Lincoln Continental - 2000 - 478.723 km - Klokje Rond
Lang Amerikaans
36 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Een echte Amerikaan rijden is best speciaal. Deze Lincoln Continental is wel héél speciaal, want eigenaar Huub weet te vertellen dat er nog maar twee van rondrijden in Nederland. Dit exemplaar gaat rap richting het half miljoen, dus is het de hoogste tijd om te kijken hoe het met de techniek is gesteld.
Bijna tien jaar in bezit
Is het die roffel van de V8? Komt het door het land van herkomst of door het herkenbare uiterlijk? Huub Winkeler uit Vorden heeft iets met Amerikaanse auto’s en dat stamt al uit zijn jeugd. “Mijn vader was ook gek op die karren, dus dan weet je het wel.” Wij nemen Huubs Lincoln onder handen en dat begint zoals gebruikelijk met een uitgebreide proefrit. Gedurende die kilometers begint het lijstje bevindingen van keurmeester Joep Schuurman al best wat regels op het gele formulier in beslag te nemen.
Jazeker, dit is een echte Amerikaan en dan ook in de Verenigde Staten voor het eerst op de weg gezet. Net na de kerstdagen van 2000 (dat jaar waarvan we vooraf dachten dat alle computers op hol zouden slaan) werd de auto geregistreerd. Huub: “Bijna vier jaar later kwam hij naar Nederland. De eerste eigenaar kocht hem van het autobedrijf in Friesland dat de Continental importeerde. Hij of zij was de Lincoln behoorlijk trouw en heeft er tot 2011 in gereden. Huub heeft de historie grondig onderzocht en vond uit dat de tweede eigenaar een ander autobedrijf was. Waarschijnlijk is de auto daar ingeruild. Hij stond er tot eind december 2013 en toen sloeg Huub toe.
Het grote genieten
“Voor vierduizend euro was hij van mij; hij had toen iets meer dan anderhalve ton op de klok. Ik heb kort daarna, in februari 2014, voor ruim tweeduizend euro de lpg-installatie laten inbouwen. Toen kon het grote genieten beginnen”, zegt Huub met enige ironie. Het genieten is groot, net als de auto zelf. De kosten blijven te overzien dankzij lpg en erin cruisen is met niets te vergelijken. Lincoln werd ooit in de markt gezet als een luxemerk van Ford. Huub: “Ford is mainstream, een Lincoln is voor Ford wat Cadillac is voor General Motors: je krijgt meer, het ziet er mooier en exclusiever uit en je betaalt meer.”
Huub heeft zijn zoon meegenomen naar Carrec en je raadt het al: hij is van de volgende generatie die Amerikaanse auto’s koestert. Zoonlief heeft ook een Lincoln gehad, een Continental nota bene, en een Cadillac. “Cadillac staat nog wel een treetje hoger op de ladder dan Lincoln, zo is de algemene perceptie hoor”, licht Huub toe. “Daarbij speelt vooral het meer dynamische weggedrag een rol.”
Huub is nog actief als consultant, maar is een beetje aan het afbouwen. Niet met autorijden, want dat doet hij nog altijd met veel plezier en ook best veel. “Naast mijn gewone werk heb ik nog een heel bijzondere bijbaan. Ik bezorg door het hele land medailles en andere officiële militaire onderscheidingen bij mensen thuis. Heel dankbaar werk om te doen en je komt overal.” Dat doet Huub meestal met een busje, niet met de Lincoln. De Amerikaan is de zogenoemde daily driver.
De keuring vordert en gaandeweg wordt de lijst van Joep aardig lang. De keurmeester: “Het is zeker een nette auto, maar als je er kritisch naar kijkt, en dat doen wij, komen er toch best veel dingen naar boven. Hij is zeker niet verwaarloosd, maar met deze leeftijd en deze kilometerstand spelen er dingen op en daarvan komen er steeds meer.”
Waslijst
Vader en zoon Winkeler hebben het goed naar hun zin tijdens de keuring. Ze vallen niet van hun stoel als Joep na afloop komt met wat je gerust een waslijst mag noemen. Huub: “Ik ga eens even op mijn gemak kijken wat we ermee kunnen en moeten doen. Ik had toch al besloten de Lincoln een beetje meer rust en minder kilometers te gunnen. Ik ben er zo aan verknocht dat ik hem niet weg wil doen. Daarvoor is hij te leuk en te exclusief.”
Eigenaar Lincoln Continental
Naam: Huub Winkeler
Bouwjaar: 1950
Woonplaats: Vorden
Beroep: consultant in retail boekenbranche
Eerste auto: Simca 1100
Vorige auto: Lincoln Continental
Wat zou je aan je auto willen veranderen? "Het zicht naar voren is niet optimaal."
Wat is je langste reis met deze auto? "Poeh, ik denk Zuid-Frankrijk."
Signalement
Motor: 4,6-liter V8-benzinemotor, lpg
Max. vermogen: 205 kW/279 pk
Aandrijving: voor
Aantal versnellingen: viertraps automaat
Remmen voor/achter: gev. schijven/schijven
Vering: luchtvering
Bagageruimte: 520 liter (minus 110 liter lpg-tank)
Gewicht: 1.849 kg
Nieuwprijs 2000: circa € 60.000
Praktijkverbruik: 12,1 l/100 km (1:8,3)
0-100 km/h: n.b.
Topsnelheid: 200 km/h
Wat mankeert eraan?
- De auto vraagt om ‘engine service’
- Motor loopt rommelig stationair
- Te veel motorvibraties voelbaar
- Trilt bij remmen
- Bromt bij remmen
- Trekt naar rechts
- Automaat bonkt, slipt en doet andere rare dingen
- Airco werkt niet ("Net sinds een week", zegt Huub)
- Raam linksachter opent en sluit moeizaam, rechtsachter helemaal niet
- Schokdempers voor slaan snel door tot tegen de eindaanslag
- Wisserbladen voor slaan soms stukken van de ruit over
- Motor mist veel vermogen en stottert enorm bij rijden op gas
- Er lekt koelvloeistof
- Multiriem en geleiderollen vertonen sporen van overmatige slijtage
- Motor lekt olie
- Draagarm en reactiearmrubbers voor zijn versleten
- Diverse rubberen slangen aangetast door olielekkage
- Motorsteunen zijn in zeer slechte staat
- Spoorstang linksvoor is vergaand versleten
- Rem linksachter is erg heet geweest, rechtsachter is de schijf vergaand verroest
- Achter de achterschermen zitten flinke roestgaten
De mening van Carrec Technocenter
“Een twijfelende blik voor dit slagschip. Wel knap dat hij al zo ver gekomen is.”
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
Lezersreacties (36) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.