Maserati Spyder GranSport

Roffelend raffinement

Maserati Spyder GranSport
Maserati Spyder GranSportMaserati Spyder GranSportMaserati Spyder GranSportMaserati Spyder GranSportMaserati Spyder GranSport
AutoWeek 12 2006
AutoWeek 12 2006

Je leest het in AutoWeek 12 2006

Een V8 van 400 pk. Een topsnelheid van 285 kilometer per uur. Een sequentiële zestraps 'Cambiocorsa' versnellingsbak met flippers aan het stuur, zoals in de Formule 1. Een zelfontwikkeld stabiliteitsprogramma (MSP), dat al het goede van systemen als ABS, EBD en ASR met elkaar verbindt. Op het even glanzende als dikke papier van de brochure maakt de nieuwe GranSport Spyder van Maserati diepe indruk. Maar is hij op de weg óók zo goed?

Jean-Philippe Coulaud, Communications Director van Maserati West Europe, is een eigenzinnig mens. Toen de Fransman vernam dat Maserati de nieuwe GranSport Spyder pas in mei wilde introduceren, nam hij prompt het besluit om voor 'zijn' markten (Frankrijk, Spanje, Portugal en de Benelux) een eigen, vroege perspresentatie te houden. Onder het motto: een open auto lanceren als de zomer al bijna begonnen is, is zo ongeveer hetzelfde als een ijssalon feestelijk openen in november.

En dus mocht AutoWeek als één der eersten kennismaken met de 'nieuwe' GranSport Spyder. Dat nieuwe staat in de zin hiervoor bewust tussen aanhalingstekens, want veel aan de auto is al bekend. De GranSport Spyder is dan ook het logische vervolg op de vorig jaar gelanceerde GranSport Coupé. Van die Coupé nam de Spyder de verchroomde grilles in voor- en achterbumper over, net als de diepliggende frontspoiler. Wat de techniek betreft profiteerde de GranSport Spyder ook van de verbeteringen aan de Coupé. De 4,2-liter V8 bijvoorbeeld is nu goed voor 400 pk en een koppel van 452 Nm. Dat zijn waarden waar in elk geval een Porsche 911 Cabrio-rijder even bij zal fronsen, want die doet het zowel qua vermogen als qua koppel met een beetje minder.

Verhaal apart

Uiteraard voorziet Maserati de open versie ook van de elektro-hydraulische 'Cambiocorsa' versnellingsbak met zes overbrengingen. De bak biedt de bestuurder keuze uit verschillende schakelprogramma's en zou, aldus Maserati, bijna éénderde sneller zijn geworden in op- en terugschakelen dan in de vorige Spyder. Het onderstel van de nieuwe open GranSport is letterlijk een verhaal apart, want om de auto wat levendiger te maken rijdt de Spyder op een kortere wielbasis dan de Coupé. De 19-inchwielen, met daaromheen banden die een speciaal voor de Spyder ontworpen profiel hebben, staan slechts 2,44 meter uit elkaar. Bij de meer op comfort gerichte Coupé is dat 22 centimeter extra. Maserati verlaagde het Spyder-onderstel nog een beetje en in combinatie met het actieve 'Skyhook' dempingsysteem geeft dat de GranSport Spyder de bij dit soort topcabriolets passende dynamiek.

Weinig verschil

Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een uiterst attractieve nadere kennismaking, waarvoor het traject Venetië-Cortina d'Ampezzo zich prima leent. Een klein stukje autostrada, daarna via een even uitdagend als slingerend traject de Dolomieten in. Eerst maar eens de kap openen. Dat is een kwestie van contact maken en een nogal onhandig geplaatste knop in de middenconsole 31 seconden vasthouden. Een ingenieus systeem van kleppen en elektromotoren doet de kap verdwijnen en laat een voorzichtig winterzonnetje toe in het wat nauwe interieur van de GranSport Spyder. Met een druk op de helderblauwe startknop komt de atmosferische V8 brullend tot leven. De stand 'sport' inschakelen zorgt voor een nog iets donkerder uitlaatgeluid, terwijl tegelijkertijd de afstelling van het onderstel straffer wordt en de versnellingsbak wat later op- en eerder terugschakelt.

Even de rechterflipper naar het stuur toehalen, de bak klikt in één en met een klein schokje komt de GranSpyder in beweging. Al na een kilometer of tien experimenteren we wat met de bak in 'automaat' en in handbediening, maar verschil is er niet zoveel. Vervelend is wel dat er in beide gevallen bij het schakelen een soort vertragingsmoment optreedt. Het lijkt of de bak de motor bewust even tegenhoudt, alvorens op te schakelen. Schokvrij is in elk geval anders. Ook betrapten we de motor op een wat vervelende resonantie bij ongeveer 2.000 tpm.

Mooi is weer wel dat het motormanagement, bij terugschakelen, de V8 even een soort tussengas laat geven. Het gaat gepaard met een diep donkerbruin uitlaatgemurmel, dat liefhebbers als muziek in de oren klinkt.

Trefzeker

Minstens zo heerlijk is de wegligging van de open Maserati. Met dank aan het transaxle principe (motor voorin, versnellingbak bij de achterwielen) is de gewichtsverdeling optimaal en laat de auto zich perfect plaatsen. Fijn om weer eens in een auto te rijden waarvan de voorwielen alleen maar hoeven te sturen. Helemaal feest was het op een sneeuwtraject nabij Cortina, waar de Spyder écht met het gaspedaal kan worden gestuurd. Bepaald indrukwekkend bij rijden in de sneeuw is het MSP (Maserati Stability Programme). Met dat systeem áán glijdt de Spyder redelijk trefzeker langs de pilonnen; de elektronica neemt de auto stevig in zijn greep. Maar wie het MSP uitschakelt, mag op een gladde ondergrond écht laten zien in hoeverre hij – of zij – stuur en gas weet te doseren.

Alles bij elkaar maakt de Maserati GranSport Spyder dus behoorlijke indruk. Het is een heerlijk sturende auto, die zich wat motorvermogen, uitrusting en rijplezier zeker kan meten met bijvoorbeeld een Porsche 911 Cabrio.

Kleine ergonomische missertjes in het interieur, lichte tordeerneigingen van de carrosserie en het wennen aan de Cambiocorsa-transmissie moeten voor lief worden genomen. Maar de heerlijk roffelende V8, de exclusiviteit en – Maserati's handelsmerk – het Italiaanse raffinement vergoeden veel.