.
Net als bij de Sedan en de Hatchback gebruikt Mazda voor de achterwielophanging van de 626 Wagon het Twin Trapezoidal Link-systeem; kortweg TTL. Deze trapeziumvormig ophanging stuurt een klein beetje mee. Gecombineerd met een vrij stevige vering en demping, levert dat een onderstel op dat voor een prima wegligging zorgt. Dat merk je bijvoorbeeld aan het bochtgedrag. In lange, snelgenomen bochten blijft de Japanner vergaand neutraal. Wat opvalt, is dat de toch aardig stugge afstemming van vering en demping nauwelijks negatieve gevolgen heeft voor het comfort. Wanneer er slechte bestrating onder de wielen door gaat, merken de inzittenden dat wel, maar de oneffenheden worden niet hinderlijk doorgegeven.
De bekrachtigde besturing doet onopvallend z"n werk. Hij assisteert zeker niet te nadrukkelijk en er is geen spoor van vaagheid te bekennen. Het wisselen van versnelling verloopt niet heel soepel, maar geeft toch niet de geringste aanleiding tot klachten.
Onze 626 Wagon had een vierpits zestienklepper onder de kap, met een inhoud van 2.0 l. Deze levert 85 kW/115 pk en 170 Nm. Daarmee haalt de Mazda 192 km/h. De acceleratie 0-100 zou de 626 volgens het boekje in 10,6 s moeten kunnen afleggen. Bij onze eigen metingen klokten we de Wagon echter op 10,9 s. Om te versnellen van 80 naar 120 had de Japanner 11,7 en 18 seconden nodig. Wat de geluidsproductie in het interieur betreft: een snelheid van honderd constant leverde een waarde op van 67,5 decibel; bij 120 ging de wijzer naar 70.
De Mazda Wagon is met zo"n 47 mille sterk geprijsd. Zeker als we ook naar de royale uitrusting kijken. Bovendien zijn er dan nog de uitgebreide verstelmogelijkheden van het zitmeubilair. Een topper.

Signalement

Merk Mazda
Model 626 Wagon 2.0i GLX
Carrosserie 5-deurs, stationwagon
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 21.859

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.991 cc
Maximaal vermogen 85 kW / 115 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 170 Nm bij 4.500 tpm
Inhoud brandstoftank 64 l
Lengte / breedte / hoogte 4.660 mm / 1.710 mm / 1.515 mm
Wielbasis 2.670 mm
Massa leeg 1.235 kg
Laadvermogen 615 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.500 kg / 550 kg
Banden185/65R15Prijzen
Topsnelheid 192 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,9 s (fabrieksopgave: 10,6 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 11,7 s / 18,0 s
Brandstofverbruik 8,2 l/100km
CO2-uitstoot 196 g/km