Lexus IS 300 SportCross
Nieuwe kruising
- Arno Böckling
- Eerste rijtest
In rap tempo gaat het zwarte lint dat de kronkelende bergweg vormt onder de brede banden van de Lexus IS300 SportCross door. Het gaat behoorlijk steil omhoog. Terwijl fietsers in het kleinste verzet maar langzaam bergop komen lijkt de beklimming voor de Japanse klasse-wagen kinderspel. Maar ja, hij heeft dan ook een 3.0 liter zescilinder onder de motorkap; een machine die goed is voor een vermogen van 157 kW/214 pk, en, wat bij het klimmen nog belangrijker is; een koppel van 288 newtonmeter. Je hoort de sterk zespitter niet zwoegen; sterker nog, je hoort hem bijna helemaal niet. De IS300 is stil; heel stil. En zo hoort het natuurlijk ook bij een wagen in het luxe-segment van de markt. Maar luxe zit 'm niet alleen in beschaving en verfijning, maar ook in vermogen gecombineerd met excellente rijeigenschappen. Aan power ontbreekt het de IS300 in ieder geval niet. En met die rijeigenschappen is het ook dik in orde. Daar zorgt bijvoorbeeld de mooie en kostbare wielophanging voor; met dubbele triangels voor en achter. Dat is het type ophanging dat je ook vindt bij pure racewagens. Samen met een prima afgestemde vering en demping - comfortabel, zonder het geringste spoortje van weekheid - zorgt die dat deze 'kleine' Lexus soepel en tegelijk als op rails over de weg glijdt. En wendbaar is hij ook. Geholpen door snelheidsafhankelijk stuurbekrachtiging - een beter systeem bestaat niet - laat de IS300 zich met speels gemak door de krapste haarspeldbochten sturen. Oké, dat mag je verwachten van een auto die de pretentie heeft behalve luxe ook sportief te zijn. En voor een kleine auto hoeft wendbaarheid geen probleem te zijn. Alleen, al heeft de IS300 voor een Lexus dan bescheiden afmetingen; de SportCross is nog altijd 4,50 lang.
Hard trappen
Een verkeersbord waarschuwt dat er een traject van een paar kilometer vol elkaar snel opvolgende bochten voor ons ligt. De SportCross 'draait er z'n hand niet voor om'. Maar hoe wendbaar hij ook is; voor een echte haarspeld moet de snelheid nu eenmaal drastisch omlaag. Geen nood; het hoge koppel van de zescilinder lijn motor zorgt er voor dat het tempo er zo weer in zit. De standaard vijftrapsautomaat neemt je als bestuurder veel werk uit handen. Niet sportief, zo'n, automaat? dat is maar hoe je hij bekijkt. Hij schakelt snel en zo soepel dat je het bijna niet merkt. Helemaal als je het knopje 'PWR' 'Power' hebt ingedrukt. Aan één eigenschap van de bak moet je wel even wennen. Wil je echt voluit wegspuiten, dan moet er even krachtig doorgetrapt worden om het gas helemaal op de plank te krijgen. De beloning voor deze vastberadenheid is - in ieder geval volgens de cijfers van Lexus - dat je in 8,4 seconden van nul naar honderd spurt. Wil je liever zelf de schakelmomenten bepalen? Kan ook. Beweeg de keuzehendel van de versnellingsautomaat in 'D' een stukje naar je toe en je kunt de zaak overnemen. Niet dat die hendel nu als versnellingspook gebruikt kan worden. Lexus komt met een meer geavanceerd systeem; schakelen met knopjes op het stuur, zoals ook de coureurs van de snelste bolides dat doen. Werkt prima; de elektronica reageert subiet op de bevelen van de chauffeur. Bijkomend voordeel van het zelf schakelen; je kunt op de motor afremmen. Handig bij het afdalen van steile hellingen. Natuurlijk zorgt de elektronica ervoor dat er niet verkeerd geschakeld kan worden. Daarmee houdt de elektronische hulp die de IS300 bestuurder krijgt niet op. Vanzelfsprekend is er ABS, met elektronische remkrachtverdeling. Brake Assist laat de wagen optimaal remmen bij een noodstop. En dan hebben we nog Traction Control en VSC - voertuigstabiliteitsregeling - waarmee de elektronica aan boord door het afremmen van de wielen en het verminderen van het motorvermogen voorkomt dat de wagen afwijkt van de koers die de bestuurder op wil. Overstuur en onderstuur worden gecorrigeerd nog voor de chauffeur er iets van merkt. Dat wil ook zeggen dat de achterwielaangedreven IS300 niet uitbreekt.
Bekend gezicht
Hij is wel nieuw, de Lexus IS300 maar hij komt ons toch bekend voor. Geen wonder want het is in feite een IS200 met een krachtigere motor. Nu heeft de IS300 wel een licht geretoucheerd uiterlijk, met een nieuwe grille met drie horizontale lamellen en een donkere grille onder de bumper. Helaas, aan die details heb je niets als je de twee typen uit elkaar wil houden, want de koets van de IS200 onderging precies dezelfde wijzigingen. Alleen als je de SportCross ziet, kun je er in een oogopslag zeker van zijn dat je met een IS300 te maken hebt. Een IS200 SportCross is er niet. Maar wat niet is kan nog komen. Zo denken ze er bij Lexus ook over; zonder keiharde toezeggingen te doen. Maar wat is een SportCross nu eigenlijk? Wat voor een soort wagen het is kunnen we zien door te kijken naar z'n concurrenten. Dat zijn auto's als de BMW 3-serie touring en de Audi A4 Avant. Dus we hebben te maken met een stationwagon? Zo moeten we dat nu ook weer niet zien, vindt Lexus. De touring en de Avant zijn ook al geen onvervalste stations, met een maximum aan laadruimte. Hun pluspunt is dat ze multifunctioneler zijn dan een sedan. Voor de SportCross is het eigenlijk hetzelfde liedje, al is dit model nog weer wat minder 'station'. Dat de SportCross absoluut niet bedoeld is voor de functie van pakezel zie je aan z'n schuin aflopende achtersteven. Die achtersteven ziet er best een beetje dik uit. Om hem niet te zwaar te maken heeft Lexus de wagen een aluminium achterklep meegegeven. Die is lichter dan een achterklep van plaatstaal. Open je de klep, dan kom je bij een laadruimte met een vlakke vloer die netjes op bumperhoogte ligt. Onder die vloer vinden we nog een paar vakken waar spullen opgeborgen kunnen worden. Hoeveel bagage er mee kan hang af van hoe je de ruimte daarvoor inricht. Moeten koffers en tassen onder de rolhoes blijven? Stapel je tot aan de bovenkant van de rugleuningen, of tot aan het dak? Een in delen neerklapbare achterbankleuning maakt het mogelijk de bagageruimte uit te breiden ten koste van het aantal plaatsen voor passagiers. Lange voorwerpen kunnen mee als ook de rugleuning van de rechter voorstoel voorover wordt geklapt.
Natuurlijk krijgt de luxe Japanner een ruime standaarduitrusting mee. Uit de lijst pikken we zaken als automatische airconditioning, cruise control, verlichting die automatisch aan- en uit gaat, een binnenspiegel die automatisch verblinding tegen gaat, buitenspiegels die hetzelfde doen en bovendien elektrisch verwarmd en inklapbaar zijn en een audiosysteem inclusief radio/cassettespeler en een CD-wisselaar. Half november wordt de Lexus IS300 SportCross leverbaar; tegen een prijs van ten minste f 112.390 (€ 51.000,36).